Αλεξανδρούπολη: Πύλη για τα ουκρανικά σιτηρά μέσω Ρουμανίας, Βουλγαρίας, μετά την στάση της Ρωσίας;

Το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μπορεί να εξελιχθεί σε μέρος ενός επισιτιστικού διαδρόμου προς Βουλγαρία και Ρουμανία, για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών στην Ευρώπη, μετά την απόφαση της Ρωσίας για διακοπή της συμφωνίας διευκολύνσεων που υπήρχε, λόγω της επιθέσεως στην γέφυρα της Κριμαίας.

Οι Ρώσοι που έχουν φυσικά τα δικά τους σχέδια στην Μαύρη  Θάλασσα, φοβούνται ότι από το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα δημιουργηθεί ένας επισιτιστικός διάδρομος προς Βουλγαρία και Ρουμανία, για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών στην Ευρώπη, ενώ τα ρωσικά σιτηρά θα βγουν εκτός παιχνιδιού.

Αν γίνει αυτό που είναι πλέον πολύ πιθανό, ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδος και φυσικά της Αλεξανδρούπολης και της περιοχής μας είναι φυσικό ότι θα πολλαπλασιαστεί και θα μεγαλώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ έχει επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας νέων χερσαίων διαδρόμων προς το λιμάνι, σε σχέση με την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία σιτηρών και όπως όλα δείχνουν οδεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση μετατρέποντας την πόλη του Έβρου  σε πύλη μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών σε όλο τον κόσμο.

Επίσης, τα πάνω κάτω φαίνεται ότι έρχονται για την Τουρκία, η οποία χάνει κατά πάσα πιθανότητα τον διαμεσολαβητικό ρόλο που έπαιζε στο θέμα της εξαγωγής των σιτηρών από τουρκικά λιμάνια, μετά την απόφαση της Ρωσίας να ακυρώσει την συμφωνία με τα σιτηρά.

“Η νέα οδός εξαγωγής για ουκρανικά αγροτικά προϊόντα θα πρέπει να διέρχεται από χωρικά ύδατα Βουλγαρίας, Ρουμανίας”, δήλωσε ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία.

“Η νέα διαδρομή για τη μεταφορά ουκρανικών αγροτικών προϊόντων μπορεί να περάσει από τα χωρικά ύδατα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, κάτι που θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων μετά τη μονομερή αποχώρηση της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας”, δήλωσε ο Ουκρανός πρέσβης στην Τουρκία Βασίλ Μποντνάρ.

«Η θέση της Τουρκίας σε αυτή την κατάσταση, δηλαδή η ετοιμότητα να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, είναι η παραδοσιακή πολιτική της χώρας για να ικανοποιήσει τα συμφέροντά της, αναζητώντας μια «χρυσή λύση» για να  ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους», είπε ο ίδιος στο ραδιόφνο  United News.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι μπορεί να μην καταφύγουν στην εκτέλεση όλων των απειλών για τις οποίες μιλούν.
Ωστόσο, η απειλή παραμένει και αυτό επηρεάζει τις ναυτιλιακές εταιρείες, τις ασφαλιστικές κ.λπ.

“Ας είμαστε ειλικρινείς. Η Ρωσία, έχοντας αποχωρήσει από τη συμφωνία, δήλωσε ότι δεν παρέχει ασφάλεια, και αυτό σημαίνει ότι θα βομβαρδίσουν λιμάνια, υποδομές και, ενδεχομένως, πλοία. Αυτός είναι ο κίνδυνος”, είπε ο Ουκρανός πρεσβευτής.

Ο Μποντάρ υπενθύμισε ότι η Ουκρανία έχει δημιουργήσει ένα ταμείο για να διασφαλίσει αυτούς τους κινδύνους, αλλά υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις.

“Έχουμε επίσης την ευκαιρία να προσελκύσουμε πλοία και εταιρείες. Από την άποψή μας, αυτό μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και χωρίς τη χρήση αυτής της διαδρομής, η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί, αλλά μέσω των χωρικών υδάτων της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Αυτό είναι επίσης δυνατό επιλογή ελαχιστοποίησης των κινδύνων», εξήγησε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο Μποντνάρ τόνισε την ανάγκη για ευθύνη της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου αφενός να βοηθήσει την Ουκρανία να εφαρμόσει ένα τέτοιο σενάριο και αφετέρου να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για να αποτρέψει πιθανές επιθέσεις της.

Πηγή: pentapostagma.gr