Εθελοντικός καθαρισμός στο Δέλτα του Έβρου από τη δράση “Save Your Hood” 

Εθελοντικός καθαρισμός στο Δέλτα του Έβρου από τη δράση “Save Your Hood” 

To Save Your Hood διοργανώνει έναν ακόμη εθελοντικό καθαρισμό για έναν μοναδικό σκοπό!!!

Εθελοντές από την Αλεξανδρούπολη και τις γύρω περιοχές θα βρεθούν στο Δέλτα του Έβρου σκοπό την ανάδειξη του οικοσυστήματος της περιοχής και την άμεση προστασία του.

Το SYH ζητάει την συμβολή όλων μας για να πετύχουμε το δυνατότερο αποτέλεσμα με τη συμμετοχή εθελοντών από την ευρύτερη τοπική κοινωνία !!!

Η διάρκεια της δράσης θα είναι περίπου δύο ώρες και θα περιλαμβάνει τον καθαρισμό των παρακείμενων περιοχών από τα απορρίμματα καθώς και ενημέρωση των εθελοντών για την σημαντικότητα του οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας και της σημασίας της διατήρησης του. Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε επικοινωνία με την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης και την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Η ομάδα του Save Your Hood θα παρέχει στους εθελοντές τις απαραίτητες σακούλες για την πραγματοποίηση της δράσης. Αυτό που θα χρειαστούμε από εσας είναι να έχετε γάντια εργασίας και να φοράτε γαλότσες και το πλατύτερο χαμόγελό σας !!!

Θα ήταν ιδιαίτερη χαρά μας να συμμετέχετε σε αυτό μας το εγχείρημα, σε μια προσπάθεια να εξυγιάνουμε μαζί τα εύθραυστο αυτό οικοσύστημα.

Ακριβή σημεία συνάντησης-δράσης:  👉εδώ

Δήλωση συμμετοχής: 👉 Φόρμα δράσης

Λίγα λόγια για το σημείο δράσης:

 Το Δέλτα του Έβρου καλύπτει έκταση περίπου 200.000 τ.μ. στα νότια του νομού Έβρου. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ευρώπης και το μεγαλύτερό του μέρος είναι ενταγμένο στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ (1971) λόγω των σημαντικών ειδών που φιλοξενεί. Επίσης μέρος του Δέλτα χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και προτείνεται ως Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Δίκτυο Natura 2000 (σύμφωνα με τις Οδηγίες 79/409/ΕΟΚ και 92/43/ΕΕ[5]. Οπως χύνεται ο ποταμός Έβρος στην θάλασσα δημιουργούνται λίμνες, λιμνοθάλασσες και νησίδες με εξαιρετικά σπάνιο μικροκλίμα και πλούσια βλάστηση που αποτελεί καταφύγιο σπάνιων πουλιών και ζώων. Η πιο σημαντική συνεισφορά του Δέλτα του Έβρου στο οικοσύστημα είναι στη μετανάστευση και στο ξεχειμώνιασμα δεκάδων ειδών πτηνών.

Πρόβλημα του υγρότοπου αποτελεί η συρρίκνωση του λόγω αλλαγών στη χρήση γης (π.χ. ανάπτυξη κατοικήσιμων περιοχών), το παράνομο κυνήγι, η μη βιώσιμη άρδευση, η εκτροπή υδάτων, αλλά και η ρύπανση κυρίως από Αστικά Στερεά Απόβλητα όπως συσκευασίες, ρουχισμός, μπουκάλια, δοχεία και κάθε λογής πλαστικά. Ο υψηλός αριθμός απορριμάτων σε συνδυασμό με την ανεπαρκή διαχείρισή τους, αλλά και τις παράνομες χωματερές, οδηγούν στη ρύπανση του εδάφους, του νερού και των υγροτόπων.

Στόχος της δράσης μας είναι ο συντονισμένος καθαρισμό του παρακείμενου δρόμου στο Δέλτα, με επίκεντρο την απομάκρυνση απορριμμάτων για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος και κατ’ επέκταση της προστασίας της άγριας πανίδας και χλωρίδας της περιοχής, ενώ παράλληλα θα καταγραφούν και θα φέρουμε στο φως όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ….

Σας περιμένουμε να γελάσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, να περάσουμε ευχάριστα, αλλά και το πιο σημαντικό, να βοηθήσουμε τον τόπο αυτόν να ανασάνε