Σουφλί: Αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις για την σπουδαία περιοδική έκθεση «Σαν μετάξι»

Με αφορμή τη λήξη της περιοδικής έκθεσης «Σαν μετάξι», που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μετάξης έως και τις 4 Μαρτίου 2024, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, για μικρούς και μεγάλους, στο Σουφλί.

Αναλυτικά:

Παρασκευή 1η Μαρτίου (ώρες09:30 και 11:00)

«Chado: Τελετή του τσαγιού»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμψύχωσης, για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος, από το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, με τίτλο «Στα βάθη της Ασίας. Η ιεροτελεστία του τσαγιού». Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί και για οικογένειες με παιδιά (ώρα 18:00). Πρόκειται για αναπαράσταση της ιεροτελεστίας του τσαγιού, η οποία θα συνδυαστεί με παιχνίδι με κάρτες μνήμης, βασικό συστατικό της διασκέδασης των Ιαπώνων από την περίοδο Heianκαι εξής. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μετάξης, με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής.

Σάββατο 2 Μαρτίου (ώρα18:00)

«Fukusa:Ιαπωνικά μαντήλια»

Με αφορμή τα μεταξωτά μαντήλια Fukusa που παρουσιάζονται στην περιοδική έκθεση και χρησιμοποιούνταν από τους Ιάπωνες στην τελετή του τσαγιού, στη μεταφορά αντικειμένων και στην ανταλλαγή δώρων, οργανώνεται δημιουργικό εργαστήρι σουπλάγια ενήλικες και εφήβους. Με την καθοδήγηση της Δήμητρας Μπουρουλίτη, οι συμμετέχοντεςθα ράψουν, θα κεντήσουν και θα ζωγραφίσουν το δικό τους σαντούκμεταξωτό ύφασμα αντλώντας έμπνευση από τα μοτίβα που κυριαρχούν στην έκθεση. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στοΜουσείο Μετάξης, με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής.

Κυριακή 3 Μαρτίου

«Τα ιαπωνικά τύμπανα Taikoσυναντούν τα θρακιώτικα» (ώρα 17:30)

Παράσταση ιαπωνικών τυμπάνων με το μοναδικό συγκρότημα Taiko στην Ελλάδα AteneDaiko-Τα Τύμπανα του Ήλιου. Μια μουσική πανδαισία ιαπωνικών κρουστών, γεμάτη κίνηση ενθουσιασμό και δυναμισμό, που ενεργοποιεί το σώμα και το πνεύμα. Στην παράσταση θα παρουσιαστούν τα ιαπωνικά τύμπανα Taiko, μια ιδιαίτερη τέχνη με ρίζες στην αρχαία Ιαπωνία,καθώς και το παραδοσιακό ιαπωνικό πνευστόshinobue.Η δράση, αναζητώντας κοινά στοιχεία μεταξύ του Ιαπωνικού και του Ελληνικού μουσικού πολιτισμού, θα εμπλουτιστεί με θρακιώτικους σκοπούς από τύμπανα και πνευστά τηςΦιλαρμονικής Δήμου Σουφλίου. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο υπαίθριο θέατρο του Μουσείου Μετάξης.

«Μεταξένιες σκιές» (ώρες 19:00, 19:30και 20:00)

Παράσταση ιαπωνικού χορού butohαπό τη χορογράφο, χορεύτρια και καθηγήτρια χορού Αλίκη Γερμανού-Γεωργουλοπούλου.Μια γυναικεία φιγούρα με συντροφιά τη σκιά της, αλληλοεπιδρά με τα εκθέματα της περιοδικής έκθεσης. Κάθε κίνησή της αποτελεί μια παράθεση διακριτικών αφηγήσεων, δημιουργώντας ένα ονειρικό περιβάλλον. Οχρόνος επαναπροσδιορίζεται και αποκτά μια νέα διάσταση, υφαίνοντας μέσω του χορού, συνδέσεις μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος, Ανατολής και Δύσης.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Μετάξης, με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής.

Δευτέρα 4 Μαρτίου

«Μεταμορφώσεις» (ώρες 09:30 και 11:00)

Με αφορμή τις Απόκριες οργανώνεται δημιουργικό εργαστήρι, για σχολικές ομάδες Δημοτικού και ομάδες ΑμεΑ. Οι μικροί  φίλοι θα δημιουργήσουν τις δικές τους στολές και αποκριάτικες μάσκες με έμπνευση την Ιαπωνία.Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στο Αρχοντικό Μπρίκα, με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής.

«Καλλιγραφία: η τέχνη της καλής γραφής» (ώρα 18:00)

Δημιουργικό εργαστήρι ελληνικής καλλιγραφίαςγια ενήλικες και εφήβους. Με την καθοδήγηση της καλλιγράφου Ελπίδας Τσαλώνη,οι συμμετέχοντεςθα γνωρίσουν βασικές αρχές της καλλιγραφίας, θα δουν τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται και στη συνέχεια θα κάνουν εξάσκηση με το ειδικό μαρκαδοράκι καλλιγραφίας. Παράλληλα, θα μάθουν για την ιαπωνική καλλιγραφία, μια μορφή εικαστικής γραφής της ιαπωνικής γλώσσας.Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μετάξης, με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση «Σαν μετάξι», αποτέλεσμα συνεργασίας τουΠολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και αναδεικνύειπτυχές της ιστορίας της παραγωγής και της χρήσης του μεταξιού στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Η συμμετοχή στις δράσεις και τα υλικά είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις,μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Μετάξης, στο τηλέφωνο 25540 23700 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).