του Στέλιου Κατσογριδάκη*
Δασολόγου-αγρότη
Υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου
Μια πολύ σημαντική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση, που αφορά την επόμενη μέρα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο και τις ανυπολόγιστες ζημιές στα καμένα δάση της περιοχής μας, καταθέτει ο Δασολόγος-αγρότης Στέλιος Κατσογριδάκης.
Ο Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Έβρου με την παράταξη “Περιφερειακή Σύνθεση” του Χριστόδουλου Τοψίδη, καταθέτει για πρώτη φορά την πρόταση να υπάρξει παράταση των προγραμμάτων Δάσωσης Αγροτικών Γαιών που λήγουν το επόμενο χρονικό διάστημα, για άλλα 20 χρόνια. Έτσι δεν θα καταστραφούν σημαντικές εκτάσεις που είχαν σπείρει πριν από αρκετά χρόνια οι αγρότες μας σε διάφορα μέρη του νομού, κάτι που ήδη άρχισαν αρκετοί να κάνουν με την λήξη των προγραμμάτων και έτσι δεν θα μειωθεί ακόμα περισσότερο ο δασικός μας πλούτος.
Ο Στέλιος Κατσογριδάκης, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του Τμήματος Δασολογίας, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, που και ως αγρότης γνωρίζει πολύ καλά το συγκεκριμένο θέμα, προτείνει μέσω του Evros-news.gr:
“Το τελευταίο διάστημα συντελείται αθόρυβα μια νέα καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων δάσους που προέκυψαν από το πρόγραμμα δάσωσης γεωργικών γαιών. Αυτή αθροιζόμενη αφενός, με την αποψίλωση των δέντρων άνευ αιτίας (κυρίως λεύκες) κατά το μήκος του ποταμού Έβρου από το Ορμένιο μέχρι το Διδυμότειχο και αφετέρου, με την πυρκαγιά στην περιοχή μας, που είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έπρεπε ήδη να έχει κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς.
Πριν από περίπου 20 χρόνια ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα δάσωση γεωργικών γαιών Καν. 1257/99 άρθρο 3. Το πρόγραμμα αφορούσε τη φύτευση δασικών ειδών ( ψευδακακία, μουριά, καρυδιά, λεύκη και καστανιά ) διάρκειας μέχρι 20 έτη.
Στο Νομό Έβρου οι φυτείες ξεπέρασαν τα 33.000 στρέμματα διάσπαρτες σε περισσότερα από 1.800 αγροτεμάχια. Αν υπολογίσουμε ότι ανά στέμμα φυτεύτηκαν 160-250 δέντρα τότε μιλάμε για 5,5 με 8,3 εκατομμύρια δέντρα. Δέντρα τα οποία αποτελούν πνεύμονα της περιοχής, ειδικά μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, αλλά και σημαντικό καταφύγιο άγριων ζώων και πτηνών.
Το τελευταίο διάστημα, και καθώς λήγει σταδιακά το πρόγραμμα, φαίνεται ότι πάνω από χίλια στρέμματα έχουν εκχερσωθεί, ενώ είναι θέμα χρόνου να έχουν την ίδια τύχη και τα υπόλοιπα.
Πρόταση μου είναι, μέχρι να επανέλθουν οι καμένες εκτάσεις δάσους, να διατηρηθούν οι υφιστάμενες φυτείες με άμεση παράταση του προγράμματος για 20 έτη.
Επίσης, θεωρώ χρήσιμο να τρέξει άμεσα νέο πρόγραμμα δάσωσης γεωργικών γαιών. Καθώς το πρόγραμμα αφορά δασικά είδη με ταχεία ανάπτυξη, που θα αντισταθμίσουν εν μέρει τις κλιματικές επιπτώσεις από την σημαντική μείωση των δασικών εκτάσεων του Έβρου, ενώ παράλληλα θα αποτελούν σημαντικές “ρεζέρβες” σε παρόμοιες καταστάσεις”.
*Ο Στέλιος Κατσογριδάκης είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του Τμήματος Δασολογίας, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.
Είναι επίσης Πτυχιούχος Λογιστικής του ΤΕΙ Καβάλας και διαθέτω άδεια Λογιστή – Φοροτεχνικού Γ΄ τάξης
Ασχολείται επίσης με το επάγγελμα του αγρότη και κατάγεται από το Ορμένιο της Ορεστιάδας
Στις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές, είναι Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη “Περιφερειακή Σύνθεση” και επικεφαλής υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Χριστόδουλο Τοψίδη.