Του Πασχάλη Χριστοδούλου*
Θα πρέπει εκτός από την κατάρρευση της περιοχής να συνηθίσουμε και τους νεολογισμούς που υπονοούν κάτι μεγάλο ενώ είναι γράμμα κενό.
Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι η Θράκη συνιστά το Βατερλό της επίσημης ελλαδικής πολιτικής. Για να ακριβολογώ της αθηναϊκής πολιτικής. Οι δύο διακομματικές επιτροπές για την Θράκη μέσα σε τριάντα χρόνια είναι περίτρανη απόδειξη επ΄ αυτού μαζί με τις ενοχές που τη συνοδεύουν.
Η εικόνα της περιοχής, ιδιαίτερα μετά την μεγαπυρκαγιά του 2023, πόρρω απέχει από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σεπτέμβρη του 2022, όταν ερωτηθείς απάντησε: «Γνωρίζετε πολύ καλά το τι συμβαίνει σήμερα στη Θράκη και ειδικά στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη. Είναι νομίζω μία κοσμογονία, από την οποία προφανώς ωφελούνται σημαντικά οι Θρακιώτες». Το ερώτημα είναι πόσοι Θρακιώτες απέμειναν ώστε να ωφεληθούν. Χωριά δεν υπάρχουν, μόνο τα φαντάσματά τους. Η δημογραφική κατάρρευση που έχει μείζονα εθνική διάσταση καταγράφει υψηλά ποσοστά. Η αναπτυξιακή απαξίωση του εύφορου κατά τα άλλα χώρου της Θράκης μετατρέπεται σε ένα πέλαγος από καθρέφτες. Ο ισχυρισμός ότι είναι επενδύσεις είναι αστείος. Οι αποδόσεις αυτών δεν αφορούν τους κατοίκους αφού εταιρείες εκτός Θράκης τις εκμεταλλεύονται.
Να αναφερθώ στις υποδομές; Το οδικό δίκτυο σε πρωτόγονη και άθλια κατάσταση, ο δε λεγόμενος κάθετος άξονας της Εγνατίας δεν αντέχει σε κριτική. Ο σιδηρόδρομος, το πρώτο μεταφορικό και οικολογικό μέσο σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες,τόσο επιβατηγό όσο και μεταφορικό, δεν υπάρχει εδώ και χρόνια. Μόνο στη χάση και στη φέξη κινείται για μεταφορά νατοϊκού εξοπλισμού. Το δίκτυο 5G είναι γνωστό στους κατοίκους της περιοχής μόνο από τις διαφημίσεις των εταιρειών γιατί στην πραγματικότητα οι ταχύτητες του διαδικτύου είναι λίγα MB. Το φυσικό αέριο δεν αφορά τον κεντρικό και βόρειο Έβρο παρά μόνο το νότιο τμήμα του.
Ο ορεινός όγκος με μια ιδιαίτερα ξεχωριστή δυναμική που διαθέτει κινδυνεύει να αφανισθεί. Η από αιώνων διαβίωση της κοινότητας των Πομάκων με τα ιδιαίτερα πολιτισμικά τους χαρακτηριστικά, ήθη και έθιμα, αρχιτεκτονική και γαστρονομία, βαίνει μειούμενη. Η Ολλανδία και άλλες χώρες της Ευρώπης παρέχουν αυτό στο οποίο η πατρίδας τους αδυνατεί να ανταποκριθεί. Την εξασφάλιση εργασίας. Από κοινού με τους κατοίκους του ορεινού όγκου που εγκαταλείπουν τον τόπο τους εγκαταλείπεται και η κτηνοτροφία.
Η διαχείριση των υδάτων, είτε σε περιόδους βροχοπτώσεων που προκαλούν καταστροφικές πλημμύρες είτε σε περιόδους ανομβρίας που δημιουργούν προβλήματα σε υδρεύσεις και αρδεύσεις είναι ένα επιπλέον αρνητικό στοιχείο. Αλήθεια που βρίσκεται το ζήτημα κατασκευής του φράγματος Δερείου, ένα έργο που θα άλλαζε όλο το αναπτυξιακό τοπίο του κεντρικού Έβρου; Πού βρίσκεται το ζήτημα του φράγματος Καζαντζή στον Ερυθροπόταμο;
Αυτά και πολλά ακόμη έπρεπε να γίνουν χθες. Καμιά χώρα δεν αφήνει τα σύνορά της να καταρρέουν και να αναλώνεται από τη μονομανία του κέντρου. Αυτή η παρά φύση ανάπτυξη της χώρας διεκδικεί έπαινο παγκόσμιας πρωτοτυπίας.
Με στοιχειώδεις γνώσεις πολιτικής οικονομίας εύκολα συνάγεται ότι ο πρωτογενής τομέας δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικός με αυτές τις υποδομές.Ούτε και επενδύσεις που θα προσφέρουν εργασία και εισόδημα υπάρχει περίπτωση να γίνουν.
Στο προκείμενο.
Η πυρκαγιά έγινε η αφορμή να ακούσουμε για πολλοστή φορά όρκους αγάπης και μεγαλόστομες διακηρύξεις. «Το Evrosmeta έρχεται να πραγματοποιήσει όλα αυτά που δεν έγιναν από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό».
Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες ενστάσεις και επιφυλάξεις, άλλωστε όταν καείς στο χυλό φυσάς και το γιαούρτι. Θα περιοριστώ στο εξής: Μέχρι να φτάσουμε να δούμε απτά αποτελέσματα από το Evrosmeta η πολιτεία οφείλει να υλοποιήσει το Evrostora. Οι μεγαλοστομίες για ολιστικά προγράμματα οφείλουν να έχουν απαντήσεις για την ολιστική κατάρρευση και να δώσουν ειλικρινείς και πειστικές απαντήσεις.
Χρονικά περιθώρια για την περιοχή δεν υπάρχουν, έχουν εξαντληθεί από καιρό.
*Πρώην Δήμαρχος Σουφλίου και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Έβρου
Έβρος, Μάρτιος 2024