Ο Μητσοτάκης “καθάρισε” τον γιατρό Σ.Πνευματικό (αποσύρθηκε από υποψήφιος) μετά τις… απάνθρωπες δηλώσεις του για καρκινοπαθείς

Ο Μητσοτάκης “καθάρισε” τον γιατρό Σ.Πνευματικό (αποσύρθηκε από υποψήφιος) μετά τις… απάνθρωπες δηλώσεις του για καρκινοπαθείς

Με απόφαση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη αποσύρεται από την εκλογική μάχη ο μέχρι πρότινος υποψήφιος βουλευτής στην Εύβοια, Σπύρος Πνευματικός ως αποτέλεσμα των χθεσινών του δηλώσεων, αλλά και του σάλου που ακολούθησε.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στην Αιδηψό ανακοίνωσε ότι ο Σπύρος Πνευματικός τίθεται εκτός εκλογικού αγώνα και ότι θα παραιτηθεί και θα παραδωσει την έδρα του αν εκλεγεί. «Ένα πράγμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η διαγραφή του κ. Πνευματικού από τις λίστες της ΝΔ στην εκλογική περιφέρεια της Εύβοιας τυπικά είναι αδύνατη καθώς οι συνδυασμοί έχουν λάβει έγκριση από το ανώτατο δικαστήριο. Αυτό σημαίνει πως εάν η ΝΔ αυξήσει τις έδρες της στην Εύβοια και εκλεγεί ο κ. Πνευματικός θα σπεύσει να παραιτηθεί αμέσως μετά την ορκωμοσία του και να παραδώσει στο κόμμα την έδρα η οποία θα πάει στην πρώτη επιλαχούσα που σύμφωνα με την λίστα είναι η κυρία Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη.

Ο Σπύρος Πνευματικός, με δήλωσή του στο Facebook απολογήθηκε εκ νέου και έκανε γνωστή την παραίτησή του.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Επειδή τα λεγόμενά μου σε συνέντευξη δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις και άφησαν περιθώρια παρερμηνείας, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όργανα της ΝΔ αποσύρομαι από τον εκλογικό αγώνα και δηλώνω ότι σε περίπτωση που εκλεγώ, θα παραιτηθώ από βουλευτής και θα παραδώσω την έδρα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά».

Στιγμιοτυπο_οθονης_2023-06-09_114542
Ο καθηγητής Ορθοπεδικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής στο νοσοκομείο ΚΑΤ, καθώς και καθηγητής Ορθοπεδικής στο Baylor College of Medicine στις ΗΠΑ, περιέγραψε σε ραδιοφωνική εκπομπή χθες το πρωί, περίπου ως οικονομικά ασύμφορο, το να ξοδεύονται λεφτά για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα».

Η αναδίπλωση και η «συγγνώμη»
Χθες το απόγευμα, ο Σπύρος Πνευματικός επιχείρησε να κάνει αναδίπλωση των όσων είπε και να ζήτήσει συγγνώμη για αυτά που ακούστηκαν.
«Σήμερα το πρωί, είχα μία συζήτηση επιστημονικού καθαρά περιεχομένου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πάνω στα θέματα της υγείας. Δυστυχώς, κάποια από τα λεγόμενά μου, δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου που είχα να αναλύσω ένα τόσο δύσκολο θέμα, παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν. Ως δημόσιος λειτουργός της υγείας, όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου, έχω αποδείξει εμπράκτως την αγάπη μου προς τον ασθενή και την ξεκάθαρη και βαθιά πεποίθησή μου ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και αποτελεί απόλυτη αξία. Με αυτό τον γνώμονα κινήθηκα πάντα κι αυτό αποτελεί απαράβατη αρχή για μένα και στην επιστημονική μου προσφορά, αλλά και στην πολιτική μου δραστηριότητα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας» αναφέρει χαρακτηριστικά, σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook, ο κ. Πνευματικός.

Τι είχε προηγηθεί; Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε, ο καθηγητής Ορθοπεδικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής στο νοσοκομείο ΚΑΤ, καθώς και καθηγητής Ορθοπεδικής στο Baylor College of Medicine στις ΗΠΑ, περιέγραψε περίπου ως οικονομικά ασύμφορο, το να ξοδεύονται λεφτά για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα».
«Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο, αν πάμε και του πούμε “δεν γίνεται αυτό για σας”… Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση. Υπάρχει ένα σημείο λοιπόν, που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω» υποστήριξε συγκεκριμένα ο κ. Πνευματικός.
Αναφέρθηκε μάλιστα και στο παράδειγμα της Αμερικής, όπου, όπως είπε, γίνεται cost benefit ratio (λόγος κόστους/οφέλους).


«Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα. Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κτλ. Όταν είχαμε πάει με τη γυναίκα μου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει είναι πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα, θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή, το πόσο μπορούν να ξοδέψουν. Ακούγεται λίγο κυνικό, αλλά δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο» υπογράμμισε ακόμη, επιχειρηματολογώντας υπέρ της αξιολόγησης ιατρικών πράξεων, οι οποίες θα μπορούσαν να μην γίνονται.
Και σημείωσε: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο και μετά, που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα, πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει;».
Όπως ήταν φυσικό, οι δηλώσεις του κ. Πνευματικού προκάλεσαν αντιδράσεις, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, το μέλος της Εκλογικής Επιτροπής, Αθηνά Λινού, σχολίασε: «Η δήλωση του κ. Πνευματικού είναι τρομακτική, κάνει λόγο για επιλογή ασθενών ανάλογα με το κόστος της θεραπείας. Η δήλωση αυτή όμως αποκαλύπτει το σχέδιο της ΝΔ για την Υγεία».
«Η ΝΔ δεν προτίθεται να επενδύσει ούτε στους λειτουργούς υγείας, ούτε στις υποδομές. Γι’ αυτό το λόγο, βιώσαμε ήδη τρεις θανάτους λόγω έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ. Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ αποσκοπεί σε δημόσια δωρεάν και καθολική παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ή τόπου διαμονής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που πιστεύει στην αξία του ανθρώπινου προσώπου και βέβαια στο ισχυρό κοινωνικό κράτος. Το δίλημμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο» συμπλήρωσε η κυρία Λινού.
«Τα στελέχη της ΝΔ περιγράφουν χωρίς ντροπή τι σημαίνει βαρβαρότητα. Δεν μας αξίζει μια κοινωνία που θα βουλιάζει στον κανιβαλισμό, που θα βλέπει ακόμα και την ανθρώπινη ζωή με συναρτήσεις κόστους και στεγνά οικονομικά μεγέθη. Στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα» υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο υποψήφιος βουλευτής Νάσος Ηλιόπουλος.

Πηγή: protothema.gr