Αλεξανδρούπολη: Εκδικάστηκαν σήμερα οι ενστάσεις για τις εκλογές στους δήμους Διδυμοτείχου και Σαμοθράκης

Εκδικάστηκαν τελικά σήμερα, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024 μετά από δύο αναβολές λόγω της αποχής των δικηγόρων, οι ενστάσεις που κατέθεσαν οι  υποψήφιοι δήμαρχοι στους Δήμους Διδυμοτείχου και Σαμοθράκης, Χρήστος Τοκαμάνης και Νικόλαος Γαλατούμος για το εκλογικό αποτέλεσμα της 8ης Οκτωβρίου. 

Οι ενστάσεις στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης (Εκλογοδικείο)  στρέφονται κατά του αποτελέσματος που ανέδειξε νικητές τους αντιπάλους τους Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου και Αθανάσιο Βίτσα, οι οποίοι από την 1η Ιανουαρίου ανέλαβαν καθήκοντα.

Στην διαδικασία μίλησαν μόνο οι δικηγόροι των δύο πλευρών τόσο για τον δήμο Διδυμοτείχου όσο και αυτόν της Σαμοθράκης και καθόλου οι δήμαρχοι ή οι υποψήφιοι δήμαρχοι που κατέθεσαν τις ενστάσεις, αφού αυτό προβλέπει η διαδικασία. Ανέπτυξαν  τα επιχειρήματα τους οι μεν και οι δε, ενώ δόθηκε χρονική προθεσμία ορισμένων ημερών (μέχρι τέσσερις) στις πλευρές του Χρήστου Τοκαμάνη και του Νίκου Γαλατούμου να καταθέσουν έγγραφα υπομνήματα, τα οποία θα λάβει υπόψη του το δικαστήριο, μαζί με όσα ακούστηκαν από τους δικηγόρους, προκειμένου να πάρει απόφαση.  Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα ιαι να ανακοινωθεί η απόφαση για τους δυο δήμους του νομού Έβρου.

Όσον αφορά τον δήμο Διδυμοτείχου, η πλευρά του Χρήστου Τοκαμάνη έχει προσφύγει τόσο για θέμα ακυρότητας κάποιων ψηφοδελτίων της, ζητώντας να θεωρηθούν έγκυρα, αλλά και κατά της υποψηφιότητας τεσσάρων ατόμων από τον συνδυασμό Χατζηγιάννογλου που θεωρεί ότι είχαν κωλλύματα υποψηφιότητας και εκλογής. Είτε επειδή ήταν αξιωματικοί, είτε επειδή είχαν έμμισθη σχέση με τον δήμο Διδυμοτείχου το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάνογλου πάντως μιλώντας στο Ράδιο Έβρος, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει και θα παραμείνει στην θέση του, ενώ ούτε οι ενστάσεις για τους υποψηφίους θα δικαιωθούν. Στην χειρότερη περίπτωση το πολύ κάποιοι να χάσουν τη θέση τους και να την πάρουν οι αναπληρωμστικοί της παράταξης τους.

Όσον αφορά τον δήμο Σαμοθράκης, εκεί η ένσταση από την πλευρά του πρώην δημάρχου Νϊκου Γαλατούμου έγινε για διαφορετικούς λόγους. Επικαλείται άκυρες μεταδημοτεύσεις προσώπων που ψήφισαν κανονικά και διαμόρφωσαν όχι μόνο το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους που εκλέχθηκαν. Ο κ.Γαλατούμος μέσω των δικηγόρων του, υποστήριξε ότι δεν υπέγραψε ο ίδιος αυτές τις νεταδημοτεύσεις, άρα είναι άκυρες και κακώς ψήφισαν όλοι αυτοί. :Οι δικηγόροι του ανέφεραν μάλιστα περιπτώσεις άλλων δήμων, που για παρόμοια ζητήματα έγινε επανάληψη των εκλογών.

Τέλος και επειδή ο κ.Χατζηγιάννογλου ανέφερε ότι δεν είναι εύκολο να επαναληφθούν εκλογές σε κάποιον δήμο, να πούμε ότι στον δήμο Αεξάνδρειας Ημαθίας το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βέροιας ακύρωσε τις δημοτικές εκλογές αν και ο δήμαρχος εκλέχθηκε με 79,73%. Κι αυτό επειδή αποκλείστηκε η υποψηφιότητα ενός συνδυασμού από το Πρωτοδικείο, το οποίο έκρινε πως δεν υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός υποψηφίων γυναικών.