Διδυμότειχο: Παρουσίαση του βιβλίου “Τα κορίτσια του Κάστρου” του Γιώργου Γιουρτσόγλου

Διδυμότειχο: Παρουσίαση του βιβλίου “Τα κορίτσια του Κάστρου” του Γιώργου Γιουρτσόγλου

Το νέο του βιβλίο “Τα κορίτσια του Κάστρου”, παρουσιάζει αύριο Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 6 το βράδυ στο Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου, ο καταγόμενος από το Διδυμότειχο συγγραφέας Γιώργος Γιουρτσόγλου.

Το μυθιστόρημα αυτό αποτελεί μια καταγραφή της ποικιλομορφίας των κατοίκων του Κάστρου.
Εκθέτει μια πληθώρα λαογραφικών στοιχείων και τον τρόπο ζωής μιας ευνομούμενης κοινωνίας πότε ευαίσθητης και ευέλικτης και πότε σκληρής και αδυσώπητης.
Περιγράφει με ειλικρίνεια αλλά και με σκωπτική ματιά τις ιδιαιτερότητες των αστών.
Ξεδιπλώνει τους χαρακτήρες των πρωταγωνιστριών σε συνθήκες μειονεξίας και υποτέλειας.
Δυο κόσμοι βρίσκονται σε αντιπαράθεση και καλούνται να βρουν μέσα από τις ανισότητες κάποιας μορφής ισορροπίες για να συνυπάρξουν.
Μάχονται οι μικροί απέναντι στους μεγάλους οι φτωχοί απέναντι στους πλούσιους και οι αδύναμοι απέναντι στους ισχυρούς.


Το δέλεαρ της εξουσίας και η αλαζονεία της υπεροχής εκφράζονται ποικιλοτρόπως μέσα από τις αποχρώσεις των χαρακτήρων τόσο των ευαίσθητων όσο και των σκληρών καρδιών.
Η καθημερινότητα υφαίνει συγκυριακά τα ορμονικά τσαλίμια της μετάβασης από την παιδική ηλικία στην εφηβεία και κατόπιν στην ωριμότητα της ενηλικίωσης. Τότε που θεριεύουν τα “θέλω” μετρούν οι αποφάσεις και διαγράφονται οι πορείες ζωής.
Ώσπου τελικά τα κορίτσια να καταλήξουν ως γυναίκες στον λυτρωτικό απολογισμό τους!

Το περιεχόμενο του βιβλίου

Τρία κορίτσια από χωριά της επαρχίας Διδυμοτείχου, έχοντας γευθεί το πικρό ποτήρι της ορφάνιας και της ανέχειας βρίσκουν όαση στο ορφανοτροφείο της Μητρόπολης. Όμως λίγα χρόνια αργότερα υποχρεώνονται να το εγκαταλείψουν. Έτσι, από την τρυφερή ηλικία της πρώτης εφηβείας οδηγούνται σε μεγαλοαστικές οικογένειες της πόλης για να εργαστούν ως υπηρέτριες. Με αντάλλαγμα την επιβίωσή τους και τη μελλοντική τους αποκατάσταση υποχρεώνονται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσα κι έξω από το σπίτι. Βιώνουν έτσι την πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων στη μικρή κοινωνία του Κάστρου. Ωριμάζουν πρόωρα, εκτελώντας καθήκοντα καθ’ υπόδειξη. Υπακούουν αναγκαστικά στα αφεντικά και στις κυρίες τους, όμως παίρνουν και εφόδια για το μέλλον. Πλην των οικοκυρικών μαθαίνουν τρόπους καλής συμπεριφοράς. Ωστόσο ανακαλύπτουν και κάποιες υποκριτικές στάσεις ατόμων που εμφορούνται από ρατσιστικά ένστικτα. Τα τρία κορίτσια, μέσα από τη γνωριμία τους στο ίδρυμα, συνδέθηκαν με άρρηκτους δεσμούς φιλίας. Η κοινή μοίρα τις οδήγησε σε στενή συναναστροφή. Στον ελεύθερο χρόνο τους έκαναν ευχάριστη παρέα. Μοιράζονταν τις πίκρες και τις χαρές, τα βάσανα και τις θλίψεις τους, τον νεανικό ενθουσιασμό και τα ερωτικά σκιρτήματα. Οι εμπειρίες τους ήσαν διαφορετικές στην ανδροκρατούμενη κοινωνία. Τα κορίτσια αποτελούσαν, ως αδύναμοι κρίκοι, τον τελευταίο τροχό της αμάξης. Οι γυναίκες άλλοτε τα στήριζαν, άλλοτε τα αγνοούσαν και ενίοτε τα κακομεταχειρίζονταν. Κάποιοι άντρες που αισθάνονταν αφέντες, τα χειραγωγούσαν. Τα δελέαζαν με το χρήμα υποσχόμενοι ιδιαίτερη μεταχείριση ώστε να κερδίσουν ερωτικά ανταλλάγματα νεανικής σάρκας. Άραγε τα κορίτσια του Κάστρου θα ενδώσουν στους πειρασμούς και θα συνθηκολογήσουν, ή μήπως θα επαναστατήσουν αφού καρπωθούν τα οφέλη και θα χαράξουν μια νέα πορεία; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Ποιος είναι ο Γιώργος Γιουρτσόγλου

Ο Γιώργος Γιουρτσόγλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Διδυμότειχο. Ανδρώθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου σήμερα διαμένει.

Σπούδασε Ιατρική στη Ρώμη και Μικροβιολογία στην Αθήνα. Εργάστηκε στην Ορεστιάδα ως ιδιώτης και στο Νοσοκομείο Καβάλας ως επιμελητής.

Ακολούθως υπηρέτησε ως Διευθυντής Μικροβιολογικού στο Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.