Σαμοθράκη: Ο έλεγχος του νερού για ραδιενεργές ουσίες και η… ανακοίνωση του Δήμου

Μια από τις πρώτες ενέργειες της δημοτικής αρχής του Θανάση Βίτσα όταν ανέλαβε στις αρχές Ιανουαρίου, ήταν να προβεί σε έλεγχο του πόσιμου νερού για πιθανές ραδιενεργές ουσίες, με στόχο την προστασία της υγείας των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Τις προηγούμενες ημέρες έλαβε τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών, από τα οποία αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από άποψη ραδιενέργειας και το νερό είναι κατάλληλο για κατανάλωση από τον κόσμο. Μάλιστα με ανακοίνωση της ενημέρωσε τον κόσμο για αυτό, παραθέτοντας και τα έγγραφα των ελέγχων αυτών από το Τμήμα Ελέγχου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος της ΕΕΑΕ. Σε αυτήν αναφέρει;

“Με γνώμονα την ασφάλεια των δημοτών και την προστασία της υγείας τους από ραδιενεργές ουσίες που περιέχονται στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, ο δήμος Σαμοθράκης από τον Ιανουάριο προέβη σε έλεγχο του νερού όλων των υδραγωγείων του νησιού. Ο έλεγχος έγινε από το Τμήμα Ελέγχου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος της ΕΕΑΕ.

Οι μετρήσεις που διενεργήθηκαν ήταν ολικής α και β ακτινοβολίας και το συμπέρασμα που προέκυψε είναι πως το νερό κρίνεται κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση από άποψη ραδιενέργειας καθώς η ενδεικτική δόση που προκύπτει από την κατανάλωση του συγκεκριμένου δείγματος νερού είναι μικρότερη του ορίου του 0,1 mSv/y”.

Πολύ καλά και σωστά έπραξε η δημοτική αρχή η οποία ανέλαβε ξανά την διοίκηση, να προχωρήσει στους συγκεκριμένους ελέγχους. Οι επίσημες ανακοινώσεις όμως και μάλιστα με δημοσίευση των σχετικών πιστοποιητικών, από την στιγμή που οι έλεγχοι αυτοί έδειξαν πως δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα, γιατί χρειάζονται; Για να αποδείξουν ο κ.Βίτσας και οι συνεργάτες του τι ακριβώς; Ότι αυτοί ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο ζήτημα και οι προκάτοχοι τους όχι; Μα όταν δημοσιοποιούνται τέτοια ζητήματα, της ασφάλειας και της καταλληλότητας του πόσιμου νερού, από την στιγμή που δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, δεν καταλαβαίνουν πως όλη αυτή η… φιλολογία, μπορεί να προκαλέσει αντίθετα αποτελέσματα; Να αναρωτηθούν κάποιοι, μόνιμοι κάτοικοι ή επισκέπτες, γιατί να γίνεται τόσος… ντόρος και επίσημες ανακοινώσεις, όταν από κανέναν και πουθενά δεν διατυπώθηκαν αμφιβολίες για την καταλληλότητα του πόσιμου νερού όσον αφορά τις ραδιενεργές ουσίες; Κι όλα αυτά σε ένα τουριστικό νησί;