ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Η δημοσκόπηση της ALCO στην Αλεξανδρούπολη, οι έντονες αντιδράσεις και τα… παραμύθια

ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Η δημοσκόπηση της ALCO στην Αλεξανδρούπολη, οι έντονες αντιδράσεις και τα… παραμύθια

Η δημοσκόπηση της κορυφαίας εταιρείας ερευνών ALCO όσον αφορά τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για λογαριασμό του Evros-news.gr και η δημοσίευση των ευρημάτων της, κυριάρχησαν αυτή την εβδομάδα.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και οι παρατάξεις τους στη συντριπτική πλειοψηφία, ενημερώθηκαν απ’ τα στοιχεία που δημοσιεύσαμε, τα αξιολόγησαν και τα ανέλυσαν και είτε τους άρεσαν είτε όχι, συμφωνούν ή διαφωνούν, αλλά δεν αντέδρασαν. Τουλάχιστον δημόσια.

Κι εννοούμε τις παρατάξεις της δημοτικής αρχής του Γιάννη Ζαμπούκη, του τέως δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη, του Δημήτρη Πέτροβιτς (με εξαίρεση την Όλγα Βρετοπούλου), του Σάββα Δευτεραίου και του Στάθη Ασπιώτη. Αν και η τελευταία υποψηφιότητα έπαψε να υφίσταται, αφού πριν την δημοσίευση της δημοσκόπησης είχε ήδη ανακοινωθεί η ένταξη του στην παράταξη Λαμπάκη. 

Μόνο από μια παράταξη υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και οι υποψήφιοι της μάλιστα την σχολίασαν στην επίσημη σελίδα του Evros-news.gr στο Facebook. Κάποιοι ειρωνικά, άλλοι επιθετικά και μία υποψήφια, η δικηγόρος Μαρία Κιτσικίδου… απειλητικά. Γράφοντας δημόσια για μηνύσεις, δικαστήρια αλλά και φυλακίσεις του ιδιοκτήτη του Evros-news.gr Κώστα Πιτιακούδη.

Δημόσιες… απειλές για μηνύσεις, φυλακές

Γιατί άραγε αυτές οι έντονες αντιδράσεις από την παράταξη Σταυράκογλου, οι οποίες προφανώς έχουν και την έγκριση του υποψήφιου δημάρχου Αλεξανδρούπολης; Αυτός που επικαλείται πως θα φέρει ένα νέο ήθος και ύφος στον δήμο Αλεξανδρούπολης, ένας διαπρεπής οικονομολόγος όπως αναφέρεται συχνά από τον ίδιο και τους συνεργάτες του, επιτρέπει σε υποψήφιους του να αντιδρούν έτσι;

Να φτάνουν στο σημείο να απειλούν δημοσιογράφους, ακόμα δεν εκλέχθηκαν ο ίδιος και οι υποψήφιοι του στον δήμο Αλεξανδρούπολης, με μηνύσεις και φυλακίσεις; Με αυτό τον τρόπο θα διοικήσουν, αν εκλεγούν; Γιατί τέτοια και τόσο μεγάλη… απώλεια ψυχραιμίας, από την δημσιοποίηση των στοιχείων μιας δημοσκόπησης;

Αν αμφισβητούν τα στοιχεία της, ας βγάλει η παράταξη Σταυράκογλου επίσημη ανακοίνωση και να διαψεύσει την ALCO. Να την καταγγείλει ενδεχομένως. Γιατί απ’ ότι γνωρίζουμε, στενοί συνεργάτες του συγκεκριμένου υποψήφιου δημάρχου, ενημερώιηκαν τηλεφωνικά από κοινούς γνωστούς μας, πως αυτά είναι τα ευρήματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό του Evros-news.gr και τα δημοσιποιήσαμε.

Γιατί δεν παρουσιάζουν τις δικές τους δημοσκοπήσεις;

Αν τους… χάλασε το αφήγημα που έλεγαν έως τώρα στον κόσμο ή ακόμα και στους ίδιους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ότι δηλαδή έχουν πραγματοποιήσει οι ίδιοι δημοσκοπήσεις που τους δείχνει πρώτους με διαφορά στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, εμείς τι φταίμε και υπήρξαν τόσο έντονες αντιδράσεις μόνο από αυτή την παράταξη, επειδή τους δείχνει με ποσοστό μόνο 14%;

Αν έχουν αποτελέσματα από τρεις δημοσκοπήσεις κορυφαίων εταιρειών, όπως έγραψε πριν από καιρό σε ένα τοπικό ΜΜΕ ο εδώ και λίγα χρόνια ιδιοκτήτης του (το οποίο βέβαια ελάχιστοι πλέον διαβάζουν γιατί έχασε την αίγλη του παρελθόντος) και δείχνουν τον Σταύρο Σταυράκογλου πρώτο και με διαφορά απ’ τους υπόλοιπους,  γιατί δεν τα δημοσίευσαν;

Και αν δεν θέλουν σε αυτό, ας τα δώσουν σε άλλα τοπικά ΜΜΕ, από τα πολλά τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και ηλεκτρονικά, που προβάλλουν και φιλοξενούν με ιδιαίτερη συχνότητα τελευταία τον κ.Σταυράκογλου. Απ’ ότι βλέπουμε πολλοί θα ήταν πρόθυμοι να τα δημοσιεύσουν ή να τα μεταδώσουν για να περάσει το… μήνυμα του ο πρώην Πρόεδρος της πάλαι ποτέ Συνεταιρστικής Τράπεζας Έβρου και γου Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Γιατί δεν το κάνουν τώρα ή να καταγγείλουν την καταξιωμένη και κορυφαία εδώ και πολλά χρόνια στον συγκεκριμένο χώρο μετρήσεων κοινής γνώμης ALCO; Γιατί τόσος εκνευρισμός, τέτοια έντονη αντίδραση, αλλά και δημόσιες ξεκάθαρες απειλές από υποψήφια δημοτική τους σύμβουλο για μηνύσεις κατά δημοσιογράφων και φυλακίσεις;

Αφού είναι αρνητικά για Ζαμπούκη,

προς τι τόσος εκνευρισμός;

Γιατί προσπάθησαν στο ίδιο τοπικό ΜΜΕ, που ελάχιστοι το διαβάζουν πλέον, με χορηγούμενες (λεφτά υπάρχουν πραγματικά και πολλά άλλωστε και όχι… εικονικά)  δημοσιεύσεις στο Facebook, να απαντήσουν στην δημοσκόπηση του Evros-news.gr, αναφέροντας ότι τα ευρήματα-αποτελέσματα της είναι αρνητικά για τον σημερινό δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη, που είναι πρώτος με 24% στις προτιμήσεις των πολιτών;

Αν ισχύει αυτό, τότε γιατί αντέδρασαν τόσο έντονα και με τους συγκεκριμένους τρόπους εναντίον του Evros-news.gr. Επειδή ΕΙΧΕ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ να παραγγείλει μια δημοσκόπηση στην κορυφαία ελληνική εταιρεία ALCO και να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της;

Μήπως γιατί με το ίδιο σκεπτικό, αν όπως απλοϊκά έγραψαν (τι να σου κάνει και ο ιδιοκτήτης, μπορεί να κάνει τον εκδότη αλλά δημοσιογράφος δεν είναι και ο… Αντώνης τι να πρωτοφτιάξει) το υπόλοιπο 76% δεν θέλει για δήμαρχο τον Ζαμπούκη, υπάρχει ένα 86% που δεν θέλει να βλέπει ούτε τον Σταυράκογλου; Μήπως επειδή έτσι διαψεύδονται τα… αφηγήματα και “παραμύθια” κάποιων, οι οποίοι επικαλούνται δημοσκοπήσεις, που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν;

Κανονικά ο Ζαμπούκης έπρεπε να έχει παράπονα

Το Evros-news.gr είχε αποφασίσει από την αρχή της χρονιάς ακόμα, να γίνει το πρώτο ΜΜΕ του Έβρου και της Θράκης, που θα έκανε μια δημοσκόπηση για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και θα δημοσίευε τα ευρήματα και αποτελέσματα της. Για να μην μπορεί ο καθένας να διαδίδει και να ισχυρίζεται διάφορα στο παρασκήνιο.

Όχι αναξιόπιστες έρευνες μέσω facebook ή ηλεκτρονικά σε διάφορα site, όπου χωρίς κανέναν έλεγχο μπορεί ο καθένας να εκφράζει άποψη όσες φορές θέλει ή και με δεκάδες ψεύτικους λογαριασμούς, αλλά και οποιοδήποτε μέρος του Έβρου ή της Γης, δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις. Άλλωστε γιατί τόσο… πρεμούρα για μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε 7 με 14 Ιουλίου, τρεις μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου; Μια αποτυπωση της στιγμής αποτελεί.

Κανονικά, ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης και οι υποψήφιοι του έπρεπε να είχαν ενστάσεις, γιατί η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε πριν ανακοινώσει καν κάποια ονόματα υποψηφίων του. Ολοκληρώθηκε μάλιστα Παρασκευή 14 Ιουλίου, όταν και έκανε την εντυπωσιακή ανακοίνωση των πρώτων 150 υποψηφίων και μάλιστα όλων μαζί.

Αυτή η δυναμική που δημιούργησε η συγκεκριμένη κίνηση, αφού κάποιοι αμφισβητούσαν αν μπορεί να βρει υποψήφιους και αυτό τουλάχιστον διέδιδαν στον κόσμο, δεν αποτυπώθηκε στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση. Όπως και στα αποτελέσματα για την ικανοποίηση απ’ το έργο της δημοτικής αρχής, υπήρχαν σε κάποιους τομείς αρνητικές γνώμες.

Έτσι αποφασίστηκε η δημοσκόπηση της ALCO

Για να τελειώσουμε λοιπόν με την δημοσκόπηση, που τόσο “θόρυβο” και αντιδράσεις στην παράταξη Σταυράκογλου προκάλεσε.  Όταν αρχές της χρονιάς αποφασίσαμε ως Evros-news.gr να κάνουμε δημοσκόπηση και να την δημοσιεύσουμε για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, τον μεγαλύτερο του Έβρου και της Θράκης, αποφασίσαμε να γίνει αυτό με την κορυφαία και καταξιωμένη ALCO του Κώστα Παναγόπουλου.

Τότε προέκυψε ένα θέμα, γιατί επίσημα δεν είχαν δηλώσει ποιοι θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης και δεδομένοι ήταν ο νυν δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, ο τέως Βαγγέλης Λαμπάκης, ο Σάββας Δευτεραίος του ΚΚΕ, ενώ γράφονταν και ακούγονταν τα ονόματα των Δημήτρη Καραβασίλη, Σταύρου Σταυράκογλου, Δημήτρη Πέτροβιτς και Στάθη Ασπιώτη.

Μας διεκρινίστηκε από τον κ.Παπαγόπουλο, ότι για όσους είναι ήδη θεσμικοί ή είχαν εκτεθεί ως υποψήφιοι παλαιότερα, δεν υπήρχε πρόβλημα. Όμως με όποιον θα έθετε για πρώτη φορά υποψηφιότητα, έπρεπε να έχει η εταιρεία την συγκαάθεση του για να τον συμπεριλάβει στα ερωτήματα προς τους πολίτες, ώστε στη συνέχεια να μην διαμαρτυρηθεί ότι δεν ήθελε να συμβεί άτι τέτοιο.

Αρνήθηκε τότε ο Καραβασίλης

Σε αυτή την κατηγορία ανήκε μόνο ο Δημήτρης Καραβασίλης. Επικοινώνησε λοιπόν τηλεφωνικά ο ιδιοκτήτης μας Κώστας Πιτιακούδης με στενό συνεργάτη του (τον γνώριζε από πολύωρη και πολύ… ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαν πέρυσι το καλοκαίρι), ο οποίος και οργάνωνε τότε την παράταξη του Διευθυντή των ξενοδοχείων Astir-Egnatia του ομίλου Δασκαλαντωνάκη. Τον ενημέρωσε για την πρόθεση του Evros-news.gr να διενεργήσει μέσω της ALCO δημοσκόπηση και ζήτησε να το μεταφέρει στον κ.Καραβασίλη για να δώσει την συγκατάθεση του.

Αυτός όμως ποτέ δεν απάντησε, αλλά πληροφορηθήκαμε πως ο ίδιος ο Δημήτρης Καραβασίλης επικοινώνησε με άτομο που έχει σχέσεις με την ALCO και τον Κώστα Παπαγόπουλο και εξέφρασε την αντίθεση του να συμπεριληφθεί το όνομα του στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση. Τον Φεβρουάριο όλα αυτά.

Γι’ αυτό και αναβλήθηκε τότε η διενέργεια της δημοσκόπησης, αφού στη συνέχεια η ALCO και οι άλλες εταιρείες ασχολήθηκαν με τις εθνικές εκλογές.  Δεν γνωρίζουμε αν ο κ.Καραβασίλης είχε ήδη αποφασίσει να μην θέσει τελικά υποψηφιότητα ή έτσι τον… συμβούλεψαν όσοι τον περιτριγύριζαν. Είναι οι ίδιοι που τώρα εντάχθηκαν και στηρίζουν την παράταξη Σταυράκογλου.

Λίγες ημέρες μετά όμως, στις 11 Φεβρουαρίου, ο Δημοσθένης Δούκας, συνταξιούχος δημοτικός υπάλληλος, επί χρόνια σύμβουλος επί παντός επιστητού (που λέει και ο “φίλος” μου Απόστολος Δαβής απ’ το Τυχερό) του τέως δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη, έγραψε σε ένα προσωπικό blog που έχει κάποια ειρωνικά, μεταξύ άλλων, για την δημοσκόπηση που προγραμματίζαμε:

“Τα Νέα του Έβρου κυοφορούν δημοσκόπηση για τους εραστές, διεκδικητές και υποψήφιους ηγέτες του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Πονηρά και κουτοπόνηρα, ανιδιοτελή και άσπιλα, τα Νέα του Έβρου , θα προσφέρουν για μια ακόμη φορά υψηλές, αντικειμενικές και αθώες υπηρεσίες έγκυρης πληροφόρησης στους πολίτες του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Όσοι διαδίδουν ότι αυτή η υπόθεση είναι στημένη για να αναδείξει και να προβάλλει συγκεκριμένη υποψηφιότητα και να θάψει ισχυρούς ανταγωνιστές της είναι κακοπροαίρετοι και συνωμοσιολόγοι”. Αυτά έγραφε αρχικά και παράλληλα “φωτογράφιζε” την “συγκεκριμένη υποψηφιότητα” που πίστευε ότι θέλουμε να προβάλλουμε. Ποιά ήταν αυτή; Έγραψε στο τέλος εκείνου του κειμένου ο κ.Δούκας:

“Αλλά και η τραγωδία της Olympus Bank είναι ένα τεράστιο θέμα , το οποίο μυρίζει ευθύνες, λάθη, παραλείψεις και όχι μόνο, για πρόσωπα που θέλουν να έχουν ρόλο στα αυτοδιοικητικά του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Διοίκησαν την Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου και σήμερα ως αγνές παρθένες ποιούν τη νήσσαν. Περιμένουν να ξεχαστεί το πρόβλημα για να το παίξουν <<σωτήρες>> του Δήμου.’Οπως έσωσαν την Τράπεζα Έβρου”.

Ναι, ναι, ναι. Σωστά διαβάσατε. Τον Σταύρο Σταυράκογλου “φωτογάφιζε” ο Δημοσθένης Δούκας, που τότε ήταν σύμβουλος επικοινωνίας του εν αναμονή υποψήφιου δημάρχου Δημήτρη Καραβασίλη. Ποιος άλλωστε διοίκησε την Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου και “σήμερα ως αγνή παρθένα ποιεί τη νήσσαν (κάνει την πάπια δηλαδή) και περιμένει να ξεχαστεί το πρόβλημα για να το παίξει “σωτήρας” του Δήμου; Όπως έσωσε την Τράπεζα Έβρου;

Ο Σταύρος Σταυράκογλου ήταν Πρόεδρος της όταν το 2018 “εξαφανίστηκε” γιατί την απορρόφησε η Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας. Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Olympus Bank έκλεισε τον περασμένο Φεβρουάριο . Αυτός θέλει τώρα να γίνει δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και το… παίζει σωτήρας του Δήμου όπως έγραφε τότε ο Δημοσθένης.

Βλέπετε, τότε δεν είχε ακόμα “ανακαλύψει” το… αυτοδιοικητικό μεγαλείο του Σταύρου Σταυράκογλου, τον οποίο στη συνέχεια… υμνεί καθημερινά. Μέχρι και με τους πρώην ιστορικούς δημάρχους Αλτιναλμάζη και Σουλακάκη τον συνέκρινε πρόσφατα σε ανάρτηση του ο Δημοσθένης Δούκας. Μιλάμε, ούτε ο φίλος του… Αντώνης Καμελίδης δεν τόλμησε να γράψει τέτοια… ιεροσυλία.

Ναι για τον Σταυράκογλου έγραφε στις 11 Φεβρουαρίου ότι… κρύβεται πίσω από την δημοσκόπηση της ALCO και τώρα που την δημοσιεύσαμε, οι υποψήφιοι του μας έκαναν τις γνωστές… επιθέσεις και μας απειλούν με μηνήσεις, δικαστήρια και φυλακές. Όταν μετά γράφουμε ότι για “αχταρμά” και… συνονθύλευμα αναφερόμενοι στην συγκεκριμένη παράταξη, θυμώνουν και ο ίδιος και ο φίλος του με τις… τιράντες. Λες και παρουσιάζουμε εικονικά… πράγματα (κάποιοι περίμεναν άλλη λέξη;).

Πέτροβιτς: Το… νέο, άφθαρτο, ελπιδοφόρο

και με Βρετοπούλου μετά τον Μυτιληνό

Από τις άλλες παρατάξεις, μόνο ένας και συγκεκριμένα μία από την παράταξη του Δημήτρη Πέτροβιτς, αντέδρασε και αυτή ειρωνικά. Η πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης Όλγα Βρετοπούλου, πριν ακόμα την ανακοινώσει υποψήφια ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου. Ναι, για όσους δεν το ξέρετε, εξακολουθεί να παραμένει… γαντζωμένος στην καρέκλα του, για να εισπράττει ως τέλος του 2023 τον μισθό της θέσης του.

Γιατί μόνο αν παραιτηθεί μπορεί να αντικατασταθεί. Βάση του νόμου δεν μπορεί να τον… παραιτήσει ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, όπως πολλές φορές αναφέραμε λόγω των αντιδράσεων αρκετών που θεωρούν ότι είναι αντιδεοντολογικό να… χρησιμοποιεί τα προνόμια της συγκεκριμένης θέσης ο κ.Πέτροβιτς για να κάνει προεκλογικό αγώνα. Ακόμα και αν το κάνει αυτό θα απορριφθεί απ’ την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή το υπουργείο Εσωτερικών.

Η παράταξη του υποψήφιου δημάρχου Αλεξανδρούπολης Δημήτρη Πέτροβιτς, ανακοίνωσε λοιπόν την υποψηφιότητα της Όλγας Βρετοπούλου και μάλιστα μόνη της. Όχι μεταξύ άλων δέκα, είκσσι όπως έκανε με τους προηγούμενους. Και εκτενή αναφορά στο βιογραφικό της.

Ο κ.Πέτροβιτς μετά την εμφάνιση στο ΒΙΝΤΕΟ ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του έχοντας δίπλα του τον Βαγγέλη Μιτυληνό, τον πρώην Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης και επί χρόνια δημοτικό σύμβουλο Λαμπάκη και με δική του παράταξη τα τελευταία χρόνια, ανακοίνωσε λοιπόν άλλο ένα… νέο, άφθαρτο, φρέσκο πρόσωπο που θα είναι δίπλα του. Με Βρετοπούλου και Μυτιληνό για το… μέλλον της Αλεξανδρούπολης.

Υ.Γ1: Μαθαίνω ότι η πρώην Αναπληρώτρια Διευθύντρια, επειδή την έβγαλε απ’ την θέση της ο δήμαρχος, ετοιμάζεται να είναι υποψήφια. Ίσως μάλιστα να ανακοινωθεί και αύριο. Αν συμβεί αυτό, θα δκκαιώσει απόλυτα τον δήμαρχο για την ενέργεια του και φυσικά θα εκτεθεί η ίδια και οι δικοί της άνθρωποι.

Υ.Γ2: Μου λένε επίσης ότι κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ Έβρου εισηγούνται στα κεντρικά του κόμματος, στον Κώστα Σκανδαλίδη που είναι επικεφαλής για τα αυτοδιοικητικά. να… στηρίξει αν όχι δημόσια, αλλά παρασκηνιακά με αρκετούς υποψήφιους, τον Τάκη Τοψίδη στην Περιφέρεια ΑΜΘ όπου ξανασκέφτεται να κατέβει ως “αντάρτης” της Ν.Δ.

Γιατί όχι; Εδώ στελέχη του στις πρόσφατες εθνικές εκλογές στήριξαν… “Ελληνική Λύση και μάλιστα έδωσαν τέτοιον αγώνα που ούτε για τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου δεν είχαν δώσει. Καμιά εντύπωση δεν θα πρέπει λοιπόν να μας προκαλεί.¨Μόνο που αυτός που μας το μετέφερε, συμπλήρωσε στο τέλος με νόημα: “Γιατί χαίρεται ο Μέτιος και χαμογελάει…”;

Ο… Ναρκαλιευτής

Τα σχόλια απενεργοποιήθηκαν