Σπύρος Χατζηαγγελάκης: Με την “Λόντζα της γειτονιάς” έφερα την Ορεστιάδα και τα χωριά μου στην Αθήνα

Ο Εβρίτης ηθοποιός Σπύρος Χατζηαγγελάκης, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ορεστιάδα, με αφορμή την παράσταση «Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» που θα παρ9υσιαστεί από την ομάδα C. for Circus στη Θεσσαλονίκη, παραχώρησε συνέντευξη στο rejected.gr.

Αναφέρθηκε στην ζωή του για 10 χρόνια ως φοιτητής αρχικά στην Θεσσαλονίκη την οποία δήλωσε ότι αγαπάει πολύ, στο κατάστημα που άνοιξε στα Εξάρχεια η “Λόντζα της γειτονιάς”, στην ανιψιά του, κόρη της αδερφής του, η οποία παραμένει με την οικογένεια της στην Θεσσαλονίκη (οι γονείς τους είναι στην Ορεστιάδα) και στις τηλεοπτικές και θεατρικές του εμφανίσεις. Επεσήμανε ότι το μαγαζί εστίασης που άνοιξε, έφερε την Ορεστιάδα και τα χωριά του στο κέντρο της Αθήνας.

“Ο πυρήνας της ιδέας της “Λόντζας της γειτονιάς”, του χώρου που έχω φτιάξει στα Εξάρχεια, είναι η επιστροφή στην επαρχία. Είναι ένα μαγαζί φόρος τιμής στις γιαγιάδες μου. Εφόσον, δεν μπορώ να πάω εγώ στην Ορεστιάδα, έχω φέρει την Ορεστιάδα και τα χωριά μου, εδώ, στο κέντρο της Αθήνας. Σαν ένα καταφύγιο αρωμάτων, ριζών, κουλτούρας και γεύσεων….είναι η επαφή μου με το παρελθόν, η “Λόντζα” και είναι πολύ προσωπικό μου θέμα, αυτό. Και πάλι, το φτιάξαμε το χώρο, με το Παναγιώτη Γαβρέλα παρέα. Είναι κολλητός μου. Προφανώς, υπήρχαν εργάτες, μηχανικοί και λοιπά, αλλά ο Παναγιώτης ήταν εκεί στήριγμα και πρακτικό, για να φτιαχτεί η “Λόντζα”. Ότι μπορούσα να κάνω με τα χέρια μου, ήταν δίπλα μου ο φίλος μου, και τα κάναμε παρέα, τέσσερα χέρια”.

Δεν ξεχνάει ποτέ πως έφυγε από τον Έβρο και την Ορεστιάδα και κατέβηκε να σπουδάσει στην Θεσσαλονίκη:

“Πρώτη φορά που ήρθα Θεσσαλονίκη, ήταν ως φοιτητής του Φυσικού, ερχόμενος από την επαρχία. Ήταν ένα άγνωστο τοπίο για μένα. Τότε ασχολιόμουν με το ποδόσφαιρο και ήθελα να το εξελίξω σε επαγγελματικό επίπεδο. Μάλιστα, είχα έρθει Θεσσαλονίκη, ένα μήνα νωρίτερα από την έναρξη των σπουδών, να εγκλιματιστώ στη πόλη. Είχα έρθει από το καλοκαίρι, για να κάνω προπονήσεις στο ποδόσφαιρο. Ένιωθα ότι δεν καταλάβαινα τί γίνεται γύρω μου. Η φάτσα μου ήταν “ουάου, τί είναι αυτή η μεγαλούπολη!”, όντας ένα παιδί από την Ορεστιάδα. Τα χρόνια περνάνε όμως, κι αυτό που παραμένει ανεπηρέαστο στη σχέση μου με τη Θεσσαλονίκη, είναι το συναίσθημα των νεανικών μου χρόνων και της ανεμελιάς. Ναι, στο λέω πολύ ξεκάθαρα…για μένα, η Θεσσαλονίκη είναι αυτή η αίσθηση νιότης και ανεμελιάς”

Κάθε φορά που επιστρέφει στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, δεν βλέπει πλέον την ώρα να βρεθεί κοντά στην ανιψιά του, αφού όπως τονίζει:

“Τώρα που ξαναέρχομαι Θεσσαλονίκη, δεν είμαι πια 18 χρονών, ούτε είναι η πόλη της ορμής των νιάτων μου…πλέον, είναι η πόλη που θα πάρω στην αγκαλιά, την ανηψιά μου. Ναι, το έχω ακούσει αυτό που λες, ότι στο πρώτο ανήψι, η αγάπη που δείχνουμε επειδή είναι το πρώτο παιδί στην ευρύτερη οικογένεια, είναι κάτι πολύ διαφορετικό και έντονο, από όταν θα έρθει το δικό σου πρώτο παιδί. Για μένα, η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που έχει και αυτό το πλασματάκι. Την Ιόλη, που έγινε ενός χρονών, είναι η κόρη της αδελφής μου και θα μείνω μαζί τους και με τον άντρα της, στη Πολίχνη. Όταν γεννήθηκε η ανηψιά μου, θεωρούσα πως είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό για την αδερφή μου και τον άντρα της, το να έχουν ένα παιδί μετά από πολλά χρόνια σχέσης. Όταν έφυγα Αθήνα,  μετά τη γέννα, εκεί κατάλαβα, τί είχε φτιάξει μέσα μου, αυτή, η λιλιπούτεια πριγκίπισσα και πραγματικά αδημονώ να τη δω. Ακόμα και η σχέση με την αδελφή μου αλλάζει, γιατί υπάρχει ανάμεσα πλέον, ένα παιδί, που αισθάνεσαι μια ευθύνη και μια ανιδιοτελή αγάπη γι αυτό. Μία επιθυμία, να τη βλέπω όσο πιο συχνά μπορώ”….

Ο συντοπίτης μας Σπύρος Χατζηαγγελάκης, μετά από δύο επιτυχημένες θεατρικές σεζόν στο Σύγχρονο Θέατρο στην Αθήνα και τη θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς, παρουσιάζουν με τους συνεργάτες τοου στη Θεσσαλονίκη την συγκλονιστική παράσταση «Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» σε κείμενο και σκηνοθεσία Βαλέριας Δημητριάδου, με θέμα της , την σκληρή πραγματικότητα της σωματεμπορίας. Μεταξύ των ηθοποιών και των πρώτων μελών της θεατρικής ομάδας που δημιουργήθηκε το 2008 κάπου στη Θεσσαλονίκη, είναι ο ταλαντούχος Εβρίτης ηθοποιός, που έγινε ευρώτερα γνωστός από την συμμετοχή του για έξι χρόνια στην τηλεοπτική σειρά «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα», ενώ φέτος τον βλέπουμε να πρωταγωνιστεί στη σειρά «Ο πρώτος από εμάς» στον Ant1..

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΑΚΗ ΕΙΝΑΙ

ΕΔΩ