Με συνέντευξη του στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίος Φλώρος μίλησε και για τα γεγονότα του Έβρου το 2020.
Αναφερόμενος σε όσα σημάδεψαν την τετραετή θητεία του στην κορυφή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, έκανε εκτενή αναφορά στα όσα συνέβησαν στα σύνορα του Έβρου και στην απόκρουση της ασύμμετρης απειλής της Τουρκίας που είχε εργαλειοποιήσει χιλιάδες λαθρομετανάστες.
Η «εποχή Φλώρου» ξεκίνησε επεισοδιακά. Εχοντας συμπληρώσει μόλις 40 μέρες στο τιμόνι των Ενόπλων Δυνάμεων, εκδηλώθηκε η κρίση του Εβρου. «Υπήρχαν πληροφορίες για κινήσεις στα ανατολικά σύνορά μας, αλλά δεν ήταν και κάτι που η τουρκική ηγεσία έκρυβε. Αντιθέτως, ο πρόεδρος Ερντογάν, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου και ο τότε υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού έλεγαν ανοιχτά «σας στέλνουμε στην Ευρώπη χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες». Εκαναν λόγο για 100, 120, 160 χιλιάδες κόσμου. Συνεπώς, ήμασταν σε εγρήγορση. Εγινε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, στην οποία αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα, με κυριότερο τη σφράγιση των συνόρων σε ξηρά και θάλασσα. Εν τέλει, σε στενή και αποδοτική συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., καταφέραμε να τους σταματήσουμε».
Η αποστολή δεν ήταν εύκολη, δεδομένης τόσο της διάρκειας των γεγονότων όσο και – κυρίως – του λεπτομερούς σχεδιασμού της όλης «επιχείρησης» από την άλλη όχθη του ποταμού. «Πέρα από το γεγονός αυτό καθαυτό, ήθελαν να καταγράψουν και μία νίκη επί του πεδίου – να μην μπορέσουμε εμείς να τους συγκρατήσουμε. Ηταν ένας μήνας συνεχούς πίεσης σε όλη τη μεθόριο. Στις Καστανιές, με οχήματα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής αποπειράθηκαν να ρίξουν τον φράχτη. Εντελώς απροκάλυπτα. Είχαμε μάχες σώμα με σώμα. Στο δάσος των Καστανιών είχαν στρατοπεδεύσει χιλιάδες κόσμου σε αντίσκηνα, βλέπαμε τα λεωφορεία από την Αδριανούπολη που τους μετέφεραν». Εχοντας μεταβεί και ο ίδιος στο πεδίο τις δύσκολες εβδομάδες του Μαρτίου του 2020, διαβεβαιώνει: «Υπήρχαν σχέδια και ήμασταν έτοιμοι για όλες τις περιπτώσεις».
«Αποτελεί εδραία πεποίθησή μου ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι ένας φορέας ο οποίος έχει την οργάνωση, τη συγκρότηση, τη δύναμη, τις ικανότητες, τη γνώση και τον τρόπο ενέργειας για πάρα πολλά πράγματα», συνεχίζει με νόημα ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αναφέροντας ως επιβεβαίωση των παραπάνω και τη συμβολή των υποδομών, των μέσων και ιδίως του έμψυχου δυναμικού τους στην αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, η οποία έφτασε στη χώρα μας σχεδόν ταυτόχρονα με τα γεγονότα του Εβρου. Το 2020, όμως, επεφύλασσε κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.
«Με τη λήξη της κρίσης στα σύνορα, ήμουν πεπεισμένος και εισηγήθηκα στην πολιτική ηγεσία ότι θα έρθει και κάτι άλλο. Για δύο λόγους: ο πρώτος ήταν ότι αυτό που έγινε στον Εβρο εξελήφθη ως «ήττα», η οποία δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή. Δεύτερον, από δηλώσεις και ενέργειες φαινόταν ότι η κατάσταση θα συνεχιζόταν. Κάτι ανάλογο, εξάλλου, είχε ξαναγίνει στο παρελθόν. Οι Τούρκοι θεωρούσαν το πεδίο πρόσφορο. Εμείς, λοιπόν, προετοιμαστήκαμε εγκαίρως, καταρτίσαμε σχέδια και εναλλακτικά, βελτιώσαμε τον σχεδιασμό και είχαμε όλες τις πιθανότητες στο μυαλό μας. Ετσι, όταν τελικά έγινε, ήμασταν και πάλι έτοιμοι», λέει, αναφερόμενος στο «θερμό» καλοκαίρι του 2020, επισημαίνοντας ότι – λόγω και των τουρκικών ενεργειών – για πρώτη φορά το σύνολο του στόλου είχε βγει στο Αιγαίο.
«Κινητοποιήθηκαν στο σύνολό τους οι Ενοπλες Δυνάμεις – Στρατός, Ναυτικό και Αεροπορία –, έμειναν κινητοποιημένες για κάθε ενδεχόμενο επί πάρα πολύ καιρό. Αυτή η κρίση ξεκίνησε Ιούλιο και κράτησε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με σκαμπανεβάσματα στην έξαρσή της. Ομως, ήμασταν παντού. Σε κάθε εσχατιά της ελληνικής γης, σε θάλασσα και αέρα».