Πιστώνεται σήμερα το 70% της ενιαίας ενίσχυσης στους λογαριασμούς των αγροτών, λένε υπουργείο , ΟΠΕΚΕΠΕ

Πιστώνεται σήμερα το 70% της ενιαίας ενίσχυσης στους λογαριασμούς των αγροτών, λένε υπουργείο , ΟΠΕΚΕΠΕ

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ελέγχου για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων και έγιναν οι «δοκιμαστικές πληρωμές» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια πριν την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης σε ποσοστό 70%.

Για σήμερα Παρασκευή (27/10) αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πληρωμή των ενισχύσεων στους παραγωγούς, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό έλεγε και ο σχεδιασμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  για πληρωμή του τσεκ στους αγρότες μέχρι την Παρασκευή. Βέβαια ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει … ταλέντο να δημιουργεί προβλήματα στις πληρωμές.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για συγχρονισμό της βάσης δεδομένων του gov.gr με τα πληροφορικά συστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τους ιθύνοντες να φιλοδοξούν ότι θα καταστεί τελικά δυνατή μια καλή πληρωμή. Δηλαδή μια πληρωμή που θα προσεγγίζει και σε ατομικό επίπεδο, επομένως για τον κάθε δικαιούχο αγρότη το 70% της βασικής ενίσχυσης, κατανέμοντας ανάλογα το ποσό των 510 εκατ. ευρώ περίπου που προβλέπεται να διατεθεί συνολικά σ’ αυτή τη φάση με τη μορφή προκαταβολής.

Αρμοδίως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό της βασικής ενίσχυσης με βάση τη νέα ΚΑΠ για το 2023, υπολογίζεται σ’ αυτή τη φάση τη φάση περί τα 800 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η προκαταβολή θα είναι 560 με 550 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθούν απ’ αυτό το ποσό οι αλλαγές που επέρχονται από εγκαταλείψεις δικαιωμάτων, μεταβιβάσεις κ.α. το καθαρό ποσό δεν θα είναι μεγαλύτερο των 510 εκατ.