Σμύρνη: Πάρτι – πρόκληση Τούρκων με ηλεκτρονική μουσική μέσα σε Ορθόδοξη Εκκλησία – Θύελλα αντιδράσεων

Σμύρνη: Πάρτι – πρόκληση Τούρκων με ηλεκτρονική μουσική μέσα σε Ορθόδοξη Εκκλησία – Θύελλα αντιδράσεων

Μια απίστευτη θρησκευτική ασέβεια έκανε ο Δήμος Σμύρνης στην Τουρκία, καθώς επέτρεψε να διοργανωθεί πάρτι με ηλεκτρονική μουσική μέσα σε ελληνική εκκλησία της πόλης, προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις από την ελληνική κοινότητα.

Το πάρτι του Δήμου Σμύρνης έγινε μέσα στον ιστορικό Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Βουκόλου της πόλης της Τουρκίας χθες (7.7.2023) το βράδυ. Το ειρωνικό και τραγελαφικό είναι ότι η εκδήλωση έγινε από εταιρεία μέσα στην ελληνική εκκλησία υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Σμύρνης, που έδωσε την άδεια για το πάρτι.

Το εξοργιστικό είναι ότι ο Δήμος Σμύρνης συγκαταλέγει την ελληνική εκκλησία της πόλης της Τουρκίας στα «Πολιτιστικά Κέντρα», στο οποία θεωρεί ότι μπορούν να διοργανώνονται ακόμα και πάρτι.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, που δημοσιοποίησε το όλο θέμα αντιδράσεις υπάρχουν και από τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, που στιγματίζουν την κίνηση αυτή.

Βέβαια, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έχουν έναν λόγο να το κάνουν αυτό, καθώς ο Δήμος Σμύρνης ανήκει στην αντιπολίτευση και συγκεκριμένα τον Δήμο έχει πάρει στις εκλογές Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, που αποτελεί πολιτικό εχθρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αντίδραση της ελληνικής κοινότητας Σμύρνης

Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της πόλης της Τουρκίας, Γιώργος Θεοδωρίδης, μίλησε στην εφημερίδα Sabah για το πάρτι στην ελληνική εκκλησία και ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Θέλουμε να μοιραστούμε την απερίγραπτη θλίψη μας. Ζούμε μαζί σε αυτήν την αρχαία πόλη για εκατοντάδες χρόνια. Είχαμε αμοιβαία λάθη, αμοιβαία δικαιώματα. Δεν μπορούμε να βρούμε λόγια για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Πιστεύουμε ότι θα μας καταλάβετε ακόμα κι αν δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Επειδή αυτό που βιώνουμε σήμερα δεν διαφέρει από τις διάφορες κακοποιήσεις που υπέστησαν μέλη διαφόρων θρησκειών κατά τη διάρκεια της ιστορίας»

«Συγγνώμη» ζήτησε ο δήμαρχος για το πάρτι μέσα σε ορθόδοξη εκκλησία

«Λυπούμαστε που πληγώσαμε την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα» σημείωσε ο δήμαρχος της Σμύρνης για το πάρτι με ηλεκτρονική μουσική που διοργανώθηκε μέσα σε ιστορική ορθόδοξη εκκλησία.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Παρασκευής (7.7.2023) μέσα στην εκκλησία του Αγίου Βουκόλου έγινε ένα μεγάλο πάρτι με ηλεκτρονική μουσική προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής κοινότητας αλλά και του κυβερνώντος κόμματος.

Το πάρτι έγινε αφού πρώτα είχε παραχωρηθεί η ειδική άδεια από τον Δήμος Σμύρνης. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτυερικών έκανε λόγο για προσβολή και βεβήλωση ενός ιστορικού μνημείου.

“Καταδικάζουμε απερίφραστα τη διοργάνωση πάρτυ με ηλεκτρονική μουσική εντός του ιστορικού ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη, ο οποίος χρησιμοποιείται από τις τουρκικές Αρχές ως χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η διοργάνωση πάρτυ συνιστά προσβολή και βεβήλωση ενός ιστορικού μνημείου που στο παρελθόν υπήρξε χώρος θρησκευτικής λατρείας.

Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα ώστε να αποδίδεται ο απαιτούμενος σεβασμός στην πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική κληρονομιά όλων των θρησκειών στην επικράτειά της”.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ερντογάν κάλεσε τον Δήμο της Σμύρνης και τους διαχειριστές του ναού να ζητήσουν συγγνώμη.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος ανέλαβε την πλήρη ευθύνης λέγοντας πως «λυπούμαστε εξαιρετικά που η εκδήλωση, η οποία δεν είχε καμία σχέση με εμάς, πλήγωσε την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα».