Χρόνης Αηδονίδης: Στα Βριλήσσια τίμησαν τον κορυφαίο της Θρακιώτικης παραδοσιακής μουσικής (ΒΙΝΤΕΟ)

Στα Βριλήσσια Αττικής τίμησαν το βράδυ της Δευτέρας τον κορυφαίο της Θρακιώτικης παραδοσιακής μουσικής Χρόνη Αηδονίδη, που πριν από λίγο καιρό έφυγε από κοντά μας.

Ο τεράστιος δάσκαλος της παραδοσιακής μας μουσικής έζησε ως γνωστόν ως το τέλος της ζωής του στα Βριλήσσια αφού εργαζόταν στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, ενώ εκεί βρίσκεται και ο τάφος του. Στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου, σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός του,  ο Εξωραϊστικός Επιμορφωτικός και  Καλλιτεχνικός Σύλλογο Αναγέννηση Πατήματος με Πρόεδρο την Εβρίτισσα Ελένη Τσελεμπίδου (από το Ασημένιο Διδυμοτείχου) και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου και Περιφερείας Εν Αθήναις, τιμήθηκε το “Αηδόνι της Θράκης”.

Τραγούδια του μας θύμισαν ο… μαθητής του Βαγγέλης Δημούδης που συνεχίζει το έργο του, ο Μπάμπης Τσέρτος, η Νάντια Καραγιάννη και ο Νίκος Καραγιάννης που είχαν συνεργαστεί με τον Χρόνη Αηδονίδη.

Τους συνόδεψαν ο Γιώργος Συμεωνίδης στο κλαρίνο, τη γκάιντα και την φλογέρα και ο Βαγγέλης Δημούδης με το ούτι του.

Ο  Κώστας Παπασπήλιος (δική του ιδέα ήταν αυτό το αφιέρωμα στα Βριλήσσια και μαζί με την συντοπίτισσα μας κ.Τσελεμπίδου το οργάνωσαν), που έγραψε μια εξαιρετική βιογραφία του Χρόνη, με πολύτιμα στοιχεία και τον προσήκοντα σεβασμό προς τον Δάσκαλο που έδωσε την απόλυτη έγκριση του, διηγήθηκε ανέκδοτες ιστορίες συγκινώντας τους πάντες.

Αποσπάσματα από το βιβλίο του “Το αηδόνι της Θράκης” ανέγνωσε ο γνωστός ηθοποιός Χρήστος Φωτίδης, γαμπρός στο Διδυμότειχο, ενώ χόρεψαν θρακιώτικους χορούς υπό την καθοδήγηση της Άντας Συριάτου, μέλη του Συλλόγου που διοργάνωσε την εκδήλωση.

Ο Χρόνης Αηδονίδης δεν “πέθανε”. Θα ζει πάντα κοντά μας με την μουσική παρακαταθήκη που μας άφησε , το σπουδαίο έργο που έγινε γνωστό πέρα από την Ελλάδα, όλοι εμείς οι Θρακιώτες είμαστε περήφανοι για την μοναδικότητα και την ερμηνευτική δεινότητα του μεγάλου δασκάλου της Θρακικής μουσικής παράδοσης!