Μπαχαρίδου: Ταξίδι 5 ημερών στο Παρίσι για την έκθεση “ΑΡΓΚΑΒΑΝΙ”, με έξοδα της Περιφέρειας ΑΜΘ

Το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό ως Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Πολιτισμού και Εθελοντισμού, πραγματοποιεί αυτές τις μέρες στο πανέμορφο Παρίσι η Φανή Μπαχαρίδου.

Το ταξίδι της κ.Μπαχαρίδου στην “πόλη του φωτός ” έχει διάρκεια 5 ημέρες, τα έξοδα που είναι 1.883 ευρώ φυσικά καλύπτονται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και βρίσκεται εκεί με την αρμοδιότητα της Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, για την “έκθεση τοπικών ενδυμασιών της Θράκης “ΑΡΓΚΑΒΑΝΙ-Ελλάδα παντού”, που διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων στο “Ελληνικό Σπίτι”. Σήμερα μάλιστα Παρασκευή 2 Ιανουαρίου, στις 7 το βράδυ, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης και η διάρκεια της είναι από 2 έως 10 Φεβρουαρίου 2024. Θα λειτουργεί καθημερινά (εκτός Τετάρτης) από τις 17.00 έως τις 20.00.
Πρόκειται γα ενδυμασίες από την ιδιωτική συλλογή  του καταγόμενου από τον Έβρο και συγκεκριμένα την Θυρέα Διδυμοτείχου Δημήτρη Θεοδωρακάκη, ο οποίος μένει στη Γαλλία και φυσικά του αξίζουν πολλά, πάρα πολλά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή και την προβολή του τόπου μας.
Το ταξίδι όμως αυτό της Αντιπεριφερειάρχη Φανής Μπαχαρίδου πέρασε από πολλές…φάσεις, προκάλεσε αντιδράσεις η έγκριση του στην Περιφερειακή Επιτροπή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που συνεδρίασε στις 24 Ιανουαρίου και τελικά η αντιπολίτευση με τους τρεις εκπροσώπους της (Δελησταμάτης, Κουρτίδης Παπαεμμανουήλ) δεν το ψήφισε, εκφράζοντας την διαφωνία τους για την χρησιμότητα του συγκεκριμένου ταξιδιού. Εγκρίθηκε τελικά κατά πλειοψηφία, μόνο με τις ψήφους της παράταξης Τοψίδη, ενώ στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος η κ.Μπαχαρίδου δέχθηκε ερωτήσεις για την διαδικασία που ακολουθήθηκε και την σκοπιμότητα της παρουσίας της.
Πάντως αναχώρησε την περασμένη Τετάρτη 31 Ιανουαρίου για το Παρίσι όπου ήδη βρίσκεται σήμερα για τρίτη ημέρα, πήγε αεροπορικώς μέσω Σόφιας όπου μετέβη οδικώς από τη Νέα Βύσσα και θα παραμείνει 5 ημέρες, έως την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, στην γαλλική πρωτεύουσα. Από το συνολικό ποσό των 1.883 ευρώ που θα κοστίσει το 5νθήμερο ταξίδι της Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Πολιτισμού και Εθελοντισμού, τα περισσότερα χρήματα και συγκεκριμένα 968 ευρώ, είναι η διαμονή στο ξενοδοχείο, αφού κοστίζει  242 ευρώ η βραδιά. Δεύτερο μεγαλύτερο ποσό είναι τα 500 ευρώ της ημερήσιας αποζημίωσης της για την παραμονή εκτός επικράτειας. Με βάση την εισήγηση που εγκρίθηκε, τα έξοδα είναι:
Πέρα από την άποψη που μπορεί να έχει κανείς για την σκοπιμότητα αυτού του ταξιδιού για 5 ολόκληρες ημέρες στο κοσμοπολίτικο Παρίσι, όταν τα εγκαίνια για παράδειγμα πραγματοποιούνται σήμερα και θα μπορούσε να έχει μικρότερη διάρκεια, ο τρόπος και ο χειρισμός του θέματος είναι αυτός που προκαλεί τα ερωτηματικά. Τα έθεσαν μάλιστα οι τρεις μεττέχοντας στην Περιφερειακή Επιτροπή (αντικατέστησε την πρώην Οικονομική) και είναι ο βασικός λόγος που το καταψήφισαν.
Υπάρχει χρονικά η εξής εξέλιξη:
1) Η έκθεση αυτή είχε συζητηθεί τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ο Σύλλογος Γυναικών Νέας Βύσσας όπου είναι χρόνια Πρόεδρος η Φανή Μπαχαρίδου, είχε πραγματοποιήσει εκδρομή στην πρωτεύουσα της Γαλλίας. Εκεί υπήρξε συνάντηση με τον συντοπίτη μας Δημήτρη Θεοδωράκη και ξεκίνησε η υλοποίηση της ιδέας για αυτή την έκθεση που ξεκινάει επίσημα απόψε με τα εγκαίνια στο “Ελληνικό Σπίτι” του Παρισιού και περιλαμβάνει και φορεσιές από τη Νέα Βύσσα.
2) Πριν από δυο μήνες και ενώ ακόμα η κ.Μπαχαρίδου δεν είχε οριστεί από το συγχωριανό της Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, είχε προσκληθεί στην έκθεση ο Σύλλογος Γυναικών Νέας Βύσσας, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στην ανακοίνωση που είχε δημοσιεύσει η ίδια η Φανή Μπαχαρίδου.
Προφανώς οι διοργανωτές θα κάλυπταν τα έξοδα των ανθρώπων που θα ταξίδευαν στο Παρίσι για να παραστούν στην εκδήλωση. Της κ.Μπαχαρίδου ως Προέδρου του Συλλόγου και όποιων άλλων καλούσαν. Σε αυτή την περίπτωση τα έξοδα φυσικά θα ήταν λιγότερα, αφού δεν θα υπήρχαν για παράδειγμα τα επιπλέον 500 ευρώ που θα εισπράξει η Εβρίτισσα Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού ως αποζημίωση εκτός έδρας για τις ημέρες παρουσίας της στο εξωτερικό.
3) Δεν είναι τυχαίο, ότι στα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής αρχικά η εισήγηση που στάλθηκε για το θέμα ανέφερε απλά ότι: “Την ανάγκη μετακίνησης της Φανής Μπαχαρίδου, Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Πολιτισμού και Εθελοντισμού ΠΑΜΘ στη Γαλλία, με σκοπό την εκπροσώπηση της Περιφέρειας στις εκδηλώσεις τη Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων με τίτλο ΑΡΓΚΑΒΑΝΙ που θα πραγματοποιηθούν στο Ελληνικό Σπίτι στο Παρίσι από 1 έως 10 Φεβρουαρίου”.
4) Αυτό ανέφερε αρχικά η εισήγηση, αλλά ακολούθησε δεύτερη όπου είχε συμπληρωθεί η φράση: “Η Αντιπεριφερειάρχης έχει επίσης προγραμματίσει επαφές με τις τοπικές αρχές του Παρισιού και φορείς πολιτισμού για την ανάπτυξη-σύσφιξη των σχέσεων με την Περιφέρεια ΑΜΘ”. Προστέθηκε προφανώς για να δικαιολογηθεί η χρηματοδότηση του ταξιδιού από την Περιφέρεια ΑΜΘ, αλλά και να δικαιολογηθούν οι 5 ηέρες συνολικά που θα διαρκέσει το ταξίδι.
Μάλιστα κατόπιν μάλλον επικοινωνίας με τυς διοργανωτές της έκθεσης, γράφτηκε στην σελίδα της Ελληνικής Κοινότητας του Παρισιού πως τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν “Παρουσία των Διοικητικών αρχών της Περιφέρειας Έβρου”.
5) Η κ.Μπαχαρίδου ρωτήθηκε από την αντιπολίτευση ποιες είναι συγκεκριμένα οι επαφές που έχει προγραμματίσει με τις τοπικές αρχές του Παρισιού. Αν δηλαδή θα συναντήσει τον αντίστοιχο… Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη του Παρισιού ή έστω τον δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας (συνάντηση με τον Γαλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν είναι μάλλον λίγο δύσκολο να έχει, αφού… τρέχει ο άνθρωπος με τις αγροτικές κινητοποιήσεις), αλλά δεν έδωσε καμιά απάντηση.
6) Τέλος, σήμερα Παρασκευή που γίνονται τα εγκαίνια, άλλαξε και πάλι στην επίσημη σελίδα της Ελληνικής Κοινότητας του Παρισιού η πρόσκληση και αναφέρει ότι τα εγκαίναια θα πραγματοποιηθούν στις 7 το βράδυ:
Παρουσία διοικητικών αρχών της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Ελλάδος.
Για όλα αυτά φυσικά δεν έχουν καμιά σχέση οι διοργανωτές της σημαντικής αυτής έκθεσης και επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά ότι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Εβρίτη (από την Θυρέα Διδυμοτείχου) Δημήτρη Θεοδωράκη και τους ανθρώπους της Ελληνικής Κοινότητας του Παρισιού και Περιχώρων για την πρωτοβουλία και διοργάνωση της. Απλά οι… κουτοπονηριές κάποιων, δημιούργησαν όλη αυτή την φαρσοκωμωδία με τους χειρισμούς που έγιναν για να καλυφθούν τα έξοδα των 1.883 ευρώ για την Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Πολιτισμού και Εθελοντισμού Φανή Μπαχαρίδου.