Ν.Τζανίδης (δικηγόρος): “Είναι 6.500 οι μέτοχοι της πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου που αγωνιούν” (ΒΙΝΤΕΟ)

Περίπου 6.500 είναι οι μέτοχοι της πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου, η οποία το 2018 “εξαφανίστηκε” δια… απορροφήσεως από την αντίστοιχη Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας, μετονομάστηκε σε OLymus Bank και τον Φεβρουάριο τελικά την έκλεισε η Τράπεζα της Ελλάδος λόγω προβλημάτων.

Το θέμα έχει αναδείξει με ρεπορτάζ του το Evros-news.gr, επικρατεί… σιωπή από τα άλλα ΜΜΕ της περιοχής, αλλά ο δικηγόρος Αλεξανδρούπολης Νίκος Τζανίδης, με ανάρτηση του το επανάφερε στο προσκήνιο, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα. Κι αυτό γιατί απευθύνθηκαν στον ίδιο άνθρωποι που είχαν αγοράσει μετοχές χιλιάδων ευρώ, τα έχασαν και κινδυνεύουν αν η εκκαθάριση της τελικής τράπεζας βγάλει ζημιές, να κληθούν να τις καλύψουν αυτοί ως μεριδιούχοι. Γι’ αυτό επισκεφθήκαμε τον κ.Τζανίδη στο δικηγορικό του γραφείο και μας παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, όπου μεταξύ άλλων τόνισε:

“Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είχαν δοθεί στην δημοσιότητα, 6.500 είναι οι μεριδιούχοι της πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου. δηλαδή μιλάμε για πάνω από το 10% του παραγωγικού δυναμικού του νομού μας, που ήταν μέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια. Οι επενδύσεις που είχαν κάνει στην αναπτυξιακή προσπάθεια με την δημιουργία της τράπεζας πολλοί από τους 6.500, ήταν ότι έβαλαν την περιουσία τους, άλλοι πούλησαν και διαμερίσματα για να γίνουν μέτοχοι.

Έχουν απευθυνθεί σε μένα άνθρωποι με δεκάδες χιλιάδες ευρώ μεριδίων και έχουν απωλέσει την περιουσία τοηυς. Αυτό που ζητώ με την δημόσια έκκληση που έκανα, είναι να ανοίξει κάποια πολιτική συζήτηση. Γιατί βλέπω ότι οι άνθρωποι που ήταν στη διαχείριση της Συνεταιριστικής Τράπεζας που εξαφανίστηκε και συγκεκριμένα στην τελευταία διοίκηση της, υπήρχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κύριος Τοψίδης ως Αντιπρόεδρος, που θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης, ενώ ο κ.Σταυράκογλου που ήταν Πρόεδρος όταν αυτή απορροφήθηκε από την Δράμας και Αντιπρόεδρος τα προηγούμενα χρόνια, κατεβαίνει για δήμαρχος Αλεξανδρούπολης. Ξέρω επίσης τις προσπάθειες του τότε δημάρχου κ.Λαμπάκη για να στηρίξει την Τράπεζα από τον δήμο Αλεξανδρούπολης

Αυτό το πρόβλημα αφορά χιλιάδες πολίτες, αλλά παρ΄όλα αυτά τον τελευταίο καιρό, μήνες τώρα, δεν υπάρχει καμιά συζήτηση, Μου προκαλεί τεράστια εντύπωση πως δεν συζητείται το θέμα των χιλιάδων αυτών ζημιωθέντων που έχασαν τις επενδύσεις τους στην συγκεκριμένη προσπάθεια. Όταν μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ, η παραγραφή των όποιων αδικημάτων είναι στα 20 χρόνια. Οπότε αν ξεκινήσει κάποια έρευνα, θα αφορά την 2οετία και όχι τα τελευταία δυο-τρία χρόνια”.

Έχουν απευθυνθεί μέτοχοι στον ίδιο; Ο Νίκος Τζανίδης αναφέρει: “Έχω κάνει κάποιες νομικές ενέργειες και μίλησα με ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάλογα προβλήματα στην Ελλάδα, όπως οι Συνεταριστικές τράπεζες Δωδεκανήσου, η Λέσβου και η Αχαϊκή Συνεταιριστική. Εκεί υπάρχουν ποινικές υποθέσεις σε εξέλιξη για κακοδιαχείριση. Γίνεται προσπάθεια να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ώστε να μην υπάρχουν υποχρεώσεις των μεριδιούχων να καταβάλλουν τις όποιες ζημιές δείξει η εκκαθάριση. Έχασαν τα λεφτά τους, να μην χρειαστεί να βάλουν και άλλα χρήματα. Είτε αυτοί αλλά ακόμα και τα παιδιά τους ως κληρονόμοι να καταβάλλουν αρκετά χρήματα.

Οι μεριδιούχοι γνωρίζουν ότι στον Έβρο έχουμε πολλούς δικηγόρους. Ας απευθυνθούν σε αυτούς να δουν τι πρέπει να κάνουν. Πολιτικά όμως πρέπει να γίνει η συζήτηση ώστε να ενεργοποηθούν οι τοπικοί μας βουλευτές σε συνεργασία με αυτούς της Δράμας, ώστε να δοθεί κάποια λύση για τους μεριδιούχους-μετόχους και τουλάχιστον να απαλλαγούν από την υποχρέωση κάλυψης ζημιών που θα βγάλει η εκκαθάριση στο μέλλον”.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΖΑΝΙΔΗ