Κατερίνα Μπέρδου: “Η κυβέρνηση εξοντώνει αγρότες και κτηνοτρόφους”

Κατερίνα Μπέρδου: “Η κυβέρνηση εξοντώνει αγρότες και κτηνοτρόφους”

Με άρθρο της στην ιστοσελίδα της εφημερίδσς Α”ΥΓΗ”, η Κατερίνα Μπέρδου που ήταν υποψήφια βουλευτης νομού Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις τελευταίες εθνικές εκλογές και δικηγόρος στο επάγγελμα, αναφέρεται στις κινητοποιήσεις των αγροτών και την αντιμετώπιση τους από την Κυβέρνηση. 

 

Σε πραγματική απόγνωση βρίσκεται πλέον ο αγροτικός κόσμος της χώρας, καθώς η αντιμετώπισή του από την κυβέρνηση αποδεικνύεται ηθελημένα εξευτελιστική. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι τόσο γρήγορα ξεχάστηκαν οι μεγαλοστομίες των προεκλογικών περιόδων και οι υποσχέσεις μετά από κάθε καταστροφή; Πώς να εξηγηθεί ότι οι άνθρωποι αυτοί και οι οικογένειές τους αφέθηκαν ακόμη και να κάνουν Χριστούγεννα χωρίς να έχουν εισπράξει τα προβλεπόμενα;

Με αποκλειστική ευθύνη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, η ολοκλήρωση της πρώτης πληρωμής της βασικής ενίσχυσης για το 2023 στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027 έγινε καθυστερημένα. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κύριος Αυγενάκης δεν κατάφερε καν να αποδώσει στους δικαιούχους το σύνολο των -ούτως ή άλλως- μειωμένων κονδυλίων της «πετυχημένης διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης. Το αντίθετο. «Κατάφεραν» να μείνουν αδιάθετα περισσότερα από 75 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν… δρομολογηθεί. Ως συνέπεια, δεν αποδόθηκαν τα χρήματα σε όλους τους δικαιούχους αγρότες και πολλοί έκαναν γιορτές με άδειες τσέπες. Όλα αυτά συνέβησαν, μάλιστα, την ώρα που ο υπουργός κρατά στα συρτάρια του τεράστιο κονδύλι από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, χωρίς κανένας να γνωρίζει πότε και πώς θα διατεθεί.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, τις ημέρες των εορτών δόθηκε η τελευταία δόση των ενισχύσεων για το έτος 2023, η οποία ανήλθε στα 685 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μικρότερο αντίστοιχο ποσό που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια! Ήρθε να επικυρώσει τους φόβους πως η τελική ενίσχυση των αγροτών για το 2023 θα ήταν η μικρότερη σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθών, συμπεριλαμβανομένων και των μνημονιακών ετών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της τραγικής διαπραγμάτευσης που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη νέα ΚΑΠ, σε συνδυασμό με τις μεγάλες αστοχίες κατά τη σύνταξή της αλλά και τον ανεπαρκή -ακόμη και ύποπτο – τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται από το αρμόδιο υπουργείο.

Θυμίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταγγείλει εδώ και καιρό τις ύποπτες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Μια αγροτική πολιτική που δύσκολα κρύβει τον απώτερο στόχο της: να οδηγήσει μεγάλο αριθμό αγροτών και κτηνοτρόφων -κυρίως των μικρότερων και πιο αδύναμων- στην έξοδο… Φαίνεται πως η συγκεκριμένη πολιτική έχει μπει σε φάση κορύφωσης με τις «κακοτεχνίες» της νέας ΚΑΠ, που, σε συνδυασμό με την τραγική διαχείριση της υπόθεσης των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουν καταστήσει πρακτικά αδύνατη την επιβίωση μεγάλου αριθμού αγροτών.

Αμείλικτα τα νούμερα

Τα νούμερα είναι αμείλικτα… Τα χρόνια από το 2016 έως το 2019 (διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.) οι άμεσες ενισχύσεις αγροτών και κτηνοτρόφων υπερέβαιναν σταθερά το 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, φτάνοντας ακόμη και άνω του 1,7 δισ. ευρώ. Μετά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κάθε χρόνο τα συγκεκριμένα κονδύλια μειώνονται σταθερά, με συνέπεια το 2023 να φτάσουν στην τεράστια συρρίκνωση των μόλις 939 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για σχεδόν τα μισά χρήματα σε σύγκριση με αυτά που δίνονταν την προηγούμενη πενταετία! Η ευθύνη βρίσκεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και στον υπουργό της Λευτέρη Αυγενάκη. Οι λόγοι είναι προφανείς…

* Η κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει να εντάξει στα βοσκοτόπια το σύνολο των εκτάσεων που αναγνωρίζει η δικαστική απόφαση, την οποία έχει κερδίσει η χώρα μας.

* Δεν διανεμήθηκαν καν κονδύλια που είχαν εξασφαλιστεί, όπως τα 75 εκατ. ευρώ για τη βασική ενίσχυση, τα 4,6 εκατ. ευρώ για τους νέους γεωργούς, τα 12 εκατ. ευρώ για την αναδιανεμητική ενίσχυση, τα 245 εκατ. ευρώ από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα 425 εκατ. από τα οικολογικά σχήματα!

* Το 2023 δεν «ενεργοποιήθηκαν» 188.000 δικαιώματα ενισχύσεων που αφορούν κυρίως κατόχους μικρών εκμεταλλεύσεων, δηλαδή τους ανθρώπους τους οποίους είναι απαραίτητο να κρατήσουμε στην ύπαιθρο προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή σε δυσπρόσιτες περιοχές και μικρά νησιά.

Αυτή είναι η καταστρεπτική αγροτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, που εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Με άλλα λόγια, αν συνυπολογίσουμε τις ελλιπείς πληρωμές στην αναδιανεμητική ενίσχυση, στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, τα προβλήματα πληρωμών στα προγράμματα Σχεδίων Βελτίωσης και Νέων Αγροτών, καθώς και τη μη απορρόφηση των πόρων των οικολογικών σχημάτων, που αντιστοιχούν στο 25% των άμεσων ενισχύσεων -και, δήθεν, θα αντικαθιστούσαν την απώλεια του «πρασινίσματος»-, καθίσταται έκδηλο το γεγονός ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί και, κυρίως, δεν θέλει να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο σε μια εποχή, μάλιστα, πολλαπλής οικονομικής και κλιματικής κρίσης.

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το κόστος της αγροτικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής καλπάζει, καθώς αυξάνεται συνεχώς η τιμή του πετρελαίου και μειώνεται η επιδότησή του, αυξάνονται οι τιμές σε λιπάσματα, φάρμακα, τροφές και, βέβαια, στην ενέργεια. Τιμές που έχουν φτάσει στα ύψη ακριβώς επειδή η κυβέρνηση της Ν.Δ. απέτυχε να τις ελέγξει.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Εδώ και χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισημαίνει πως το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τη νέα ΚΑΠ είναι εθνικά καταστροφικό και «στρατηγικό» μόνο κατ’ ευφημισμόν. Δυστυχώς, σήμερα επιβεβαιωνόμαστε πέραν κάθε αμφιβολίας. Παρ’ όλα αυτά, ο Λευτέρης Αυγενάκης έχει το θράσος να κατηγορεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πως φορολόγησε τις αγροτικές επιδοτήσεις, «ξεχνώντας» -πολύ βολικά- ότι ήταν και ο ίδιος μεταξύ των γαλάζιων που παρακαλούσαν την ίδια τους την κυβέρνηση (Σαμαρά-Βενιζέλου) να καταργήσει τη φορολογία στις αγροτικές ενισχύσεις. Κι ότι αφού η ίδια τους η κυβέρνηση τους αγνόησε, την κατάργηση έφερε αργότερα -σταδιακά- η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Μοναδική λύση, όπως απαιτεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση στην επαναδιαπραγμάτευση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου και στην επανυποβολή του προς τις αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από διάλογο και συμφωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Απαιτούμε να επανέρθει η έγκυρη και έγκαιρη πληρωμή των ενισχύσεων με σαφές χρονοδιάγραμμα. Οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη μαζί με τους ανθρώπους της υπαίθρου προκειμένου να μην χαθεί ο σημαντικότερος τομέας πρωτογενούς παραγωγής της Ελλάδας.

Η Κατερίνα Μπέρδου είναι πολιτεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Νομό Έβρου και δικηγόρος

Πηγή: avgi.gr