«Μαγνήτης» το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης – Ισραηλινοί και Βούλγαροι ενδιαφέρονται για εκμίσθωση λιμενικών χώρων

– Μεγάλο ενδιαφέρον και από πολυεθνικές εταιρείες για δραστηριοποίηση τους

Ενώ η καθημερινή χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από νατοϊκές δυνάμεις συνεχίζεται, το ενδιαφέρον πολυεθνικών ομίλων για την εκμίσθωση χώρων στη χερσαία ζώνη του λιμανιού διευρύνεται και παράλληλα επιταχύνονται τα έργα αναβάθμισης των υποδομών του.

Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές, ισραηλινά αλλά και βουλγαρικά επιχειρηματικά συμφέροντα πραγματοποιούν επιτόπιες επισκέψεις, στις οποίες εκδηλώνουν, ατύπως για την ώρα, το ενδιαφέρον τους για εκμίσθωση χώρων. Κίνητρο των Ισραηλινών για εγκατάσταση στους λιμενικούς χώρους και συναρμολόγηση τελικών προϊόντων εκεί φέρεται να είναι η άμεση πρόσβαση στις αγορές-στόχους και το «ευρωπαϊκό διαβατήριο» που αποκτούν.

Αυτό το ενδιαφέρον έρχεται να προστεθεί στο επισήμως εκδηλωθέν από την άνοιξη των ομίλων Τιτάν και Gastrade και οψίμως του επενδυτικού κεφαλαίου HIG, που διευρύνει το αποτύπωμά του στην ελληνική αγορά logistics με αλλεπάλληλες εξαγορές αλλά και οργανική ανάπτυξη, όπως το project στον Ασπρόπυργο στην έκταση της πρώην Χαλυβουργίας Ελλάδος.

Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν επιδιώκει με την ανάπτυξη εκεί κέντρου διανομής προϊόντων της να ενδυναμώσει τη θέση της στην αγορά της Βορειοανατολικής Ελλάδας, ενώ η Gastrade, που αναπτύσσει υπεράκτιο τερματικό σταθμό αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στα ανοιχτά του λιμανιού, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μέρος της χερσαίας ζώνη του ως βάση υποστήριξης του FSRU.

Εν τω μεταξύ, πέραν των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που έχουν υπεκμισθώσει προβλήτα του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας και τον οποίο χρησιμοποιούν ως προγεφύρωμα για τον εφοδιασμό και την κυκλική εναλλαγή δυνάμεων στο σύνολο της Ανατολικής Ευρώπης, το τελευταίο διάστημα έχουν προστεθεί κι άλλες νατοϊκές ένοπλες δυνάμεις, όπως της Ιταλίας και όχι μόνο.

«Το τρένο από τον προβλήτα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης μπορεί να φθάσει μέσα σε 2-3 ημέρες στο Ταλίν της Εσθονίας, 2.000 χιλιόμετρα βορειότερα», εξηγούν πηγές της ευρωπαϊκής λιμενικής βιομηχανίας, που περιλαμβάνουν πλέον στον χάρτη των λιμενικών πυλών της Γηραιάς Ηπείρου την Αλεξανδρούπολη.

Η κρίσιμη γεωστρατηγικά και οικονομικά σημασία του λιμανιού είναι άλλωστε και η αιτία που η κυβέρνηση αποφάσισε να «παγώσει» τη διαδικασία ιδιωτικοποίησής του και να αναθέσει στον βασικό μέτοχό του, το ΤΑΙΠΕΔ, την ανάπτυξη επενδυτικού σχεδίου για την ευρύτερη αναβάθμισή του.

Το ΤΑΙΠΕΔ εξασφάλισε ήδη χρηματοδότηση γι’ αυτές τις επενδύσεις προϋπολογισμού 24 εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ συζητά και την ένταξη επιπλέον έργων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα REPowerEU που ως στόχο έχει να καταστήσει την Ευρώπη ανεξάρτητη από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών δαπανών του ΤΑΙΠΕΔ στο λιμάνι αγγίζει τα 35 εκατομμύρια. Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρεί τον διαγωνισμό για την επιλογή συμβούλου που θα ολοκληρώσει τις μελέτες για τα βασικά έργα στο λιμάνι και κατόπιν αναμένεται να προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί με ρυθμούς fast track. Ηδη «τρέχει» τον ηλεκτροφωτισμό του λιμανιού, σε προβλήτες όπου φθάνουν οι ράγες του τρένου, το οποίο συνδέεται με το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα ελληνικά λιμάνια με λειτουργούσα σιδηροδρομική υποδομή.

Στα έργα περιλαμβάνεται η αποκατάσταση των βαθών της λιμενολεκάνης και του διαύλου εισόδου – εξόδου του λιμένα, ο οποίος έχει μήκος περίπου 2,5 χιλιόμετρα. Εργα προϋπολογισμού 18,5 εκατομμυρίων, που είναι απαραίτητα δεδομένου ότι οι τελευταίες βυθοκορήσεις έγιναν σχεδόν πριν από μία δεκαετία. Επίσης επισπεύδεται η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα και η σύνδεσή του με τη νέα περιφερειακή οδό Αλεξανδρούπολης, προκειμένου τα φορτηγά από και προς το λιμάνι να μη διέρχονται μέσα από τον αστικό ιστό. Αυτό το έργο έχει προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα θα προχωρήσουν διαγωνισμοί για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού φορτοεκφόρτωσης αλλά και άλλες παρεμβάσεις βελτίωσης των λιμενικών υποδομών. Το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει την ολοκλήρωση του συνόλου των παραπάνω παρεμβάσεων σε δύο χρόνια από σήμερα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2025.

Πηγή: kathimerini.gr