Τα μέτρα για πυρόπλητκους αγρότες, κτηνοτρόφους που ανακοίνωσε ο υπουργός Λ.Αυγενάκης στην Αλεξανδρούπολη

Τα μέτρα για πυρόπλητκους αγρότες, κτηνοτρόφους που ανακοίνωσε ο υπουργός Λ.Αυγενάκης στην Αλεξανδρούπολη

Διάλογο εκπροσώπους όλων των αγροτικών και κτηνοτροφικών φορέων του νομού Έβρου για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, είχε χθες ο Υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Αρχικά βρέθηκε σε μονάδες παραγωγής και μεταποίησης περιοχών που επλήγησαν από τα πύρινα μέτωπα, μαζί με τον Εβρίτη Υφυπουργό Σταύρο Κελέτση, τον Γ.Γ του υπουργείου Γιώργο Στρατάκο, τον Βουλευτή Χρήστο Δερμεντζόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής ΠΟλιτικής ΑΜΘ Βασίλη Δελησταμάτη, τον Αντιδήμαρχο  Αλεξανδρούποης Ηλία Δαστερίδη και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα  Λυκουρέντζο. 
 
Στη συνέχεια είχε συνάντηση στο Νομαρχείο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που εκπροσωπούσαν τις πληγείσες περιοχές, τον Αντιδήμαρχο Πρωτογενούς Τομέα του δήμου Αλεξανδρούπολης Δημήτρη Κολγιώνη, τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστα Αλεξανδρή, αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους.
Όπως ανακοίνωσε ο κ.Αυγενάκης:
Βήμα-βήμα υλοποιούμε ορισμένα αρχικά, αλλά κρίσιμα βήματα για να δώσουμε άμεσα παλμό στην τοπική οικονομική δραστηριότητα:
1. ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΖΩΙΚΗ-ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ταχεία καταγραφή και έκδοση πορισμάτων για να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις μέχρι τέλος Οκτωβρίου και τέλος του έτους αντίστοιχα.
2. ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: ~ Παροχή βοήθειας στους τομείς διαχείρισης και αναγέννησης δασικών εκτάσεων και διαχείρισης κτηνοτροφικών και μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων.
~ Ενημέρωση μέσα από ημερίδες και τον διαμοιρασμό υλικού προς συγκέντρωση πληροφοριών από τους αγρότες.
Στα 100 ευρώ ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης θα είναι η αποζημίωση για κάθε καμένο ελαιόδεντρο
~ Διετής (2) αναστολή πληρωμής τελών για κτηνοτρόφους (γάλα και κρέας).
3. ΛΟΙΠΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ: Αλλαγή του συνόλου των επενδυτικών προγραμμάτων του ΠΑΑ αλλά και των Τομεακών μέσα από την αυξημένη μοριοδότηση για την ένταξη των πυροπληκτων σε αυτά και στην παράταση χρόνου υλοποίησης των συμβατικών υποχρεώσεων για ήδη ενταγμένους σε επενδυτικά σχέδια.
Ποιές ήταν η δεσμεύσεις
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ.Λυκουρέντζος δεσμεύτηκαν να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών.
Συγκεκριμένα για το ζωικό κεφάλαιο η καταγραφή θα ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου και μέσα στον Οκτώβριο θα γίνει η εξόφληση των παραγωγών.
Αποφασίστηκε επίσης να διατεθεί από την πλευρά του υπουργείου πίστωση ύψους 3 εκατομμυρίων € για την προμήθεια ζωωτροφών προς τους πληγέντες κτηνοτρόφους για το πρώτο διάστημα των 3 μηνών.
Οι αποζημιώσεις θα γίνουν σε δύο φάσεις:
μέσω του ΕΛΓΑ για την φυτική και ζωική παραγωγή και μέσω της κρατικής αρωγής όσον αφορά στις υποδομές και στον αγροτικό και κτηνοτροφικό εξοπλισμό.