FSRU Αλεξανδρούπολης: «Γκάζια» και για δεύτερη μονάδα –  Πότε ξεκινά η λειτουργία του 

FSRU Αλεξανδρούπολης: «Γκάζια» και για δεύτερη μονάδα –  Πότε ξεκινά η λειτουργία του 

Η ζήτηση για το φυσικό αέριο που θα παράγει ο FSRU Αλεξανδρούπολης είναι μεγαλύτερη από την προσφορά και η Gastrade προχωρά την αδειοδότηση και της δεύτερης μονάδας FSRU  στην περιοχή μας.

Η επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι το τέλος του 2024 και αφού ξεκινήσει η λειτουργία της πρώτης μονάδας. Άλλωστε έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας  της πρώτης πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης lng σε φυσικό αέριο, που θα μετατρέψει την πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου σε ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης.

Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) της Gastrade, ξεκίνησε τις προηγούμενες μέρες το ταξίδι της από τη Σιγκαπούρη για την Ελλάδα, αφού κατασκευάστηκε και παραδόθηκε στην GAS-fifteen Ltd, θυγατρική της GasLog.

Πάει κατά δυο μήνες πίσω η εμπορική λειτουργία;

Όταν φτάσει λίγο πριν τα Χριστούγεννα, το FSRU θα αγκυροβολήσει σε σταθερή θέση στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης 17 χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι και θα συνδεθεί με τη στεριά μέσω αγωγού μήκους 28 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 24 χιλιόμετρα θα είναι υποθαλάσσια.

Θα ακολουθήσει η δοκιμαστική λειτουργία του που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ένα μήνα και εν συνεχεία θα τεθεί σε κανονική εμπορική λειτουργία. Αυτή αναμένεται να αναβληθεί κατά 2 μήνες αφού όπως αναφέρει ΜΜΕ της γειτονικής Βουλγαρίας , οι προθεσμίες από τις αρχές Ιανουαρίου 2024 αναβάλλονται μέχρι τον Μάρτιο του 2024.

Ο λόγος για την καθυστέρηση είναι το ενημερωμένο επιχειρηματικό σχέδιο που εγκρίθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2023 σε συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διευθυντών του Συλλόγου Σχεδιαστών της εταιρίας «Gastrade» η οποία κατασκευάζει τον σταθμό.

Η ενημέρωση ήταν απαραίτητη λόγω της εγκεκριμένης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αίτησης της ελληνικής πλευράς για επιπλέον κρατική βοήθεια επί του πρότζεκτ ύψους 106.1 εκ. €. Η επιδότηση διατίθεται μετά από σημαντική αύξηση των προβλεπόμενων εξόδων κατασκευής και εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων.

Το FSRU θα βρίσκεται στη θάλασσα της Θράκης, 17,6 χλμ. ΝΔ της πόλης της Αλεξανδρούπολης στη ΒΑ Ελλάδα σε απόσταση θαλάσσης περίπου 5,4 ν.μ. (10 χλμ.) από την πλησιέστερη ακτή.

Ο αγωγός φυσικού αερίου μήκους 30 ιντσών θα αποτελείται από ένα υποθαλάσσιο τμήμα περίπου 24 χιλιομέτρων και ένα χερσαίο τμήμα 4 χιλιομέτρων και θα συνδέει το FSRU με το NNGTS κοντά στο χωριό Αμφιτρίτη, 5,5 χιλιόμετρα ΒΑ της Αλεξανδρούπολης.

Πώς θα λειτουργεί

Τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς LNG θα μεταφέρουν το υγροποιημένο φορτίο στις δεξαμενές της πλωτής μονάδας (FSRU). Στη συνέχεια το LNG αεριοποιείται στις εγκαταστάσεις αεριοποίησης που βρίσκονται πάνω στην πλωτή μονάδα και μέσω ειδικής διάταξης θα μεταφέρεται στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, ο οποίος ακολουθώντας μία διαδρομή 24 χλμ. προσαιγιαλώνεται στην περιοχή του Απαλού, ανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Κατόπιν, συνεχίζοντας με βόρεια πορεία 4 χλμ. θα καταλήγει στο νέο Μετρητικό και Ρυθμιστικό Σταθμό στην περιοχή Αμφιτρίτης όπου συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Η σημασία του

Το  FSRU Αλεξανδρούπολης αποτελεί μια κρίσιμη υποδομή στο πλαίσιο της εθνικής αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτικής για ενεργειακή επάρκεια και ολοκληρώνεται εγκαίρως, τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα.

Θα δίνει δυνατότητα στις χώρες των Βαλκανίων να προμηθεύονται το φυσικό αέριο που χρειάζονται από την Αλεξανδρούπολη, συμβάλλει σημαντικά στην απεξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο και ταυτόχρονα αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά και η Gastrade προχωρά την αδειοδότηση και του δεύτερου FSRU στη Θράκη για το οποίο η επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι το τέλος του 2024.

Το  FSRU Αλεξανδρούπολης ανήκει στην Gastrade είναι κοινή εταιρία του ομίλου Κοπελούζου, της Gaslog, της ΔΕΠΑ Εμπορίας, της Bulgartransgaz και του ΔΕΣΦΑ με ποσοστό συμμετοχής 20% ο καθένας