Καταγγελία Κ.Αλεξανδρή: “Πιέσεις απ’ τον κ. Κελέτση να μη καταθέσουμε τον φάκελο του αρδευτικού έργου Πετάλου”

Μια πολύ σοβαρή καταγγελία για το πολύ σημαντικό έργο υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου Πετάλου Πέπλου που έχει και τεράστια εθνική σημασία, έκανε ο πρώην Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής.

Την στιγμή που ο δήμος Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με τον ΤΟΕΒ Φερών Πέπλου και την Αντιπεριφέρεια Έβρου, κατάφερε με αγώνα δρόμου να παραδώσει (29-1-2024) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης πλήρη την μελέτη για το συγκεκριμένο έργο, ώστε αυτό να κατατεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Π.Α.Α.) 2014-2022 ΜΕΤΡΟ 4.3.1.: συνολικού ποσού 124.000.000,00 €, κάποια άσκησαν πιέσεις να μην γίνει η κατάθεση αυτή. Κι όχι όποιοι και όποιοι, αλλά όπως κατήγγειλε δημόσια ο κ.Αλεξανδρής μιλώντας στον Maximum FM, πρόκειται για τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτή Έβρου Σταύριο Κελέτση!!!

“Αυτή η μελέτη δεν είχε κατατεθεί εδώ και πολλά χρόια, επί δημαρχίας Λαμπάκη ακόμα. Από τότε λοιπόν, τώρα άνοιξε ξαφνικά και πάλι το Μέτρο για έργα πάνω από 2,2 εκατ. ευρώ. Έπρεπε ο δήμος Αλεξανδρούπολης να κινηθεί γρήγορα ώστε να καταθέσει τον φάκελο ηλεκτρονικά στην Περιφέρεια ΑΜκαι αυτή να τον καταθέσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να πάρει χρηματοδότηση. Βλέποντας ότι ανοίγει το μέτρο με 124 εκατ. ευρ[ω, εμείς είπαμε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να το καταθέσουμε. Δεν γίνεται να χαθεί άλλος χρόνος. Από την στιγμή που έγινε γνωστό πως θα το κάνουμε άρχισαν τα πρώτα… παπαγαλάκια από την πλευρά του υπουργείου να λένε μην το καταθέτε. Περιμένετε να το καταθέσετε στο επόμενο Μέτρο που θα ξανανοίξει το καλοκαίρι, περίπου τον Ιούλιο. 

Είναι δυνατόν να έχουμε χρόνια μια μελέτη στο συρτάρι και να μην την καταθέσουμε; Είπα και δημόσια στον κ.Παπαγιαννίδη, ότι εμείς θα την καταθέσουμε και εσείς αν θέλευε να το κόψετε, κόψτε το.  Μου απάντησαν: Έχετε μελέτη περιβαλλοντική; Λέω έχουμε από την πλευρά της… Τουρκίας. Τι ψάχνετε; Έχουμε τα πάντα. Αν θέλετε να μας κόψετε, κάντε το. Δυστυχώς υπάρχουν πιέσεις ξεκάθαρα να νην κατατεθεί”, είπε ο Κώστας Αλεξανδρής.

Όταν ρωτήθηκε από   ποιόν υπάρχουν πιέσεις να μην κατατεθεί τώρα αλλά στο επόμενο Μέτρο;, ο γνωστός για την ευθύτητα και μαχητικότητα του αγρότης αό τις Φέρες τόνισε: “Από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ξεκάθαρα και ο κύριος Κελέτσης έχει πει να μην κατατεθεί τώρα, αλλά να  το καταθέσουμε στο επόμενο Μέτρο. Αυτό γίνεται γιατί προφανώς τα χρήματα έχουν δεσμευθεί για κάποια άλλα έργα που ουν τάξεις σε άλλες περιοχές και δεν φτάνουν τα χρήματα για το έργο αυτό. Είναι κάποια ταγμένα. Είναι άδικο, επειδή είναι ένα έργο από τον βόρειο Έβρο, αλλά πως γίνεται πριν καταθέσουμε εμείς, πριν καταθέσει την μελέτη ο βόρειος Έβρος  να βγαίνει ένας υπουργός (σ.σ. ο κ.Κελέτσης) και λέει ότι εκείνο το έργπ θα εγκριθεί εφ όσον κατατεθεί σωστά, Γιατί δεν είπε ότι θα εγκριθεί και το έργο του Πετάλου Πέπλου.;Εφ όσον το ξέρει,  το γνωρίζει. Δεν γίνεται να μην  καταθέσυμε. Η Περιφέρεια έχει επίσημα την μελέτη με αριθμό πρωτοκόλλου και δεν μπορεί να μην το καταθέσει στο υπουργείο.

Πρέπει να στηρίξουμε τους αγρότες που περνούν στην απέναντι πλευρά του ποταμού Έβρου, από μια γέφυρα που είναι έτοιμη να πέσει και καλλιεργούν εκτάσεις στο χερσαίο κομμάτι που είναι δίπλα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Θα πρέοει να βρουν την αιτιολογία να ην το εγκρίνουν το έργο, αλλά να φορτωθούν ιαι την ευθύνη και το πολιτικό και πραγματικό κόστος. Γιατί μιλάμε για μια περιοχή με ιδιαίτερι εθνικό συμφέρον, που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια”.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η περιοχή του Πετάλου είναι μετά τον ποταμό Έβρο, μεταξύ της παλιάς κοίτης του και της ευθυγράμμισης, με χιλιάδες στρέμματα ελληνικού εδάφους που καλλιεργούνται στο χερσαίο κομμάτι  το οποίο συνορεύει με την Τουρκία. Οι αγρότες περνούν από την γέφυρα του Πετάλου στην απέναντι πλευρά του ποταμού Έβρου. Είναι εκεί που στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους βρέθηκαν οι αγρίτες της περιοχής, θέλοντας να στείλουν μήνυμα και στα Υπουρφεία Εξωτερικών ιαι Εθνικής Άμυνας, ότι ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ να υλοποιηθεί το έργο και να συνεχιστεί η δραστηριότητα των αγροτών σε αυτό το σημείο που βρίσκεται πέρα από τον ποταμό Έβρο, στο χερσαίο κομμάτι που συνορεύει με την Τουρκία.