Σαμοθράκη: Παράπονα επισκεπτών για το ένα μόνο δρομολόγιο επιστροφής και τα κλειστά μαγαζιά

Η Σαμοθράκη δέχθηκε για τις γιορτές του Πάσχα πάρα πολλούς επισκέπτες, όχι μόνο Έλληνες από τον Έβρο ή άλλες περιοχές, αλλά και πολλούς ξένους, κυρίως Βούλγαρους και Ρουμάνους, που ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί επέλεξαν να περάσουν τις Άγιες Ημέρες στο νησί.

Υπολογίζονται ακόμα και πάνω από 5.000 οι επισκέπτες που έφτασαν στην Σαμοθράκη με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια της Μεγάλης Εβδομάδας, όμως υπάρχουν γκρίνιες από Έλληνες και ξένους τόσο για τα δρομολόγια της επιστροφής στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και τα κλειστά μαγαζιά που συνάντησαν τις γιορτές. Αποδέκτες των παραπόνων τους έγιναν οι ιδιοκτήτες όσων ξενοδοχείων ήταν ανοιχτά, αλλά και των άλλων καταλυμάτων που τους φιλοξένησαν. Είναι χαρακτηριστική η σημερινή ανάρτηση του Γιάννη Γλήνια, Προέδρου του Συλλόγου Επαγγελματιών, Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην Αντιδημάρχου Τουρισμού, του οποίου το ξενοδοχείο γέμισε από ξένους τουρίστες. Όπως τόνισε, αρκετοί από αυτούς του παραπονέθηκαν ότι βρήκαν κλειστά μαγαζιά εστίασης γιορτινές ημέρες και ιδιαίτερα στην Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού, τα πάντα ήταν κλειστά.

Πρόβλημα υπήρξε όμως και με την έλλειψη εισιτηρίων για να επιστρέψουν Δευτέρα ή Τρίτη από την Σαμοθράκη στην Αλεξανδρούπολη και είναι υποχρεωμένοι να μείνουν ως την Πέμπτη. Κι αυτοί είναι δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, αφού όπως επισημάναμε ήδη την περασμένη εβδομάδα περίπου 5.000 άτομα έφτασαν στο νησί για το Πάσχα. Κι αυτό συμβαίνει γιατί το “Αδαμάντιος Κοραής” έκανε μόνο ένα δρομολόγιο από την Αλεξανδρούπολη προς την Σαμοθράκη τόσο χθες Δευτέρα του Πάσχα όσο και σήμερα Τρίτη. Κάτι βέβαια που ισχύει για όλη την επιδοτούμενη με κρατική επιχορήγηση περίοδο των 9 μηνών, δηλαδή το πλοίο φεύγει το πρωί από Αλεξανδρούπολη, φτάνει στο νησί και επιστρέφει το απόγευμα. Μάλιστα την Τετάρτη φτάνει στις 5 το απόγευμα στην Σαμοθράκη και δεν επιστρέφει, αλλά διανυκτερεύει στο νησί και αναχωρεί Πέμπτη πρωί για Αλεξανδρούπολη.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Zante Ferries εφαρμόζει την σύμβαση που έχει υπογράψει με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εισπράττοντας περίπου 3,5 εκατ. ευρώ για τους 9 μήνες της επιδοτούμενης γραμμής, που προβλέπει 7 ημέρες δρομολογίων. Την Μεγάλη Παρασκευή πάντως, επειδή υπήρχε μεγάλη ζήτηση, το “Αδαμάντιος Κοραής” πραγματοποίησε διπλό δρομολόγιο προκειμένου να εξυπηρετήσει τον κόσμο, αν και στο πρόγραμμα υπήρχε μόνο ένα. Κάτι που κάνει συχνά, αν υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση και στους τρεις μήνες του καλοκαιριού που ισχύει το… ελεύθερο εισιτήριο και είναι πιο ακρινό.

Οι επισκέπτες υποστηρίζουν πως ίσως έπρεπε και σήμερα Τρίτη να γίνει κάτι τέτοιο, αφού αρκετοί ήθελαν να φύγουν και δεν βρήκαν εισιτήριο. Ελπίζουν μάλιστα να εξεταστεί από τους αρμόδιους της Zante Ferries το ενδεχόμενο αύριο Τετάρτη να επιστρέψει το πλοίο στην Αλεξανδρούπολη και να μην είναι υποχρεωμένοι να  πληρώσουν μια επιπλέον βραδιά παραμονής στα καταλύματα και να γυρίσουν με το δρομολόγιο της Πέμπτης. Κάτι που θα μπορούσε να το ζητήσει ενδεχομένως και ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας. Υπάρχει πάντως και μια άλλη παράμετρος που θέτουν στο συγκεκριμένο ζήτημα. Με το ένα μόνο δρομολόγιο Δευτέρα και Τρίτη και την μεγάλη ζήτηση, η εταιρεία επικαλείται την εξάντληση των επιδοτούμενων εισιτηρίων των 9 ευρώ και έτσι χρεώνει 12 και 14 ευρώ σε… αναβαθμισμένες θέσεις, παρ’ ότι το δρομολόγιο είναι ακόμα σε περίοδο κρατικής επιδότησης. Υπάρχουν μάλιστα ταξιδιώτες που έφτασαν στο νησί με εισιτήριο 9 ευρώ και στην επιστροφή για Αλεξανδρούπολη θα πληρώσουν 14 ευρώ.