γράφει η Φανούλα Αργυρού*
Παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια τις πυρκαγιές να δίνουν και να παίρνουν στην Ελλάδα (και στην Κύπρο βέβαια) με αποκορύφωμα την ανεξέλεγκτη βιβλική καταστροφή στον Έβρο και το δάσος της Δαδιάς που «χάθηκε για πάντα», σύμφωνα με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα Δασαρχείου 28.8.2023.
Αλλά και τις δηλώσεις του πρόεδρου του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ Αλέξανδρου Δημητρακόπουλου. Διαβάστε εδώ:
https://dasarxeio.com/2023/08/28/128302/
«Δεν θα μπορέσουμε να ξαναέχουμε το οικοσύστημα της Δαδιάς. Δεν μπορούμε το συγκεκριμένο οικοσύστημα να το εντάξουμε στις γενικότερες απώλειες του 1.500.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Είναι κάτι το μοναδικό”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δημητρακόπουλος.
Εν τω μεταξύ διαβάσαμε και μια ανοικτή επιστολή της κ. Κατερίνας Καραγιάννη (η οποία υπήρξε στενή συνεργάτης, πρώην γραμματέας του τραπεζίτη Άκερμαν της Deutsche Bank και του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ) που δημοσιεύθηκε στην αθηναϊκή εφημερίδα
«ΕΣΤΙΑ» η οποία (κ. Κατερίνα Κ) παρακαλεί τον ΄Ελληνα Πρωθυπουργό να υπογράψει μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φόν Ντέρ Λάιεν για να δημιουργηθούν ‘ΕΟΖ’ (Ειδικές Οικονομικές Ζώνες) στον Έβρο. Με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής (αλλά και της χώρας όπως επικαλείται ) γιατί «θα δείτε πως οι μεγάλες εταιρείες που θα έρθουν από όλο το κόσμο … θα δημιουργήσουν ένα μοναδικό κοινωνικό εργασιακό και οικονομικό πλέγμα, θα μειώσει τις μεταναστευτικές ροές αφού πλέον δεν θα υπάρχουν έρημα χωριά και μονοπάτια»…
Η ανοικτή επιστολή της κ. Καραγιάννη προς τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη φαντάζει μια «αυτόματη» ονειρεμένη μεταμόρφωση με μόνο δύο υπογραφές! Της επιστολής όμως αυτής προηγήθηκαν και άλλες «φωνές» για δημιουργία «ΕΟΖ» στον Έβρο. Όπως του βουλευτή Π. Παπαδάκη με ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων. βλέπε iEpikaira 28.8.2023 ανανεωμένο 29.8.2023 εδώ : https://i-epikaira.blogspot.com/2023/08/blog-post_251.html
Τουρκική υποστήριξη
΄Όμως ήδη υπήρξαν δικαιολογημένες αντιδράσεις για μια τέτοια ενέργεια για σοβαρούς λόγους κυρίως εθνικούς λόγους, που θα πρέπει να αποτελούν τους πλέον σοβαρούς για απόρριψη και πλήρη αποκλεισμό τέτοιων «ζωνών».
Επισημαίνω καταρχήν το γεγονός ότι « σε συνέδρια που διοργάνωσε η κ. Καραγιάννη για να «σπρώξει» τη δημιουργία ΕΟΖ ενδιαφέρον έδειξαν οι Τούρκοι εφόσον σ΄αυτές παραβρέθηκε και ο τότε Τούρκος Πρόξενος Κομοτηνής, αφού η γειτονική χώρα ήταν… υπέρμαχος και θερμός υποστηρικτής Ι(για ποιους λόγους άραγε) αυτής της λύσης στον ΄Εβρο και την Θράκη» όπως αναφέρεται στο άρθρο του προαναφερθέντος συνδέσμου και στο οποίο τονίζεται μεταξύ άλλων:
«Τότε υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από πολλές πλευρές, αφού η συντριπτική πλειοψηφία επικαλούνταν όχι μόνο τον κίνδυνο “κινεζοποίησης” της περιοχής με την εφαρμογή ασύνδοτων επιχειρηματιών στην ΕΟΖ, αλλά και σοβαρούς εθνικούς λόγους. Απ’ τους πρώτους που αντέδρασαν ήταν και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.Άνθιμο. Στη συνέχεια επί Κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλου, οι Γερμανοί πάλι… πίεζαν να εξεταστεί η δημιουργία ΕΟΖ στην περιοχή μας.
Μάλιστα ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, η… συμπάθεια του βουλευτή Έβρου κ. Παπαδάκη, δήλωσε επίσης υπέρμαχος της δημιουργίας ΕΟΖ. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής: “Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του «Economist», υπογράμμισε ότι «ειδικά για την προσέλκυση επενδύσεων και την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας διερευνάται, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που μας δίνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η λειτουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Με προστασία βέβαια των εργασιακών δικαιωμάτων…»
Στην εκστρατεία αυτή για ΕΟΖ στην Ελλάδα και ειδικά στην ακριτική περιοχή του Έβρου, πρέπει να διαβαστεί και το διαφωτιστικό άρθρο του κ. Γ. Σαχίνη που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Νέας Κρήτης στις 11.7.2012 εδώ.
https://www.neakriti.gr/apopseis/952626_melanas-drymos-kai-melanas-zomos
Όπως έγραψε ο κ. Σαχίνης :
«…Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ιδιαίτερα η Γερμανία φαίνεται να επικεντρώνουν τους σχεδιασμούς τους, πέραν των άλλων, στη διαμόρφωση περιοχών της χώρας σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, με ελάχιστη ή μηδενική φορολογία, με εργασιακές σχέσεις “arbeitslagern” (στρατόπεδα εργασίας) και πολεοδομικούς κανόνες ανύπαρκτους. Το “καρότο” είναι η διακήρυξη του Βερολίνου ότι μέσα στις ζώνες διαμορφώνεται ένα περιβάλλον για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων που «θα ευνοήσουν την οικονομία της χώρας και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας». Αυτό, όμως, που ουσιαστικά δημιουργείται είναι περιοχές κερδοφορίας του ξένου κεφαλαίου (μηδαμινά για το εγχώριο), με εργασιακές συνθήκες Ασίας και μηδενικά σχεδόν οφέλη για την εγχώρια οικονομία…».
Διαβάστε και εδώ και προβληματιστείτε για το τι σημαίνουν ΕΟΖ.
«Αυτό είναι το σχέδιο της ΕΕ: Αποικία δούλων η Ελλάδα!» 16.3.2016
Τζόρτζ Σόρος: Ετοιμαστείτε για την Ειδική Οικονομική Ζώνη των Βαλκανίων που θα περιέχει την Μακεδονία μας! 10.4.2019
https://i-epikaira.blogspot.com/2019/04/blog-post_25.html
ΕΟΖ και ανθρώπινα δικαιώματα, μα σοβαρολογούν;
Η ιδέα και μόνο για ΕΟΖ σε μια χώρα προκαλεί τρόμο και ταξίδι στο μεσαίωνα όσον αφορά ανθρώπινα δικαιώματα!
Η ιστοσελίδα Investopedia προειδοποιεί:
«While there are benefits for businesses, individuals, or entities operating within an SEZ, the macroeconomic and socioeconomic benefits for a country using an SEZ strategy are subject to debate».
Μετάφραση: «Ενώ υπάρχουν οφέλη για επιχειρήσεις, ιδιώτες ή οντότητες που δραστηριοποιούνται σε μια ΕΟΖ τα μακροοικονομικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη για μια χώρα που χρησιμοποιεί μια στρατηγική ΕΟΖ υπόκεινται σε συζήτηση».
Στο άρθρο του δε ο κ. Γ. Σαχίνης πρόσθεσε:
«…Σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (σχετική δημοσίευση και στο “Ριζοσπάστη”), οι εργαζόμενοι αυτών των ζωνών δουλεύουν 10-12 ώρες καθημερινά, ενώ σε κάποιες περιόδους ακόμη και 16 ώρες συνεχώς. Πολλά εργοστάσια χρησιμοποιούν σύστημα ημερήσιων ή εβδομαδιαίων πλάνων παραγωγής. Πράγμα που σημαίνει ότι, για να πάρει ο εργάτης το μεροκάματό του, πρέπει να πετύχει το πλάνο παραγωγής. Έτσι, σε κάποιες περιπτώσεις οι εργάτες είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν πέραν της “κανονικής” βάρδιας.
Σε άλλη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ότι στις ΕΟΖ της Κίνας το μέσο ωράριο ποικίλλει από τις 54 ως τις 77 ώρες τη βδομάδα. Ειδικές Οικονομικές Ζώνες υπάρχουν σε Κίνα, Αγκόλα, Μπαγκλαντές, Βραζιλία, Ινδία, Ιράν, Ιορδανία, Καζακστάν, Ομάν, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Πολωνία, Νότια Κορέα, Ρωσία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Καμπότζη και Περού…»
Δηλαδή πίσω στον Μεσαίωνα…
Επίσης να επισημανθεί ότι οι περισσότερες χώρες στις οποίες δημιουργήθηκαν ΕΟΖ , σε Αφρική και Ασία, αυτές κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ορισμένες δε ανεξέλεγκτες αυτές οι παραβιάσεις…
Ευρώπη – Στην Ευρώπη εν τω μεταξύ μόνο τρείς χώρες έχουν ΕΟΖ. Η Πολωνία, η Λετονία και η Λευκορωσία που είναι μέρος της Ανατολικής Ευρώπης.
Γιατί λοιπόν τόση βιασύνη; Για δημιουργία τέτοιων ζωνών « καταναγκαστικής εργασίας» στην Ελλάδα, την χώρα που ίδρυσε την Δημοκρατία και την ίδια την Ευρώπη;
Είναι άξιο απορίας γιατί μια εφημερίδα όπως η ‘ΕΣΤΙΑ’ γνωστή για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, Ελλάδας και Κύπρου, προσυπόγραψε, την ανοικτή επιστολή της κ. Κατερίνας Καραγιάννη για την δημιουργία «stalags» στην Ελλάδα. Και δη στην περιοχή του Έβρου/Θράκης, δεδομένου του ενδιαφέροντος της Άγκυρας για την εν λόγω μείζονα περιοχή.
(H ναζιστική Γερμανία είχε δημιουργήσει περίπου 1000 stalags (στρατόπεδα αιχμαλώτων πολέμου) κατά τον 2ΠΠ 1939-1945),
Πάντως ένας φίλος συζητώντας το θέμα αυτό μου θύμισε το άρθρο της βρετανικής “Independent” στις 31.7.2018 το οποίο άγγιξε το θέμα των πυρκαγιών στην Ελλάδα, τη διαφθορά, την ανικανότητα δημιουργίας ενός Κτηματολογίου εδώ και δεκαετίες τονίζοντας: «…Add in the pervasive corruption of land registry offices, forestry commissions and relevant state administration, and what you get is an opportunity for real estate development…». Μετάφραση: «Προσθέστε τη διάχυτη διαφθορά των κτηματολογικών γραφείων, των δασικών επιτροπών και της σχετικής κρατικής διοίκησης, και αυτό που παίρνεις είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη ακινήτων».
Τίτλος : «Οι φωτιές που μαίνονται σε όλη την Ελλάδα δεν είναι πράξη του Θεού, αλλά απευθείας αποτέλεσμα της διαφθοράς»
Εν κατακλείδι, θα ήθελα να επισημάνω και να προβληματίσω και για τυχόν οποιαδήποτε σκέψη οποιουδήποτε να εισηγηθεί στρατιωτικά στρατόπεδα μαύρης εργασίας λεγόμενες ΕΟΖ και στην Κυπριακή Δημοκρατία…
*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 3/9/2023