Βιώσιμα ταξίδια: Εσείς είστε μέρος της λύσης ή του προβλήματος;

Βιώσιμα ταξίδια: Εσείς είστε μέρος της λύσης ή του προβλήματος;

Part of the pollution or the solution? Αν αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας ως μέρος της λύσης, όπως θα έπρεπε άλλωστε, τότε σας είναι γνωστός ο βιώσιμος τουρισμός!

Ακόμη κι αν κάνετε ένα σύντομο ταξίδι, όπως το ραφήνα μύκονος, μπορείτε να φροντίσετε η επίσκεψή σας στο νησί να είναι βιώσιμη και για τον τόπο και για τη χώρα. Τα βιώσιμα ταξίδια είναι τάση τα τελευταία χρόνια και μάλιστα μια τάση με θετικά για όλους αποτελέσματα. Αλλά για να καταλάβουμε πως μπορούμε κι εμείς να εντάξουμε τη βιωσιμότητα στην ταξιδιωτική μας εμπειρία, πρέπει να κατανοήσουμε τι σημαίνει βιώσιμος τουρισμός.

Βιώσιμος τουρισμός: Η επαναστατική νοοτροπία στα ταξίδια

Όταν μιλάμε για βιωσιμότητα, οι περισσότεροι σκέφτονται τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στον πλανήτη. Στην πραγματικότητα όμως είναι μια συμπεριφορά με εφαρμογή σε ευρύτερο πεδίο τομέων της καθημερινότητάς μας. Εν προκειμένω της ταξιδιωτικής μας συμπεριφοράς. Ο βιώσιμος τουρισμός λοιπόν έχει να κάνει με την εξισορρόπηση μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης, της ευεξίας και της πρόνοιας για το περιβάλλον.

Το κύριο μέλημά του είναι να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού σε ένα μέρος. Θυμάστε τι έγινε με την Βαρκελώνη και πως έδειχναν οι ντόπιοι τους τουρίστες; Ίσως ζήσατε κι εσείς τις επιπτώσεις της έξαρσης της βραχύχρονης μίσθωσης. Ήταν υπήρξε έλλειψη ενοικιαζόμενων σπιτιών, επειδή όλοι ενέτασσαν τα σπίτια τους στη γνωστή πλατφόρμα. Και τα παραπάνω παραδείγματα αποτελούν μέρος του μη βιώσιμου τουρισμού.

Santorini naxos: Το island hopping συμβάλλει στη βιωσιμότητα!

Εύλογα θα απορήσει κανείς πως το ταξίδι santorini naxos, και το island hopping γενικότερα αποτελεί μέρος του βιώσιμου τουρισμού. Η απάντηση είναι απλή. Το μέσο μεταφοράς που επιλέγουμε για να μετακινηθούμε για τα ταξίδια μας, μπορεί να αποτελεί μια καλή λύση για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Πλοία και αεροπλάνα χρησιμοποιούν καύσιμα ορυκτών, η εξαγωγή και παραγωγή των οποίων δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον. Εκτός αν πρόκειται να διανύσουμε σύντομες αποστάσεις. Έτσι, μπορεί κάποιος να κάνει ένα σύντομο ταξίδι όπως στη Νάξο και από εκεί να επιλέξετε άλλο νησί. Κάπως έτσι θα καταλήξετε και τις Κυκλάδες να γυρίσετε και το περιβάλλον προστατεύετε.

Τροχοφόρα οχήματα σημαίνουν βιώσιμα ταξίδια

Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε άλλα τροχοφόρα οχήματα ως μια φιλική προς το περιβάλλον επιλογή μεταφοράς. Μπορείτε να πάτε από την Αυστρία στην Πράγα με αεροπλάνο, μπορείτε όμως και με λεωφορείο. Στη δεύτερη περίπτωση, εσείς και οι συνταξιδιώτες σας:

Α)Μειώνετε το αποτύπωμα άνθρακα,

Β)Ταξιδεύετε φθηνότερα,

Γ)Απολαμβάνετε την υπέροχη φύση και τα γραφικά χωριά μεταξύ των δύο χωρών. Εν ολίγοις ζείτε πραγματικά τα μέρη, που επισκέπτεστε χτίζοντας μοναδικές αναμνήσεις.

Εξίσου χρήσιμη ιδέα είναι και το ταξίδι με αμάξι. Ένα οδικό ταξίδι στα παράλια της Μεσογείου φαντάζει μοναδικό! Κι αν προτιμάτε κάτι πιο ξεκούραστο, υπάρχουν και τα τρένα.

Ραφήνα Πάρος: Ταξιδέψτε εκτός πεπατημένης κι εκτός εποχής

Κάνοντας το ταξίδι ραφήνα πάρος εκτός εποχής αποφεύγετε την κοσμοσυρροή. Σίγουρα είναι ωραία να υπάρχει κόσμος σε ένα μέρος, όχι όμως και να μην πέφτει καρφίτσα. Δείτε ως παράδειγμα αυτές τις φωτογραφίες, που κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο και δείχνουν το ηλιοβασίλεμα στην Οία. Στη μία πλευρά είναι η εικόνα, όπως φανταζόμαστε, ότι θα είναι, δηλαδή ήρεμο με ένα-δυο ζευγάρια διάσπαρτα. Σε αντιπαραβολή έχει μια φωτογραφία με την πραγματικότητα: τουρίστες σαν σαρδέλες προσπαθούν να δουν το ηλιοβασίλεμα.

Τι μπορείτε να κάνετε; Ταξιδέψτε εκτός εποχής. Επισκεφθείτε ένα μέρος τον χειμώνα ή την άνοιξη ή σε περιόδους, που δεν είναι γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Από τη μια, θα ευχαριστηθείτε το μέρος, γιατί θα υπάρχουν λιγότεροι επισκέπτες, οπότε θα εξερευνήσετε με άνεση ένα μέρος. Από την άλλη οι τοπικές επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν σε εκτός εποχής περιόδους, οπότε τους στηρίζετε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Βιώσιμος τουρισμός σημαίνει ανακαλύπτω ανεξερεύνητα εδάφη

Μην τρομάζετε! Δεν πρόκειται να ανακαλύψετε την Αμερική. Απλώς όσο δελεαστικό κι αν είναι να επισκεφθείτε τα πιο πολυδιαφημισμένα αξιοθέατα. Πηγαίνοντας σε μέρη που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό αποφορτίζεται κορυφαίους προορισμούς από το βάρος του υπερ-τουρισμού. Ζητήστε συστάσεις από τους ντόπιους για μέρη, που αξίζουν μια επίσκεψη και δεν είναι γνωστά. Έτσι θα έχετε μια αυθεντική ταξιδιωτική εμπειρία, ενώ συναναστρεφόμενοι τους ντόπιους εμβαθύνετε στην τοπική κουλτούρα.

Ραφήνα Τήνος: Στηρίξτε την τοπική οικονομία

Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι επιλέγουν το ταξίδι ραφήνα τήνος είναι το προσκύνημα της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο. Αν όμως η οικονομία του νησιού στηριζόταν σε 15 μέρες μόνο τουρισμού, οι κάτοικοι δε θα μπορούσαν να ζήσουν. Όταν επιλέγετε να επισκεφθείτε ένα μέρος, που δεν έχει ιδιαίτερα πολύ τουρισμό (εκτός από το καλοκαίρι), αφήνοντας τα χρήματά σας στηρίζετε την τοπική οικονομία.

Ο καλύτερος τρόπος να ενισχυθεί η τοπική κοινωνία από τον τουρισμό είναι η ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων. Από αυτή τη σκοπιά, όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε κατάλυμα, κάντε λίγη έρευνα παραπάνω. Επιλέξτε δωμάτια ή ξενώνες, που ανήκουν σε ντόπιους ή βάλτε σε προτεραιότητα συγκριτικά με τις αλυσίδες. Γευματίστε στα τοπικά εστιατόρια και δοκιμάστε την κουζίνα του μέρους. Ειδικά η Τήνος φημίζεται για τα ντόπια προϊόντα της και μάλιστα έχει γίνει προορισμός γαστρονομίας τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχουν βέβαια και οι υπαίθριες και ντόπιες λαϊκές αγορές. Τι νόημα έχει να πηγαίνουμε σε ένα μέρος, αν δεν το ανακαλύπτουμε σπιθαμή προς σπιθαμή; Περιηγηθείτε στο νησί και βρείτε μαγαζιά με χειροποίητα διακοσμητικά, κοσμήματα από κάποιον καλλιτέχνη, μόνιμο κάτοικο του νησιού ή αγοράστε τυριά, μέλι, γλυκά και άλλα τοπικά προϊόντα. Με όλα αυτά θα θυμάστε την επίσκεψή σας στην Τήνο και θα έχετε υποστηρίξει την τοπική κοινωνία.

Ραφήνα Άνδρος: Σεβαστείτε την τοπική κοινωνία!

Η Άνδρος είναι αλλιώς γνωστή ως το νησί των καραβοκύρηδων, ενώ η σχέση της με τη ναυτοσύνη κρατάει από αρχαιοτάτων χρόνων. Γι’ αυτό όποιος κάνει το ταξίδι ραφήνα άνδρος ξέρει, ότι η οικονομία του νησιού δε στηρίζεται στον τουρισμό. Κατ’ επέκταση οι κάτοικοι δεν υπέκυψαν στις τουριστικές απαιτήσεις για να κερδίσουν την προσέλευση του κόσμου. Εξ ου και το νησί είναι ιδανικός οικογενειακός προορισμός.

Άλλωστε αυτή είναι η μαγεία και του ταξιδιού. Η δυνατότητα να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στη νοοτροπία ενός άλλου πληθυσμού, στον τρόπο ζωής τους και τις καθημερινές συνήθειες. Εφόσον μας κάνουν την τιμή να μας φιλοξενούν, έχουμε την υποχρέωση να τα αφήσουμε, όπως τα βρήκαμε φεύγοντας.