Ξεσηκώθηκαν οι αγρότες του Έβρου: Με τα τρακτέρ αποκλεισμός στο τελωνείο Κήπων

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νοτίου Έβρου, μετά από αυτούς του Διδυμοτείχου, ξεσηκώθηκαν σήμερα ακολουθώντας τις κινητοποιήσεις των συναδέρφων τους σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Με οργάνωση και συντονισμό από τον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι από τις Φέρες, την Αλεξανδρούπολη, το Τυχερό και άλλα μέρη των δήμων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου, συγκεντρώθηκαν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήνατα στις έδρες τους.

Προσυγκέντρωη αγροτών στις Φέρες

Οι αγρ΄τες του Τυχερού κατευθύνονται προς τους Κήπους για την διαμαρτυρία

Στη συνέχεια όλοι μαζί, περίπου 150 τρακτέρ, κινήθηκαν και ενώθηκαν φτάνοντας στο τελωνείο των Κήπων. Εκεί παρέμειναν  για περίπου δύο ώρες, κάνοντας συμβολική κατάληψη των φορτηγών που μπαίνουν από την Τουρκία στην Ελλάδα και μεταφέρουν προϊόντα. Το έκαναν μόνο για τα φορτηγά ενώ άφησαν ελεύθερη την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Στη συνέχεια οι αγρότες των Φερών και του Πέπλου αποφάσισαν όλοι μαζί να κατευθυνθούν στην περιοχή του Πετάλου Πέπλου. Στόχος τους να περάσουν συμβολικά την γέφυρα τοο ποταμού Έβρου και να βρεθούν απέναντι, στο χερσαίο κομμάτι που συνορεύει με την Τουρκία και καλλιεργούνται από τους αγρότες μας 7.500 στρέμματα. Το έκαναν συμβολικά, γιατί για την συγκεκριμένη περιοχή ο ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου έχει εκπονήσει μελέτη για το αρδευτικό δίκτυο, σε συνεργασία με τον δήμο Αλεξανδρούπολης. Την κατέθεσαν στην Περιφέρεια ΑΜΘ που την ενέκρινε και περιμένουν από τα αρμόδια υπουργεία για να την χρηματοδοτήσουν.

Η Αστυνομία και ο Στρατός αρχικά τους σταμάτησε, αφού πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται δίπλα στα ελληνοτουρκικά σύνορα και διέπεται από κάποιες απαγορεύσεις. Όμως οι αγρότες επέμεναν να περάσουν και με τα τρακτέρ μέσα από τα χωράφια παρέκαμψαν την απόφαση αυτή και έφτασαν μέχρι την γέφυρα του Πετάλου στον ποταμό Έβρο.

Τελικά οι αγρότες δέχθηκαν τις παραινέσεις του Στρατού και απέφυγαν να περάσουν από την γέφυρα απέναντι, αλλά έτσι και αλλιώς έστειλαν το ηχηρό μήνυμα τους με την παρουσία στο Πέταλο έβρου, προς τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Εθνικής Άμυνας αλλά και Εξωτερικών, ότι είναι εθνικοί οι λόγοι που το συγκεκριμένο έργο για το αρδευτικό έργο του Πετάλου πρέπει να εγκριθεί και να χρηματοδοτηθεί, αφού μιλάμε για καλιέργειες δίπλα στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα και είναι εθνικοί οι λόγοι που επιβάλλουν κάτι τέτοιοο.

Όπως έλεγαν οι ξεσηκωμένοι αγρότες του Έβρου:

Βρισκόμαστε ξανά στις επάλξεις του αγώνα, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στα οικονομικά μέτρα που στραγγαλίζουν το παρόν και το μέλλον μας. Ενάντια σε όλους όσοι ξεχνούν ότι με τη δουλειά μας κρατάμε όρθια την Ελλάδα της παραγωγικότητας και θέλουν να ισοπεδώσουν κάθε προοπτική οικονομικής μας επιβίωσης. Ο ξεσηκωμός μας δεν είναι αναίτιος, όπως κάποιοι σπεύδουν να μας κατηγορήσουν. Διεκδικούμε:
1) Αποζημιώσεις και άμεση στήριξη πυροπλήκτων.
2) Πληρωμές ΚΑΠ 2023 άμεσα διορθωτική πληρωμή (κλοπή απο 20% εως και 100%).
3)Άμεση χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών,αποστραγγιστικών και αρδευτικών έργων, καθώς και όλων των υποδομών βελτίωσης του πρωτογενη τομεα .
4) ΝΕΑ ΚΑΠ (αλλαγή των παράλογων και μη εφικτών για εφαρμογή κανόνων , άρωση ,eco sem κτλ)
5)Κόστος παραγωγής(καύσιμα,ενέργεια,εφόδια)
6) Ενίσχυση περιοχής με αγροπεριβαλλοντικά μέτρα(δασώσεις ,βιολογικα κτλ)
Κυρίως, όμως, διεκδικούμε το δικαίωμά μας να εξακολουθούμε να ζούμε και να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.
Ο αγώνας μας είναι αγώνας για την επιβίωση της παραγωγικής ραχοκοκαλιάς της Ελλάδας. Όλοι θα ‘μαστε μπροστάρηδες στην πάλη για να μη σβήσει η αγροτιά και να μπορεί ο τόπος μας να συνεχίσει να υπάρχει με αυτάρκεια και αξιοπρέπεια!