Δάσος Δαδιάς-Λευκίμης: Τα αρπακτικά επέστρεψαν και φωλιάζουν μετά την πυρκαγιά

Δάσος Δαδιάς-Λευκίμης: Τα αρπακτικά επέστρεψαν και φωλιάζουν μετά την πυρκαγιά

Μετά από την μεγάλης έκτασης πυρκαγιά, που έπληξε σημαντικό τμήμα του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης, τα ενδιαιτήματα αναπαραγωγής των αρπακτικών πουλιών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, με σημαντικό αριθμό ώριμων δέντρων -κατάλληλων για φωλεοποίηση- να έχει επηρεαστεί.

Ωστόσο, η αναπαραγωγική περίοδος για τα αρπακτικά πουλιά στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Στην περίπτωση του Μαυρόγυπα, του οποίου η αναπαραγωγική δραστηριότητα ξεκινάει περίπου στα μέσα Ιανουαρίου, το σύνολο του αναπαραγόμενου πληθυσμού έχει φωλιάσει, ενώ οι πρώτοι νεοσσοί έχουν, ήδη, ξεκινήσει να εκκολάπτονται. Τα πουλιά επέλεξαν να φωλιάσουν είτε σε ζωντανά δέντρα που έχουν απομείνει σε θέσεις από όπου η πυρκαγιά πέρασε με μικρότερη ένταση είτε σε καμένα δέντρα που παραμένουν όρθια, υποδεικνύοντας πως το συγκεκριμένο είδος εξακολουθεί να επιλέγει τις θέσεις όπου αναπαράγεται επί σειρά ετών.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι ένα ζευγάρι Μαυρόγυπα παρατηρήθηκε να στέκεται επάνω σε μία από τις τεχνητές φωλιές που είχαν εγκατασταθεί από τον ΟΦΥΠΕΚΑ πριν από την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου. Το γεγονός αυτό καθιστά αρκετά πιθανή τη χρήση των τεχνητών φωλιών από το είδος, όταν τα καμένα δέντρα θα αρχίσουν να πέφτουν και οι εναλλακτικές θέσεις θα είναι περιορισμένες.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα σημαντικά είδη αρπακτικών πουλιών, ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχει ξεκινήσει από την αρχή της χρονιάς πρόγραμμα συστηματικής παρακολούθησης για την καταγραφή των επικρατειών τους.
Είδη με μόνιμη παρουσία στην περιοχή, όπως ο Χρυσαετός και ο Θαλασσαετός βρίσκονται, ήδη, στις φωλιές τους, ενώ η έλευση των μεταναστευτικών ειδών που αναπαράγονται στην Δαδιά έχει αρχίσει να γίνεται, σταδιακά, από τις αρχές Απριλίου.
Περισσότερες πληροφορίες: https://necca.gov.gr/…/ta-arpaktika-foliazoun-xana-sti…/