Ιατρικός Σύλλογος Έβρου: Οδηγίες σε κατοίκους, εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στις πυρκαγιές  

 

Βασικές οδηγίες προς κατοίκους και εργαζόμενους σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα μέτωπα των πυρκαγιών και εκτίθενται στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια δίνει ο  Ιατρικός Σύλλογος Έβρου σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική ΔΠΘ. 

  1. Επιβάλλεται η άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς και η συμμόρφωση με τις οδηγίες των αρχών.
  2. Συστήνεται η πλήρης αποφυγή μετακινήσεων και η έκθεση σε καπνό, ειδικά σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (πχ αναπνευστικά νοσήματα, καρδιοπάθειες κ.α.), οι ηλικιωμένοι, τα νεογνά, τα βρέφη, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι θηλάζουσες.

   3. Συστήνεται η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, συστήνεται η χρήση κλιματισμού με ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα. Αντίστοιχα, εφόσον χρειαστεί να γίνει  μετακίνηση με αυτοκίνητο, επιβάλλεται η χρήση κλιματισμού, αποκλειστικά με ανακύκλωση αέρα

–                  4. Επιβάλλεται η αποφυγή άθλησης και σωματικής καταπόνησης σε συνθήκες ατμοσφαιρικής επιβάρυνσης από τον καπνό.

–                  5. Συνιστάται η αποφυγή καπνίσματος και λοιπών δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους που επιδεινώνουν περαιτέρω την ποιότητα του αέρα, όπως πχ η χρήση κεριών για φωτισμό, το μαγείρεμα σε ανοιχτή εστία, η χρήση προϊόντων αεροζόλ.

  1. Εφ΄ όσον η μετακίνηση ή η παραμονή σε εξωτερικό χώρο είναι απαραίτητη -επιβάλλεται η καλή ενυδάτωση και η εφύγρανση των αεροφόρων οδών. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ήFFP3) με καλή εφαρμογή. Πρέπει να τονιστεί ότι οι χειρουργικές ή υφασμάτινες μάσκες ΔΕΝ προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης. Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, συστήνεται οι μετακινήσεις να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, πχ το βράδυ.
  2. Για τους ασθενείς με βρογχικό άσθμα ή ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση  της φαρμακευτικής αγωγής, και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων, η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα πνευμονολόγο με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής.
  3. Συστήνεται στους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των επίσημων φορέων για την ποιότητα του αέρα. Επιπρόσθετα, στο διαδίκτυο υπάρχουν χάρτες με δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (κυρίως μικροσωματιδια ΡΜ2.5) που ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο.