Σιφναίος: Στις 17 Δεκεμβρίου φτάνει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο Πλωτός Σταθμός FSRU

Σιφναίος: Στις 17 Δεκεμβρίου φτάνει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο Πλωτός Σταθμός FSRU

Στις 17 Δεκεμβρίου αναμένεται να φτάσει στην Αλεξανδρούπολη ο Πλωτός Σταθμός Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU), που απέπλευσε προ ημερών από τη Σιγκαπούρη.

Αυτό ανέφερε ο Κωστής Σιφναίος, Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade, από πάνελ του 23ου World LNG Summit & Awards στο οποίο συμμετείχε από κοινού με τους Κωνσταντίνο Καραγιαννάκο, Εκτελεστικό Διευθυντή Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Νίκο Σάτρα, Διευθυντή της Μονάδας Φυσικού Αερίου της Motor Oil Hellas, Κάρλο Μάντζια, διευθυντή του τομέα FSRU της ιταλικής Snam και Βλαντιμίρ Μαλίνοφ, διευθύνοντα σύμβουλο της Bulgartransgaz.

Κατά την ομιλία του ο κ. Σιφναίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πορεία προς τη δημιουργία του FSRU, κάνοντας λόγο για μια διαδρομή 14 χρόνων κατά την οποίαν χρειάστηκε να ξεπεραστούν διάφορα εμπόδια όπως το ότι δεν υπήρχε νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για τους πλωτούς σταθμούς επαναεριοποίησης. «Το 2010 τα FSRU ήταν άγνωστα στη διοίκηση. Χρειάστηκαν 22 μήνες για να πάρουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις», σημείωσε.

Χαρακτήρισε παράδειγμα συνεργασίας την Gastrade καθώς συμμετέχουν πέντε εταιρείες ως μέτοχοι (Ελμίνα Κοπελούζου, Gaslog, ΔΕΠΑ Εμπορίας, Bulgartransgaz, ΔΕΣΦΑ). Τόνισε δε ότι η δημιουργία εναλλακτικών ενεργειακών διαδρομών απαιτεί συνεργασία, καθώς κάθε αγορά από μόνη της είναι μικρή αλλά όταν μια ευρύτερη περιοχή όταν ενοποιείται μέσω διασυνδετηρίων αγωγών μετατρέπεται σε έναν μεγάλο εμπορικό κόμβο.

Τόνισε δε ότι πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επικρατούσε ένα περιβάλλον επανάπαυσης στο ρωσικό αέριο, με αποτέλεσμα κανείς να μην αντιλαμβάνεται την ανάγκη για έναν άξονα νότου – βορρά. «Ήταν δύσκολο να πείσεις την αγορά για τη δυνατότητα» να υπάρξει ένας τέτοιος άξονας, ανέφερε.

Πηγή: Ot.gr