Οι καταστροφές από τις πρωτοφανείς πυρκαγιές που έπληξαν τον Έβρο και η αποκατάσταση των πληγέντων, απασχόλησαν την σημερινή συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τους πληγέντες του Έβρου απάντησε τα εξής:
«Δεν θέλω να αισθάνονται οι Εβρίτες ότι μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα λόγω της καταστροφής στην Θεσσαλία.
Βρέθηκα στον Έβρο και συνομίλησα με πολίτες, είμαι πολύ στεναχωρημένος για τη μεγάλη ζημιά που έγινε. Μία ακτίδα αισιοδοξίας είναι ότι τελικά η ζημιά στο δάσος δεν ήταν όσο καταστρεπτική φαινόταν στην αρχή. Είναι βέβαιο ότι θα στρέψουμε την προσοχή μας στον Έβρο.
Η κρατική αρωγή θα εφαρμοστεί και στον Έβρο με μεγάλη ταχύτητα. Στον πρωτογενή τομέα ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει καταγραφή. Ήδη εκπονούνται με μεγάλη ταχύτητα οι μελέτες αποκατάστασης και προστασίας των εδαφών. Έχουμε ήδη βρει τους πρώτους αναδόχους. Έχω δεσμευτεί ότι μέχρι τέλος του έτους θα παρουσιάσουμε πιο συγκεκριμένες σκέψεις για την αναπτυξιακή δυναμική του Έβρου».
Σχέδιο για την συνολική αναπτυξιακή προοπτική του Έβρου
Σχέδιο για την επέκταση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου σε Διδυμότειχο, Σουφλί και Ορεστιάδα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση για την στήριξη του Έβρου και την αποκατάσταση του δάσους της Δαδιάς.
«Θα υπάρχει το Εβρος pass για την στήριξη του τουρισμού με στόχευση στην Δαδιά. Ένα πιο προνομιακό Δαδιά pass καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του δάσους είναι ατόφιο» είπε για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Με τον κ. Τριαντόπουλο θα παρουσιάσουμε σχέδιο για την συνολική αναπτυξιακή προοπτική του Εβρου. Η Αλεξανδρούπολη καθίσταται ενεργειακό και γεωπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων. Το FSRU θα αγκυροβολήσει έξω από την πόλη τέλη 2023 αρχές 2024»