Εκτός παραμένει η Σαμοθράκη, ενώ επεκτείνεται σε άλλα 5 νησιά το πρόγραμμα 7ήμερης βίζας για Τούρκους

Εκτός παραμένει η Σαμοθράκη, ενώ επεκτείνεται σε άλλα 5 νησιά το πρόγραμμα 7ήμερης βίζας για Τούρκους

-Ξεκινάει η βίζα και στη Λήμνο αλλά όχι στη Σαμοθράκη. Ο Περιφερειάρχης Χ.Τοψίδης διαβεβαίωνε μέσα Μαρτίου ότι κάνει προσπάθειες να ενταχθεί

Επεκτείνεται και σε άλλα 5 νησιά, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά, το καθεστώς της προσωρινή βίζας διάρκειας 7 ημερών σε Τούρκους τουρίστες, αλλά η Σαμοθράκη εξακολουθεί να παραμένει εκτός του ευεργετικού αυτού μέτρου.

Συγκεκριμένα, όπως  έκανε γνωστό η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, μετά τις Χίο, Κω, Λέσβο, Ρόδο και Σάμο, οι Τούρκοι θα μπορούν από 30 Απριλίου να βγάλουν προσωρινή βίζα και για Λέρο, Λήμνο, Κάλυμνο, Καστελόριζο και Σύμη.
Η σχετική ενημέρωση της πρεσβείας μας αναφέρει:
«Από 30 Απριλίου, το προσωρινό πρόγραμμα βραχείας διάρκειας τουριστικών επισκέψεων ξεκινά και σε άλλα 5 νησιά: μετά από Χίο, Κω, Λέσβο, Ρόδο & Σάμο, επισκέπτες από συγκεκριμένα παράλια θα μπορούν πλέον να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση κατά την άφιξή τους και σε Λέρο, Λήμνο, Κάλυμνο, Καστελόριζο & Σύμη. Επικοινωνήστε με τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα και προγραμματίστε το ταξίδι σας!»

Ξεκινάει δηλαδή και στην Λήμνο, με την οποία να θυμίσουμε ότι η Σαμοθράκη θα συνδεθεί και φέτος από τον Ιούνιο ακτοπλοϊκά, αλλά το νησί του Έβρου παραμένει για μια ακόμη φορά εκτός αυτής της ευνοϊκής ρύθμισης, που φέρνει σίγουρα τουριστικό ρεύμα στα νησιά για τα οποία εφαρμόζεται. Ήδη στα πρώτα πέντε νησιά που εφαρμόστηκε αρχές Απριλίου, οι αφίξεις Τούρκων τουριστών τριπλασιάστηκαν. Τώρα, μετά την ρύθμιση διαφόρων γραφειοκρατικών και λειτουργικών ζητημάτων που αφορούν τον χώρο του λιμανιού για να μπορεί να γίνεται η επιτόπια θεώρηση, η οποία απαιτεί, αφενός έκδοση παραβόλου, στη συνέχεια λήψη κάποιων βιομετρικών στοιχείων –συγκεκριμένα δακτυλοσκόπηση– και στη συνέχεια να δίδεται η θεώρηση, ξεκινάει η εφαρμογή και στα υπόλοιπα πέντε νησιά.

Για την Σαμοθράκη αυτό θα μπορούσε όμως να γίνεται για τους Τούρκους στο Συνοριακό σταθμό των Κήπων όπου υπάρχει τέτοια υποδομή ή όταν ξεκινήσει η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Λήμνο και αφού ήδη οι Τούρκοι θα την εκδίδουν εκεί, αν θέλουν κάποιες από τις 7 ημέρες να βρεθούν στην Σαμοθράκη, απλά να ελέγχουν την βίζα οι Λιμενικοί. 

Για προσπάθειες και συναντήσεις διαβεβαίωνε

μέσα Μαρτίου ο Περιφερειάρχης Χ.Τοψίδης

Να επισημάνουμε στο συγκεκριμένο θέμα, ότι ο νέος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης διαβεβαίωνε στα μέσα Μαρτίου, μευά την συνάντηση του στην Αλεξανδρούπολη με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη ότι γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί και η Σαμοθράκη στο καθεστώς της λεγόμενης «επιτόπιας βίζας» γεγονός που θα αυξήσει την επισκεψιμότητα της. Όπως είπε τονίσει χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο κ.Τοψίδης:

“Γίνεται μία προσπάθεια να ενταχθεί και η Σαμοθράκη στο καθεστώς της λεγόμενης «επιτόπιας βίζας» γεγονός που θα αυξήσει την επισκεψιμότητα της και για το συγκεκριμένο θέμα επίκεινται συναντήσεις στο άμεσο μέλλον”.

Δεν γνωρίζουμε αυτό τον ενάμισι μήνα αν έγιναν τέτοιες συναντήσεις και με ποιους, παρ ότι όπως αναφέρθηκε πρόσφατα στο περιφερειακό συμβούλιο από την αντιπολίτευση, ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες συχνά βρέθηκαν στην Αθήνα. Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως και πάλι η Σαμοθράκη μένει εκτός ενός ευεργετικού για τον τουρισμό της μέτρου και κυβερνητικής απόφασης. Επίσης, να θυμίσουμε ότι το Νοέμβριο του 2023, πριν ακόμα αναλάβει τα καθήκοντα του, ο κ.Τοψίδης είχε συναντηθεί στην Αθήνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη και του είχε θέσει το θέμα έκδοσης ειδικής προσωρινής βίζας στους Τούρκους για τον Έβρο και την Περιφέρεια ΑΜΘ για κάποιες ημέρες, αλλά ούτε ιαι σε αυό το ζήτημα υπάρχει κάποια εξέλιξη./