Διδυμότειχο: Ιδρύεται “Μουσείο Θρακικής Μουσικής Αηδονίδη-Δοϊτσίδη” στη γενέτειρα τους Καρωτή, απ’ το υπουργείο Πολιτισμού

Διδυμότειχο: Ιδρύεται “Μουσείο Θρακικής Μουσικής Αηδονίδη-Δοϊτσίδη” στη γενέτειρα τους Καρωτή, απ’ το υπουργείο Πολιτισμού

Την ίδρυση “Μουσείου Θρακικής Μουσικής Αηδονίδη-Δοϊτσίδη” στην γενέτειρα τους Καρωτή Διδυμοτείχου, σχεδιάζει το υπουργείο Πολιτισμού.

Οι δυο κορυφαίοι της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης έφυγαν από την ζωή μέσα στο 2023 και σε αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφοράς τους, αποφασίστηκε να ιδρυθεί το συγκεκριμένο μουσείο, σημείο αναφοράς της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης. Θα στεγαστεί στο πρώην Δημοτικό Σχολείο της Καρωτής, στο οποίο λειτουργεί τώρα ΚΕΚ του δήμου Διδυμοτείχου. Να θυμίσουμε ότι εμείς εδώ στο Evros-news.gr είχαμε από το 2017 προτείνει με δημοσίευμα μας να γίνει κάτι τέτοιο, όσο ακόμα οι Χρόνης Αηδονίδης και Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης βρισκόταν εν ζωή. Επαναλάβαμε μάλιστα την πρόταση και χαιρόμαστε που το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός τέτοιου μουσείου.

Διαβάστε ακόμα-ΠΡΟΤΑΣΗ: Χωριό Θρακιώτικης Μουσικής Παράδοσης να γίνει η Καρωτή

Την ευχάριστη αυτή εξέλιξη γνωστοποίησε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου. Ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους για την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του υπουργείου Πολιτισμού και της ιδρύτριας του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Αγγέλας Γιαννακίδου στον δήμο Διδυμοτείχου, με σκοπό την ίδρυση “Μουσείου Θρακικής Μουσικής Αηδονίδη-Δοϊτσίδη”, που σχεδιάζεται να στεγαστεί στο πρώην δημοτικό σχολείο της Καρωτής, τόπου καταγωγής των δύο κορυφαίων καλλιτεχνών της παραδοσιακής θρακιώτικης μουσικής.

Ο κ.Χατζηγιάννογλου θύμισε επίσης ότι ο δήμος Διδυμοτείχου θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση ενός μουσικού βραβείου που θα φέρει το όνομα του Χρόνη Αηδονίδη, το οποίο θα απονέμεται μία φορά τον χρόνο σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιείται και θα απευθύνεται στα Μουσικά Σχολεία όλης της χώρας, τα οποία θα παίρνουν μέρος στον σχετικό διαγωνισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ-Χατζηγιάννογλου: Ετήσια βραβεία “Χρόνης Αηδονίδης” παραδοσιακής μουσικής σχολείων της Θράκης, απ’ τον δήμο Διδυμοτείχου (ΒΙΝΤΕΟ)