Έβρος: Πολλοί εκλεγμένοι Δημοτικοί και Τοπικοί σύμβουλοι χάνουν τις έδρες τους!!!

Έβρος: Πολλοί εκλεγμένοι Δημοτικοί και Τοπικοί σύμβουλοι χάνουν τις έδρες τους!!!

Μια αρνητική εξέλιξη για αρκετούς εκλεγμένους Δημοτικούς αλλά και Τοπικούς Συμβούλους σε τουλάχιστον δυο Δήμους του Έβρου είχαμε εδώ και λίγες ημέρες, αλλά όσο πλησιάζουμε στις ορκωμοσίες των νέων δημοτικών αρχών, έρχονται στο… φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 15 Δημ0τικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι στους δήμους Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, που εξασφάλισαν την εκλογή τους στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, ΧΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΔΡΕΣ τους, επειδή διαπιστώθηκε ότι χρωστούν πάνω από 300 ευρώ στους δήμους όπου ήταν υποψήφιοι και εκλέχθηκαν. Ο καινούργιος νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναφέρει πως όποιος εκλεγμένος οφείλει είτε στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης είτε στον Δήμο γενικότερα πάνω από 300 ευρώ και δεν τα έχει πληρώσει ή δεν έχει κάνει ρύθμιση καταβολής σε δόσεις, αν αυτό εξακολουθεί να ισχύει μετά την παρέλευση μιας εβδομάδας από την επίσημη ανακήρυξη των αποτελεσμάτων από το Πρωτοδικείο, τότε χάνει την εκλογή του. Την θέση του παίρνει ο πρώτος αναπληρωματικός του συνδυασμού με τον οποίο εκλέχθηκε. Δηλαδή οι δημοτικές παρατάξεις δεν χάνουν τις έδρες αυτές, αλλά μόνο τα πρόσωπα.

Στον δήμο Διδυμοτείχου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι τουλάχιστον 5 Δημοτικοί και Τοπικοί σύμβουλοι οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία αυτή, ανάμεσα τους μάλιστα κάποιοι με πολλούς ψήφους αλλά και Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας. Προφανώς οι ίδιοι αλλά και η παράταξη τους δεν γνώριζαν για τη νέα αυτή διάταξη που ισχύει και όταν το έμαθαν και αμέσως πλήρωσαν τις οφειλές, ήταν πλέον… αργά.

Στον δήμο Ορεστιάδας είναι περισσότεροι από 10 οι Δημοτικοί και Τοπικοί σύμβουλοι που επίσης χάνουν την έδρα τους και φυσικά δεν θα ορκιστούν αλλά θα πάρουν τη θέση τους οι αναπληρωματικοί. Μεταξύ αυτών, φέρεται να υπάρχει μάλιστα και… επικεφαλής δημοτικής παράταξης.

Το πρόβλημα είναι σε όλη την Ελλάδα. Προσπάθειες ώστε

να υπάρξει τροπολογία απ’ το υπουργείο Εσωτερικών

Δεν γνωρίζουμε αν παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στους άλλους τρεις Δήμους του νομού Έβρου, δηλαδή Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Σαμοθράκης. Δεν μπορεί πάντως να αποκλειστεί, αφού όπως μαθαίνουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Κρήτη όπου πολλοί εκλεγμένοι οφείλουν χρήματα για βοσκοτόπια στους δήμους τους. Μπορεί να είναι εκατοντάδες οι εκλεγμένοι που χάνουν την εκλογή τους με βάση αυτή την καινούργια διάταξη. Γι’ αυτό και έχει ήδη ενημερωθεί από βουλευτές  διαφόρων νομών το υπουργείο Εσωτερικών και η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως, με πρόταση που υπάρχει να γίνει τροπολογία η οποία να δώσει λύση και όσοι πληρώνουν τα οφειλόμενα ή κάνουν ρυθμίσεις, να μην χάνουν την έδρα που τους έδωσε ο λαός με την ψήφο του.