Ορεστιάδα-καταγγελία: “Φουσκώνουν” τις τιμές σε κρεμμύδια και πατάτες επικαλούμενοι τις πλημμύρες

Μια σοβαρή καταγγελία έφτασε στην ιστοσελίδα DEBATER.gr για φαινόμενα αισχροκέρδειας στην Ορεστιάδα με φόντο τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία.

«Θα ήθελα να καταγγείλω την αισχροκέρδια που συμβαίνει τώρα στην Ορεστιάδα όπου ζω. Επικαλούμενοι τις πλημμύρες και τις πρόσφατες πυρκαγιές εμπορεύονται στην λιανική π.χ τα κρεμμύδια στο 1,85 € το κιλό. Τις πατάτες στο 1,19 € το κιλό και άλλα πολλά είδη σε «φουσκωμένες» τιμές.

Να ληφθεί υπόψη πως η περιοχή εδώ αυτά τα προϊόντα τα παράγει σε αυτάρκεια και τα εμπορεύεται και στη υπόλοιπη Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά στο DEBATER κάτοικος της Ορεστιάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πανελλήνιο Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει:

“Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής και στις άλλες πλημμυρισμένες πόλεις της Θεσσαλίας είναι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΕΣ και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ απ΄ όλον τον Αγροτικό Κόσμο της Χώρας”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, με κλειστή την Εθνική Οδό σε Τέμπη – Λάρισα για 7 ημέρες, με αυξημένο κατά πολύ το κόστος Μεταφοράς στην Τροφοδοσία, ο Νομός Αττικής τροφοδοτείται κανονικά, από τις παραγωγικές περιοχές των Μεγάρων και Μαραθώνα και παρά το αυξημένο Κόστος Παραγωγής σε καύσιμα, ενέργεια, ρεύμα, Αγροεφόδια και Σοβαρή Έλλειψη έμπειρων Εργατών Γης, στις Λαϊκές Αγορές Αττικής υπάρχει ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, δεν παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και είμαστε φθηνότεροι από το στεγασμένο εμπόριο από 30% – 50%.

Οι τιμές των προϊόντων στις Λαϊκές Αγορές Αττικής έχουν ως εξής:

Μελιτζάνες : 1,50 €
Κολοκυθάκια : 2,30 €
Πατάτες : 0,80 – 1,20 €
Αγγουράκια : 1,50 – 2,00 €
Ντομάτες : 1,00 – 2,00 €
Κρεμμύδια : 1,50 €
Βλήτα : 1,50 €
Σπανάκι : 1,80 – 2,50 €
Λάχανο : 1,50 €
Χόρτα Ιταλικά: 1,50 – 2,00 €
Μαρούλια : 0,50 – 0,70 €
Ματσάκια (Άνιθο, Μαϊντανός, Ρόκα) : 0,50 – 0,70 €
Παντζάρια : 1,50 €
Άγρια Ραδίκια: 2,00 – 3,00 €
Νεκταρίνια : 1,50 €
Ροδάκινα : 1,50 €
Σταφύλια : 1,70 €
Καρότα : 1,50 €
Πιπεριές : 2,00 €
Μήλα : 1,00 – 1,50 €

Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής και στις άλλες πλημμυρισμένες πόλεις της Θεσσαλίας είναι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΕΣ και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ απ΄ όλον τον Αγροτικό Κόσμο της Χώρας.

Καλούμε τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα και τον Υπουργό Γεωργίας κ. Λευτέρη  Αυγενάκη σε ΕΚΤΑΚΤΗ συνάντηση, ώστε να βρεθούν μαζί μας, τρόποι για άμεσες  αποζημιώσεις και ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων και μείωση του Κόστους Παραγωγής, ώστε να μπορούν οι  Αγρότες και Κτηνοτρόφοι, να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους, για να υπάρχει επάρκεια  Aγροτικών και Kτηνοτροφικών προϊόντων, για να αποφευχθεί η Eπισιτιστική Kρίση και τα  φαινόμενα αισχροκέρδειας.