Έβρος: Αυτό είναι το FSRU Αλεξανδρούπολης, που φτάνει μέσα Δεκεμβρίου στο λιμάνι 

Έβρος: Αυτό είναι το FSRU Αλεξανδρούπολης, που φτάνει μέσα Δεκεμβρίου στο λιμάνι 

Το δεξαμενόπλοιο που μετασκευάστηκε στο ναυπηγείο Keppel στη Σιγκαπούρη, ξεκινά μέσα στην εβδομάδα το ταξίδι του για να φτάσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης περίποτ στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο”Οικονομικός Ταχυδρόμος”  δημοσίευσε χθες τη φωτογραφία του «Αλεξανδρούπολις», το οποίο θα είναι το πρώτο FSRU στην Ελλάδα και θα αποτελέσει μία νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης, λένε οι ίδιες πληροφορίες, θα είναι σε θέση στα μέσα του Ιανουαρίου του 2024, να δέχεται ποσότητες από φορτία LNG και στη συνέχεια να τις αεροποιεί διοχετεύοντας το φυσικό αέριο στο Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) και έπειτα μέσω του αγωγού IGB(διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας) να εφοδιάζονται οι αγορές της βαλκανικής. 

Θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένο, έχει δυνατότητα αποθήκευσης LNG η οποία ανέρχεται στα 135.000 κυβικά μέτρα, ενώ η τεχνική δυνατότητα αεριοποίησης του εκτιμάται σε 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Η πλωτή μονάδα έχει μήκος 288,6 μέτρα, 44 μέτρα πλάτος και ύψος 26,2 μέτρα.

Ενεργειακός κόμβος

Η Αλεξανδρούπολη με το FSRU, όπως και συνολικά η Βόρεια Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου προς τις βαλκανικές αγορές.

Η λειτουργία του, αν και το έργο είχε σχεδιαστεί αρκετά χρόνια πίσω, έρχεται δύο χρόνια μετά τη γεωπολιτική αναταραχή που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ανάγκη της Ε.Ε. να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο της Gazprom.

Οι ποσότητες που θα διακινούνται θα φτάνουν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Β. Μακεδονία αλλά ακόμη μέχρι και τη Μολδαβία.

Οι πληροφορίες λένε πως ήδη το 50% των ποσοτήτων που μπορούν να αεριοποιηθούν (5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως) είναι ήδη συμβολαιοποιημένο.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης έχει χαρακτηριστεί από την Ευρώπη έργο στρατηγικής σημασίας καθώς διαφοροποιεί τις πηγές εισόδου ενέργειας της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και του μίγματος που χρησιμοποιεί η βιομηχανία και οι καταναλωτές.

Πηγ;h: ot.gr