ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Δημοτικές εκλογές Έβρου, μέρος 1ον. Η “μάχη” στους τέσσερις δήμους, πλην Αλεξανδρούπολης

ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Δημοτικές εκλογές Έβρου, μέρος 1ον. Η “μάχη” στους τέσσερις δήμους, πλην Αλεξανδρούπολης

Λιγότερο από μια εβδομάδα μας χωρίζει απ’ τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, η προεκλογική περίοδος… χτυπάει κόκκινο και μετά τις Περιφερειακές εκλογές που ασχοληθήκαμε στο προηγούμενο ΕΒΡΟ..ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ,  σήμερα θα αναφερθούμε στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στον Έβρο.

Θα ασχοληθούμε συγκεκριμένα με τους τέσσερις απ’ τους πέντε δήμους του Έβρου, αφού η Αλεξανδρούπολη και ως πρωτεύουσα του νομού, θα έχει την… τιμητική της σε επόμενο ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ και πολύ αναλυτικά μάλιστα.
Για να δούμε λοιπόν πως διαμορφώνονται τα πράγματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις εκτιμήσεις και την άποψη μας. Φυσικά, όπως έχουμε ξαναγράψει, ο λαός είναι αυτός που θα αποφασίζει ποιοι θα τον κυβερνήσουν ως δήμαρχοι και δημοτικές αρχές για τα επόμενα πέντε πλέον και όχι τέσσερα χρόνια.
Ο καθένας θα αποφασίσει με βάση τις δικές του απόψεις, τα δικά του κριτήρια, τη δική του εκτίμηση για πρόσωπα και καταστάσεις και επίσης, όπως συμβαίνει πάντα στις δημοτικές εκλογές, με βάση τις συγγένειες, τις φιλίες, ακόμα και τις προσωπικές ή οικογενειακές … υποχρεώσεις . Αυτά και αν παίζουν ρόλο στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η “μάχη” Μαυρίδη με Διαμαντή

Ξεκινώντας λοιπόν από τον βόρειο Έβρο (αλήθεια, εκείνοι οι… αγωνιστές και υπέρμαχοι της αυτόνομης Περιφερειακής Ενότητας βορείου που χάθηκαν εδώ και αρκετό καιρό, ιδιαίτερα τώρα που έχουμε εκλογές και για την Περιφέρεια ΑΜΘ;), πάμε στον δήμο Ορεστιάδας και πως εξελίσσεται η “μάχη”.
Όλα δείχνουν ότι αυτή θα κριθεί μεταξύ του σημερινού Δημάρχου Βασίλη Μαυρίδη και του πρώην δημοτικού του συμβούλου μέχρι να ανεξαρτητοποιηθεί πέρυσι τέτοιον καιρό, του Διαμαντή Παπαδόπουλου. Η συμμετοχή του οποίου να θυμίσουμε το 2019, αν και υπήρχε κώλυμα εκλογιμότητας γιατί είχε αναλάβει έργο από τον Δήμο Ορεστιάδας, έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Μαυρίδη και εκλέχθηκε από την πρώτη Κυριακή.
Τα προηγούμενα χρόνια λοιπόν, ο κ.Παπαδόπουλος ψήφιζε ΝΑΙ σε όλα. Χωρίς την παραμικρή έστω και για τα… μάτια του κόσμου ένσταση ή διαφωνία. Ακόμα και σε θέματα, όπως τα εξαφανισμένα οχήματα που ένωσαν όλη την αντιπολίτευση, ο σημερινός διεκδικητής της θέσης του δημάρχου, δεν είχε την παραμικρή διαφοροποίηση.

Το… νέο είναι οι Στράντζαλης,

Χατζηπαναγιώτου, Τσελεμπής;

Βλέποντας τα εγκαίνια εκλογικών κέντρων και των δύο και τα συνθήματα που έχουν στις αφίσες ή στα video που έχουν δημιουργήσει, δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός ότι ο Διαμαντής Παπαδόπουλος επικαλείται συχνά τους νέους και ονόμασε την παράταξη του “Ορεστιάδα Νέα Ξανά”. Εγώ πάντως είδα μεταξύ των υποψηφίων του δυο πρώην δημάρχους που μόνο το νέο δεν εκπροσωπούν ή δεν φέρνουν.
Κι εννοώ τον πρώην δήμαρχο Κυπρίνου Μιχάλη Στράντζαλη, αλλά και τον πρώην δήμαρχο Τριγώνου Μανώλη Χατζηπαναγιώτου. Οι οποίοι και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ήταν εναντίον του σημερινού δημάρχου Βασίλη Μαυρίδη, οπότε και του Διαμαντή Παπαδόπουλου που ήταν τότε μαζί του, αλλά δεν κατάφεραν ούτε στην δεύτερη Κυριακή να πάει η εκλογή δημάρχου.
Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να θεωρηθεί κάτι νέο, ο επί χρόνια… ευεργετημένος ως αμειβόμενος Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ορεστιάδας  Δημήτρης Τσελεμπής. Στενός συνεργάτης του κ.Μαυρίδη στην ΔΕΥΑΟ, που “ανακάλυψε” ότι διαφωνεί και προσπάθησε να… αποστασιοποιηθεί πολύ χλιαρά, όταν έχασε την έμμισθη θέση.
Καθυστέρησε μάλιστα να ταχθεί στο πλευρό του Διαμαντή Παπαδόπουλου για λόγους που όλοι στην Ορεστιάδα γνωρίζουν. Για να μην φύγει από ειδική συνεργάτης του δημάρχου Ορεστιάδας, η κόρη του, η οποία είχε προσληφθεί εκεί από το 2014 που εκλέχθηκε ο Μαυρίδης. Κάποιοι μιλάνε για… αχαριστία, όταν επί χρόνια στην οικογένεια… έπεφταν δυο μισθοί λόγω της σημερινής δημοτικής αρχής.

Πάσες στο… κενό τέρμα κάνει

στον Μαυρίδη ο Παπαδόπουλος

Αλλά φυσικά ο κόσμος είναι ο υπέρτατος κριτής της στάσης και συμπεριφοράς του καθενός και θα τον κρίνει στην κάλπη. Το 2019 ο Βασίλης Μαυρίδης πήρε πάνω από 50% την πρώτη Κυριακή και ήταν ο μοναδικός στον Έβρο που εκλέχθηκε χωρίς δεύτερο γύρο. Τώρα με το όριο στο 43%, τα πράγματα δείχνουν επίσης ευνοϊκά γι’ αυτόν, αλλά κάθε εκτίμηση έχει σίγουρα και τους… αστερίσκους της.
Πάντως ο Διαμαντής Παπαδόπουλος ότι μπορεί κάνει με όσα λέει ή πράττει, για να… βοηθήσει τον σημερινό δήμαρχο. Να θυμηθούμε την δημόσια παραδοχή του ότι αυτός “κάρφωσε” το Φεστιβάλ Καντίνας για ηχορύπανση στην Αστυνομία και σταμάτησαν οι εκδηλώσεις, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα στα υπόλοιπα μαγαζιά της πόλης; Ενέργεια που είχε προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια ιδιαίτερα στα νέα παιδιά της πόλης;
Κι επίσης. Αντί ο φιλοδοξών να γίνει νέος δήμαρχος να παρουσιάζει το πρόγραμμα που έχει για το μέλλον, κάθεται και καταγγέλει το παρελθόν στον Δήμο, ενώ υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της σημερινής δημοτικής αρχής μέχρι πέρυσι τέτοιον καιρό. Ακόμα και ο Θανάσης Κυργιάνης από την αντιπολίτευση τον..,. έκραξε για υποκρισία σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Συντάχθηκαν με τον Τοκαμάνη και

όσοι στήριξαν Ρωμύλο στις συνεδριάσεις

Να πάμε στο διπλανό Διδυμότειχο, όπου πραγματικά μου έκανε εντύπωση ότι πολλοί άνθρωποι έβαλαν στην άκρη τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, τους όποιους εγωισμούς και διαφωνίες, τοποθέτησαν το ΕΜΕΙΣ πάνω από το ΕΓΩ όπως συχνά επαναλαμβάνει ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Τοκαμάνης, με τον οποίο συνενώθηκαν, συνεργάζονται και συντάχθηκαν.
Κατεβαίνουν λοιπόν με ενωτικό συνδυασμό και το επίσης σημαντικό, που πιστεύω θα παίξει και αυτό καθοριστικό ρόλο για την έκβαση των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, μια και είναι μόνο δυο υποψήφιοι και θα εκλεγεί σίγουρα δήμαρχος,  είναι κάτι ακόμα. Δεν μιλάμε μόνο για την Βάγια Καραφείζη και τον Κώστα Δημητρίου, υποψήφιους δημάρχους στο παρελθόν, που συνέπραξαν με τον κ.Τοκαμάνη.
Υποψήφιοι  δημοτικοί σύμβουλοι του είναι και εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι του Παρασκευά Πατσουρίδη, με πολλούς μάλιστα ψήφους. Αναφέρομαι στους Τζιβάρα, Σταμπολίδου, που να θυμίσουμε στα προηγούμενα χρόνια ψήφισαν και στήριξαν πολλές αποφάσεις της σημερινής δημοτικής αρχής του Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου.
Το ίδιο έκαναν και οι Σίμογλου, Γατίδης, εν ενεργεία επίσης δημοτικοί σύμβουλοι του Κώφστα Δημητρίου. Όλοι αυτοί λοιπόν, είναι τώρα στο ενωτικό ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Χρήστο Τοκαμάνη. Κι αυτό δεν λέει απλά κάτι, σημαίνει πολλά για τις απόψεις που έχουν περί ικανότητας και αποτελεσματικότητας του κ.Χατζηγιάννογλου να συνεχίσει ως δήμαρχος.

Ο Τοκαμάνης πάντα την πρώτη Κυριακή κέρδιζε

Προφανώς πιστεύουν ότι παρ’ ότι… έβαλαν πλάτη στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αποδείχθηκε ότι… δεν μπορεί το παλικάρι, όπως συνηθίζει να λέει και ο γνωστός προπονητής Άγγελος Αναστασιάδης. Κι επίσης, στον συνδυασμό Τοκαμάνη βλέπω πολλά νέα παιδιά, που προσφέρουν έναν αέρα ανανέωσης.
Όταν την πλευρά Ρωμύλου στηρίζουν κάποιοι που νομίζουν ότι διαχρονικά μπορούν να κάνουν… κουμάντο στο Διδυμότειχο από το παρασκήνιο. Και οι οποίοι δεν διστάζουν να επιτίθενται σκαιότατα σε κάποιους υποψήφιους του ενωτικού συνδυασμού, έχοντας απωλέσει την ψυχραιμία τους.
Υπάρχει και κάτι τελευταίο. Με δεδομένο ότι η ύπαρξη δύο υποψηφίων σημαίνει πως το Διδυμότειχο θα έχει δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Χρήστος Τοκαμάνης σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις πάντα ήταν πρώτος και έχανε στις επαναληπτικές. Είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, μαζί φυσικά με την αδυναμία της δημοτικής αρχής Χατζηγιάννογλου να λύσει σοβαρά προβλήματα.

Καλακίκος το ακλόνητο φαβορί

Πάμε τώρα στο Σουφλί, όπου αν και υπάρχουν τρεις συνδυασμοί, αναμένεται οι εκλογές να κριθούν από την πρώτη Κυριακή. Πιστεύω ότι θα είναι το… όγδοο θαύμα του κόσμου αν ο Παναγιώτης Καλακίκος δεν εκλεγεί δήμαρχος. Δεν το λέω εγώ, αλλά η γενική αίσθηση που υπάρχει σε όλο τον Έβρο, ότι πρόκειται-και έτσι είναι-για τον πιο πετυχημένο δήμαρχο στο νομό μας.
Άλλωστε πολλοί πολίτες άλλων δήμων το λένε και το γράφουν, μακάρι να ήταν δήμαρχος τους ο Καλακιίκος. Γιατί όταν ένας τόσο μικρός δήμος, με ελάχιστους υπαλλήλους, καταφέρνει και εξασφαλίζει πάνω από 60 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήσεις, όταν και σε ουσιαστικό επίπεδο γίνονται έργα που είχαν να πραγματοποιηθούν δεκαετίες και παράλληλα ακούγεται η “πόλη του μεταξιού” παγκόσμια και προκαλεί το ενδιαφέρον, τότε πως να μην ξαναεμπιστευθούν μια τέτοια δημοτική αρχή οι πολίτες;
Ακόμα και τις απανωτές κρίσεις τις έκανε ευκαιρίες, οι πλημμύρες έφεραν τον δρόμο 21 χιλιομέτρων Μικρού Δερείου-Ρούσσας-Γονικού που έβγαλε από την απομόνωση τους κατοίκους του ορεινού όγκου.  Ξέρετε, την περιοχή που ο πρώην δήμαρχος Βαγγέλης Πουλιλιός, που τώρα-τρομάρα του- είναι και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Τάκη (Τάκης, Τάκης, οέ-οέ-οέ) Τοψίδη, έλεγε ότι ο… τραγικός δρόμος είναι ευθύνη της Περιφέρειας και όχι του δήμου Σουφλίου.

“Παιδί” του Πουλιλιού και απ’ τα… παλιά ο Τσιακίρης

Μαζί του μάλιστα τα ίδια προφανώς έλεγε και το “πνευματικό παιδί” του, ο Σταμάτης Τσιακίρης, που ήταν χρόνια δημοτικός του σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Οικονομικών. Ξέρετε, αυτός που υπέγραφε να πληρωθεί ο δήμαρχος Πουλιλιός για δουλειές που έδινε ο ίδιος στον… εαυτό του και το αντλητικό συγκρότημα του τρακτέρ του στις πλημμύρες.
Φωτό: Tv Thrakiotis
Τώρα ο κ.Τσιακίρης προσπαθεί να εμφανιστεί ότι προέρχεται από… παρθενογένεση, λες και ο κόσμος δεν θυμάται ότι ήταν βασικό στέλεχος της δημοτικής αρχής Πουλιλιού, την οποία αποδοκίμασε το 2019. Και πραγματικά είναι πρόκληση να πηγαίνει στο Σιδηροχώρι ο Σταμάτης Τσιακίρης που αποτελεί το πιο παλιό και απ’ το παλιό και να υπόσχεται στους κατοίκους ότι θα φτιάξει και μάλιστα άμεσα ένα… σωληνωτό.
Το οποίο φυσικά δεν έφτιαξε η δημοτική του αρχή επί χρόνια.  Κι όλα αυτά την στιγμή που τις επόμενες ημέρες χάρη στη δημοτική αρχή Καλακίκου, ξεκινάει η κατασκευή του δρόμου Μεγάλου Δερείου-Σιδηροχωρίου με ποσό κοντά στα 3 εκατ. ευρώ.
Εντάξει, ο Σταμάτης Τσιακίρης είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί την… εικόνα και ομοίωση του αποτυχόντα το 2019 Βαγγέλη Πουλιλιού. Όπου πηγαίνει διαβάζει από ένα χαρτί τα ίδια πράγματα και είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα στην Δαδιά έλεγε στους κατοίκους πως συνεννοείται με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα του δάσους που κάηκε, των δέντρων και των ξύλων. Δεν θα του είπε φαίνεται ο Πουλιλιός ότι αυτά είναι θέματα του υπουργείο Περιβάλλοντος.

Γαλατούμος συνθέτει δυνάμεις, ενώ

ο Βίτσας συνεχίζει την υποτίμηση

Τέλος στην Σαμοθράκη όλα δείχνουν ότι ο Νίκος Γαλατούμος είναι το φαβορί για να επανεκλεγεί. Γιατί τέσσερα χρόνια τώρα έλυσε προβλήματα, όπως για παράδειγμα της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας που είναι πλέον σταθερή, με μεγαλύτερη και περισσότερες ημέρες επιδότηση, όπως έργα αποκατάστασης των καταστροφών του 2017 και φυσικά τουριστικής ανάπτυξης παρά τις δυσκολίες.
Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, παρ’ ότι οι Σαμοθρακίτες κατά την γνώμη μου δεν είναι και οι… πιο εύκολοι άνθρωποι, αναγνωρίζει πως αυτός και οι συνεργάτες του τρέχουν συνέχεια για να λύσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Κι όσο η πλευρά Βίτσα και ιδιαίτερα κάποια στελέχη της, επιμένουν στην τοξικότητα, να μιλάνε με υποτιμητικά σχόλια για την μόρφωση του και όλα αυτά, ο κόσμος δείχνει όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην σημερινή δημοτική αρχή. Γιατί είδε ότι πέντε χρόνια επί δημαρχίας Βίτσα πήγαν χαμένα και το μόνο που έμεινε, ήταν η ανάδειξη σε επίτιμο δημότη του Αλέξη Τσίπρα. Σε αντίθεση με την αποτελεσματικότητα του Γαλατούμου και των συνεργατών του.
Υστερόγραφα με. συγκεκριμένους αποδέκτες
Υ.Γ1: Τόση και τέτοια… τοξικότητα που επικρατεί στην Αλεξανδρούπολη, δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά σε άλλο μέρος της Ελλάδος, όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές.  Με ψεύτικες ιστοσελίδες, μαϊμού σελίδες στο facebook και ανώνυμα, εμετικά δημοσιεύματα, κάποια… κατακάθια που όλοι τα γνωρίζουν χρόνια για τον παρασκηνιακό τους ρόλο στην Αλεξανδρούπολη, νομίζουν ότι μπορούν να καθορίσουν τις εξελίξεις.
Υ.Γ2: Το Evros-news.gr είναι ένας από τους βασικούς τους στόχους. Δεν μας συγχωρούν ότι απ’ την στιγμή που ανακαλύψαμε τον… βρώμικο, ελεεινό τους τρόπο λειτουργίας, αποστασιοποιηθήκαμε και αποφασίσαμε να μην μας… λερώσουν. Κυριακή κοντή γιορτή. Θα λογαριαστούμε με όλους αυτούς, με κάθε τρόπο. Αν νομίζουν ότι μπορούν να μας φοβίσουν, να μας εκβιάσουν ή να μας φιμώσουν χρησιμοποιώντας υποκείμενα και αποβράσματα των υπονόμων, είναι γελασμένοι.
Υ.Γ3: Αποφασίστε κάποιοι, τι ισχύει τελικά. Δεν μπορεί να ήμουν άνθρωπος του συγχωρεμένου Βγενόπουλου, του Μαρινάκη, του Δημήτρη Μελισσανίδη-Τίγρη και του Αλαφούζου (τον Βαρδινογιάννη που ανέφεραν άλλοι ξεχάσατε) και να έμεινα χωρίς δουλειά στην Αθήνα και αναγκάστηκα να επιστρέψω στην πατρίδα μου και να φτιάξω το Evros-news.gr. Παιδιά, οργανωθείτε…

Ο… Ναρκαλιευτής