Αλεξανδρούπολη: Πρωτοσέλιδα Hurriyet, Milliyet, Aksam η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ του Evros-news.gr για μυστική επίσκεψη του επικεφαλής της CIA

Αλεξανδρούπολη: Πρωτοσέλιδα Hurriyet, Milliyet, Aksam η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ του Evros-news.gr για μυστική επίσκεψη του επικεφαλής της CIA

Νεύρα προκάλεσε στην Τουρκία η μυστική επίσκεψη του Διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς στην Αλεξανδρούπολη, την οποία ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ το Evros-news.gr με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ του ρεπορτάζ.

Σήμερα οι κορυφαίες τουρκικές εφημερίδες Hurriyet, Milliyet και Aksam έκαναν πρωτοσέλιδη είδηση την παρουσία του επικεφαλής της CIA στην περιοχή μας, ενώ και τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια όπως το «Haber Global», επίσης έδωσε ιδιαίτερη έκταση στο θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στην Αλεξανδρούπολη με άκρα μυστικότητα βρέθηκε την Πέμπτη ο Διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς

Το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο ανταποκριτής του στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, παρουσίασε όλες τις αντιδράσεις των τουρκικών ΜΜΕ και τα δημοσιεύματα τους.

Ο κ.Κωστίδης δεν ανέφερε φυσικά το όνομα του Evros-news.gr και μάλιστα μιλούσε υποτιμητικά για ένα… τοπικό σάιτ που έγραψε την είδηση η οποία προκάλεσε τόσο έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία και δεν την δημοσίευσε κάποιο αθηναϊκό ΜΜΕ. Προιφανώς για  αυτόν, δημοσιογράφοι είναι μόνο όσοι εργάζονται στα μεγάλα αθυηναϊκά ΜΜΕ και κάποιος που επί 35 χρόνια είναι επαγγελματίας, μέλος της ΕΣΗΕΑ, δεν μπορεί να βγάζει σημαντικές ειδήσεις. Άσχετα αν το Evros-news.gr έχει δεκάδες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ρεπορτάζ στα έξι χρόνια της λειτουργίας του, που προς τιμήν τους οι συνάδερφοι των αθηναϊκών ΜΜΕ τα αναδημοσιεύουν. 

Για να θεωρήσουν πάντυως δεδομένμη την επίσκεψη του επικεφαλής της CIA στην Αλεξανδρούπολη τα κορυφαία τουρκικά ΜΜΕ, προφανώς κάτι παραπάνω θα γνωρίζουν. ΤΏΡΑ, όπως είπε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης στην πρωινή εκπομπή, η Hurriyet πήρε ένα δημοσίευμα από τοπικό σάιτ και το έκανε πρωτοσέλιδο, λέγοντας ότι η Αλεξανδρούπολη, που βρίσκεται κοντά στην Τουρκία, έχει μετατραπεί σε αμερικανική κωμόπολη, ενώ αναρωτιούνται για τον λόγο της επίσκεψης.

Τη δυσφορία της Αγκυρας για την ολοένα και στενότερη ελληνοαμερικανική συνεργασία, με επίκεντρο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αντανακλά σειρά δημοσιευμάτων σήμερα, Πέμπτη, στον τουρκικό Τύπο, με αποκορύφωμα το πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας Hurriyet, με τίτλο: «Αλεξανδρούπολη: Η πόλη του Τζόνι».

Οπου «Τζόνι», δηλαδή ο Αμερικανός στη διεθνή αργκό, ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, που φέρεται να επισκέφθηκε μυστικά την πρωτεύουσα του νομού Εβρου μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Δυσφορία Τουρκίας για Αλεξανδρούπολη, μέσω Hurriyet: Η «πόλη του Αμερικανού» και η μυστική επίσκεψη του αρχηγού της CIA-1

Αντίστοιχα δημοσιεύματα έχουν και άλλες τουρκικές εφημερίδες, όπως η Milliyet και η Aksam, όπου επίσης εκδηλώνεται ο προβληματισμός της τουρκικής ηγεσίας για τη σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και για τη βάση των ΗΠΑ μερικά χιλιόμετρα από την ελληνοτουρκική μεθόριο.

Στην ανταπόκριση της Hurriyet από την Αθήνα, που καθίσταται το κύριο θέμα της ημέρας για τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ του Evros-news.gr, επισημαίνεται η επίσκεψη Μπερνς στην Αλεξανδρούπολη, που αποκαλείται «Δεδεαγάτς», χρησιμοποιώντας τη μέχρι πριν από έναν αιώνα επίσημη οθωμανική ονομασία της Αλεξανδρούπολης.

«Κι αν δεν έγινε σαφές από την επίσκεψη Μπερνς, μία ημέρα αργότερα ήταν ξεκάθαρο με την επίσκεψη και του Αμερικανού πρέσβη, Τζορτζ Τσούνη, στην πόλη, όπου βρίσκεται αμερικανική βάση κοντά στα τουρκικά σύνορα», γράφει η τουρκική εφημερίδα.

Τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «η Αλεξανδρούπολη -που απέχει 40 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα- έγινε προσφάτως ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια logistics των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Η πόλη επανέρχεται στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, ύστερα από κάποιες ενδιαφέρουσες και αλλεπάλληλες επισκέψεις».

Ταυτόχρονα γίνεται αναλυτική αναφορά στην επίσκεψη Μπερνς στην Αθήνα (30 Μαΐου) και κατόπιν στην Αλεξανδρούπολη (1 Ιουνίου), που ακολουθήθηκε την περασμένη Παρασκευή από τις επισκέψεις τόσο του κ. Τσούνη όσο και των ομολόγων τους της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας, που επιθεώρησαν και αυτοί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ακολούθως, η ανταπόκριση από την Αθήνα επικαλείται δημοσίευμα του εβρίτικου ιστοτόπου, Evros News, σύμφωνα με τον οποίο ο Γ. Μπερνς επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη μετά την Αθήνα, πηγαίνοντας τόσο στο λιμάνι της πόλης όσο και στον φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Προστίθεται, μάλιστα, ότι «ούτε οι τοπικές αρχές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) ούτε η Ελληνική Αστυνομία ενημερώθηκαν γι’ αυτή την επίσκεψη».

Milliyet: «Μυστική επίσκεψη από τον διευθυντή της CIA! 50 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα»

Και η τουρκική Μilliyet έφερε τίτλο: «Μυστική επίσκεψη από τον διευθυντή της CIA! 50 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα».

«Αναφέρεται ότι ο Γουίλιαμ Μπερνς, διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ, επισκέφθηκε την ελληνική πρωτεύουσα στις 30 Μαΐου για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια και στη συνέχεια πήγε κρυφά στην Αλεξανδρούπολη», γράφει.

«Η Αλεξανδρούπολη, 50 χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία, έχει γίνει πρόσφατα ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια logistics των ΗΠΑ», σημειώνει το τουρκικό δημοσίευμα.


Χαρακτηρίζοντας άγνωστο τον σκοπό τη επίσκεψης, η Milliyet σημειώνει ότι «υποστηρίζεται πως ο Μπερνς, ο οποίος επισκέφθηκε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, πήγε επίσης στις Φέρες και τον Πέπλο Έβρου» καθώς και ότι είναι «άγνωστο με ποιον συναντήθηκε και ποιος ήταν ο σκοπός της επίσκεψής του».

Σε κάθε περίπτωση, και άλλα τουρκικά ΜΜΕ, τηλεοπτικά δίκτυα, έπαιξαν την είδηση με τόνο ανησυχίας, για την αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή, πολύ κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Το CNNturk μετέδωσε ότι «ο διευθυντής της CIA Μπερνς, ο οποίος βρέθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, φέρεται να επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη, όπου βρίσκεται η αμερικανική βάση, και τα τουρκικά σύνορα».

«Αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα πραγματοποίησε επιθεώρηση στην περιοχή μία ημέρα αργότερα. Η Αλεξανδρούπολη, 40 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα, έχει γίνει πρόσφατα ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια εφοδιασμού των ΗΠΑ στην Ευρώπη», ανέφερε το ρεπορτάζ.

Στο ίδιο μοτίβο και η Akşam, που κάνει λόγο για “μυστική επίσκεψη Μπερνς” στην Αλεξανδρούπολη, ενώ προσθέτει στη λεζάντα ότι “η Αμερική θέλει να φτιάξει ναυτική βάση”.