Λίγο μετά την επίσκεψη της στον Έβρο, απολύθηκε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, για… ακροδεξιές θέσεις

Λίγο μετά την επίσκεψη της στον Έβρο, απολύθηκε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, για… ακροδεξιές θέσεις

Δέκα ημέρες μετά την επίσκεψη της στο νομό Έβρου, την ξενάγηση και ενημέρωση της για το λαθρομεταναστευτικό από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν καρατομήθηκε από τον Ρίσι Σούνακ, για… ακροδεξιές θέσεις.

Η κ.Μπρέιβερμαν που είχε επισκεφθεί τον φράχτη στις Φέρες κα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης στο νομό μας, είχε τότε δώσει συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του λαθρομεταναστευτικού. Είχε συγκεκριμένα επισημάνει ότι:

«Η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές Αρχές έχουν καταφέρει με μεγάλη επιτυχία να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση. Αυτή είναι μια παγκόσμια πρόκληση, αλλά μπορούμε να δούμε εδώ, από το τι έχουν κάνει η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές αρχές, πως υπήρξε πραγματική πρόοδος, ένα εξαιρετικά ασφαλές χερσαίο σύνορο. Ένας στιβαρός φράχτης έχει κατασκευαστεί πολύ γρήγορα για να λειτουργεί αποτρεπτικά.

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Frontex, επιτηρούν τα σύνορα, διασφαλίζουν την επιβολή του νόμου και σε συνδυασμό με τη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο έχει επιτευχθεί η δραστική μείωση των παράνομων διελεύσεων σ’ αυτό το χερσαίο σύνορο, στον Έβρο» τόνισε τίτεη Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών

Σήμερα τέθηκε εκτός κυβέρνησης ν από τον Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, αφού κατηγορήθηκε ότι ενθάρρυνε την ακροδεξιά βία στους δρόμους του Λονδίνου κατά τη διάρκεια των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων. Υπενθυμίζεται ότι περισσότερες από 100 συλλήψεις έγιναν μετά από συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών ομάδων και διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης στο Λονδίνο το Σάββατο.

Η ΥΠΕΣ καταφέρθηκε κατά των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων, κάνοντας λόγο για «πορείες μίσους», ενώ έγραψε ένα άρθρο που κατηγορούσε την αστυνομία για προκατάληψη, το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές της, πυροδότησε τις εντάσεις. Αυτό το άρθρο αποτέλεσε και την αφορμή για τη σύγκρουσή της με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Οι επικριτές της την κατηγόρησαν ότι πυροδότησε τη βία με τους ακροδεξιούς αντιδιαδηλωτές να βγαίνουν στους δρόμους.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι υπάρχει διχασμός στους Βρετανούς Συντηρητικούς, καθώς οι υποστηρικτές της ανέφεραν πως οι ζοφερές σκηνές στη βρετανική πρωτεύουσα απέδειξαν ότι η Μπρέιβερμαν είχε δίκιο.

Χθες το βράδυ, πάντως, ενώ μαίνονται οι εικασίες για το πολιτικό της μέλλον μετά τη σύγκρουσή της με τον Σούνακ, η μέχρι πρότινος ΥΠΕΣ έκανε νέα παρέμβαση, εμμένοντας στη θέση της. Σε δήλωσή της ανέφερε ότι οι διαδηλώσεις υπέρ της Γάζας που «μολύνουν» τους δρόμους με μίσος «δεν μπορούν να συνεχιστούν», κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση για την ίδια.

Η Μπρέιβερμαν, πριν τα επεισόδια του Σαββάτου, μιλώντας για «πορείες μίσους» των φιλοπαλαιστινίων, κατηγόρησε τους αστυνομικούς ότι… κάνουν τους καλούς με τους διαδηλωτές. Χθες το βράδυ έγραψε στο Twitter ότι τα συνθήματα, τα πλακάτ και οι αφίσες που έφεραν ορισμένοι διαδηλωτές ήταν «σαφώς εγκληματικά». Και πρόσθεσε: «Ο αντισημιτισμός και άλλες μορφές ρατσισμού μαζί με την αξιοποίηση της τρομοκρατίας σε τέτοια κλίμακα είναι βαθιά ανησυχητικές. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εβδομάδα με την εβδομάδα, οι δρόμοι του Λονδίνου μολύνονται από μίσος, βία και αντισημιτισμό. Μέλη του κοινού δέχονται προπηλακισμούς και εκφοβισμούς. Ιδιαίτερα οι Εβραίοι αισθάνονται ότι απειλούνται. Είναι αναγκαία η ανάληψη περαιτέρω δράσης».