Αλεξανδρούπολη: Εξήγησαν Χούπης, Κωστίδης στον Θρακιώτη Υποστράτηγο Χρήστο Μπακιρτζή γιατί τον αποστράτευσαν;

Αλεξανδρούπολη: Εξήγησαν Χούπης, Κωστίδης στον Θρακιώτη Υποστράτηγο Χρήστο Μπακιρτζή γιατί τον αποστράτευσαν;

Χρειάστηκε να έρθει στην Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας για να συμμετέχει στο 2ο East Macedonian & Thrace Forum II, για να βρεθούν στον Έβρο οι νέοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτρης Χούπης και ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γιώργος Κωστίδης.

Είχαν περάσει άλλωστε δυο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων τους και ενώ φυσιολογικά η επίσκεψη στο πιο ευαίσθητο συνοριακό σημείο της πατρίδας μας, τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα έπρεπε να ήταν το πρώτο που έπρεπε να βρεθούν, προηγήθηκαν κάποια άλλα σημεία. Όταν μάλιστα δεν έχεις υπηρετήσει στην  μέχρι τώρα στρατιωτική σου θητεία ούτε λεπτό σε Μονάδα του Έβρου, ούτε καν ως Ανθυπολοχαγός, όπως έγινε με το νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, θα έπρεπε να έχεις προτεραιότητα μια επίσκεψη στον Έβρο. Γιατί άλλο να υπηρετείς ως Ταξίαρχος ή Υποστράτηγος σε Κω και Ρόδο, εκεί που σε χωρίζει από την Τουρκία η θάλασσα και το μεγαλύτερο βάρος της επιτήρησης το έχει το Πολεμικό Ναυτικό και από Μάρτιο έως Οκτώβριο υπάρχει η… τουριστική περίοδος και όλοι κάνουν διακοπές και άλλο να είσαι μια… ανάσα από τον Τούρκο στον Έβρο, με χιόνια, βροχές, καύσωνες και… ασύμμετρες απειλές ανά πάσα στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ-Αλεξανδρούπολη: Ανέλαβε ο νέος Διοικητής στη ΧΙΙ Μεραρχία Πεζικού, με την τελετή παράδοσης-παραλαβής

Μια ιδιαίτερη στιγμή πάντως κατά την παρουσία στον Έβρο των νέων Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, των κυρίων Χούπη και Κωστίδη, ήταν η παρουσία τους στις τελετές παράδοσης παραλαβής Διοίκησης των δύο Μεραρχιών του νομού Έβρου. της ΧΙΙ Μεραρχίας Αλεξανδρούπολης και της XVI Διδυμοτείχου. Των πιο μάχιμων της ελληνικής επικράτειας, στις οποίες με βάση τα βιογραφικά τους, κανένας δεν διετέλεσε Διοικητής ή έστω Διοικητής Ταξιαρχίας. Βλέποντας μάλιστα κάποιος την φωτογραφία από την δεξίωση μετά την αλλαγή Διοίκησης στην ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Αλεξανδρούπολης (μια εικόνα χίλιες λέξεις αν παρατηρήσει κάποιος τις εκφράσεις των τριών), όπου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτρης Χούπης βρίσκεται ανάμεσα στον απερχόμενο Διοικητή Υποστράτηγο Χρήστο Μπακιρτζή (αριστερά στην φωτογραφία) και το νέο Διοικητή Ιωάννη Κορρέ (δεξιά στην φωτό), δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί. Αλήθεια, πως εξήγησαν και δικαιολόγησαν αυτός και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Κωστίδης στον Θρακιώτη Υποστράτηγο Χρήστο Μπακιρτζή (είναι από την Ξάνθη), την απόφαση τους να τον αποστρατεύσουν; Κάτι που συνέβη πρώτη φορά στα χρονικά των κρίσεων στις ένοπλες δυνάμεις;

Έναν από τους καλύτερους αξιωματικούς, σύμφωνα με όσα λένε οι συνάδερφοι του, ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν ιδιαίτερες σχέσεις μαζί του; Πως γίνεται να αποστρατεύεται ενώ είναι Διοικητής της τόσο νευραλγικής Μεραρχίας, από την οποία όσοι περνούν ως Διοικητές, γίνονται στη συνέχεια Σωματάρχες στο Δ’ ΣΣ αλλά και Αρχηγοί ΓΕΣ (π.χ. Καμπάς, Χουδελούδης); Του είπαν με ποια κριτήρια ή με βάση ποια στοιχεία τον έστειλαν σπίτι του; Κι εμείς δεν υιοθετούμε κάποια πράγματα που ακούγονται παρασκηνιακά, ότι μπορεί να ήταν… εμπόδιο για την θέση του Διοικητή στο Δ’ ΣΣ μελλοντικά σε… συγγενείς εξ αγχιστείας. Δεν γίνονται τέτοια πράγματα στις ένοπλες δυνάμεις. Κάπου θα βασίστηκε η απόφαση αποστρατείας ενός τόσο ικανού και άξιου αξιωματικού. Η αμηχανία πάντως όλων, ακόμα και αυτών που δεν είχαν σχέση.με το συγκεκριμένο ζήτημα, ήταν έκδηλη.

Όσο για την παρατήρηση στρατιωτικού, που βλέποντας την συγκεκριμένη φωτογραφία σχολίασε ότι ο νέος Διοικητής της ΧΙΙ Μεραρχίας Υποστράτηγος Ιωάννης Κορρές δεν φέρει στην στολή το διακριτικό της παραμεθορίου σε σχήμα ρόμβου, που απονέμεται σε όσους έχουν υπηρετήσει 5 χρόνια σε Μονάδα της παραμεθορίου, αυτό είναι το λιγότερο. Προφανώς επειδή προέρχεται από το Πυροβολικό, θα πέρασε τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του σε Μονάδες Πυροβολικού που δεν βρίσκονται στον Έβρο ή τις άλλες παραμεθόριες περιοχές. Πάντως πρόκειται για πολύ καλό και ικανό αξιωματικό, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν και συνεργάστηκαν μαζί του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δ.Χούπη στον Έβρο, για πρώτη φορά στην καριέρα του