Ρένος Χαραλαμπίδης: Ο Εβρίτης πατέρας του, τα ζωναράδικα και η… απόπειρα να γραφτεί σε σχολή μπαλέτου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ρένος Χαραλαμπίδης: Ο Εβρίτης πατέρας του, τα ζωναράδικα και η… απόπειρα να γραφτεί σε σχολή μπαλέτου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Εβρίτης αγαπημένος ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρένος Χαραλαμπίδης, ήταν καλεσμένος χθες βράδυ στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του επίσης Εβρίτη Νίκου Χατζηνικολάου.

Φυσικά δεν μπορούσε να μην υπάρξει αναφορά στην πολύωρη συνέντευξη του και στον Έβρο και μάλιστα ο καταγόμενος από το Σπήλαιο Ορεστιάδας ηθοποιός συγκινήθηκε έντονα μια στιγμή με τον συγχωρεμένο τον πατέρα του. Τότε που είχαν πάει στου Ζωγράφου στην Αθήνα όπου έμεναν, γιατί ο νεαρός Ρένος ήθελε να γραφτεί σε σχολή μπαλέτου. Σε αυτό το σημείο ο Νίκος Χατζηγινοκολάου του είπε: “Είμαστε πατριώτες από τον Έβρο” και έγινε αναφορά και από τους δυο τους για τον τόπο καταγωγής τους.

Χαραλαμπίδης: Είμασταν λαϊκοί άνθρωποι από τον Έβρο.

Χατζηνικολάου: Είμαστε πατριώτες

Χαραλαμπίδης: Πατριώτες είμαστε, ναι. Στου Ζωγράφου λοιπόν είχε μια σχολή μπαλέτου. Εγώ ως παιδί εξέφρασα την επιθυμία ως παιδί να πάω στη σχολή μπαλέτου. Τώρα για έναν άνθρωπο από τον Έβρο, το μπαλέτο ήταν κάτι το αλλόκοτο.

Χατζηνικολάου: Και λίγα λες. Ήταν από αλλόκοτο έως και ενοχοποιημένο.

Χαραλαμπίδης: Ακριβώς. Πήγαμε λοιπόν στη σχολή που ήταν πολύ ευγενικοί άνθρωποι, ο μπαμπάς μου εργάτης, χορευταράς με τα ζωναράδικα και όλα αυτά, όταν μπήκαμε στη σχολή μπαλέτου θυμάμαι ακόμα και τώρα με τα στιβαρά του χέρια , που είχε τους κάλους από το φτυάρι και μου λέει: Σ’ αρέσει; Εμένα μου άρεσε το μπαλέτο, αλλά ένοιωσα ότι ο μπαμπάς μου ζορίστηκε. Του λέω, ρε μπαμπά όχι δεν μου αρέσει, πάμε να φύγουμε και μου λέει όχι σ’ αρέσει θα σε γράψω και του λέω όχι μην με γράψεις.

Τριάντα χρόνια μετά, είμαστε στον Έβρο, στο σπίτι μας στην κορφή του λόφου, έχω γίνει γνωστός ηθοποιός και βλέπουμε στην τηλεόραση μπαλέτο. Και γυρνάει και μου λέει ως γέρος πια 85 χρονών: Συγνώμη, ήταν λάθος μου που δεν σε έγραψα στο μπαλέτο. Αυτή είναι η ιστορία και κάθε φορά που την σκέφτομαι είναι πολύ συγκινητική”.

 ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΡΕΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ 

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ενώπιος Ενωπίω» και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Ρένος Χαραλαμπίδης απάντησε για τους λόγους που δεν παντρεύτηκε, καθώς και για το ενδεχόμενο να γίνει πατέρας.

«Δεν παντρεύτηκα προφανώς γιατί δεν το ήθελα και επειδή καμία δεν με έβαλε στο στόχαστρο ως γαμπρό, μην μπερδεύουμε τα πράγματα.»

«Ίσως ήμουν πολύ καλά καμουφλαρισμένος. Έδινα το αρνητικό σήμα της μη δέσμευσης, αλλά ήταν και πραγματικό. Δεν είμαστε όλοι για όλα, είμαι ένας άνθρωπος που μπορεί να μην κάνει για γάμο. Στο ευαγγέλιο ο Παύλος προς τους Κορίνθιους γράφει ότι θα ήταν καλό να μην παντρευτείς και ο Χριστός στους μαθητές του αυτό είπε», ανέφερε αρχικά ο δημοφιλής καλλιτέχνης.

Ωστόσο, δεν απέρριψε διά παντός το ενδεχόμενο.

«Δεν λέω ”όχι” στο ενδεχόμενο ενός γάμου. Ποιος ξέρει η ζωή τι θα φέρει; Αλλά προς το παρόν στα 53 – 54 ζω μία ολοκληρωμένη ζωή ως μη παντρεμένος».

Θα ήθελε να γίνει πατέρας;

«Δεν θεωρώ ότι το DNA μου πρέπει να αναπαραχθεί. Από την άλλη πλευρά ό,τι πει ο Θεός. Καμιά φορά είναι το περιβόητο το ”γεννηθήτω το θέλημά σου”. Επίσης είμαι μοναχοπαίδι που έχει μάθει να ζει μόνο του», δήλωσε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Έκλαιγα έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδιά μου»

Στη συνέχεια της συνέντευξης στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο δημοφιλής ηθοποιός και σκηνοθέτης μίλησε από καρδιάς για την ολοκληρωτική, εισπρακτική, αποτυχία που σημείωσε η ταινία «Φτηνά τσιγάρα», όταν βγήκε στις σκοτεινές αίθουσες για να θριαμβεύσει περίπου 20 χρόνια μετά τη γέννησή της.

Ειδικότερα, ο Ρένος Χαραλαμπίδης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «έφαγαν μόνο ξύλο εκείνη την εποχή τα ”Φτηνά Τσιγάρα’‘. Ένα αστεράκι πήρα. Θριάμβευσε όμως 20 ολόκληρα χρόνια αργότερα και εδώ έχουμε ένα παράδοξο. Έφταιξα εγώ. Ο Ντέιβιντ Μπάουι έχει πει ένα πολύ ωραίο: ”Και 10′ πιο μπροστά να ‘σαι από την εποχή σου, έχεις χάσει το timing”. Ήμουν λίγο πιο προχωρημένος από ότι έπρεπε το 1999. Κανείς δεν είχε κάτι εναντίον μου, είδαν την ταινία οι κριτικοί, μου έβαλαν ένα αστεράκι και κάτι κουτάκια και η ταινία πέρασε στο ντούκου».

«Είχα όμως την θεϊκή τύχη της ψηφιακής επανάστασης! Ήρθε το Youtube. Το 1999 ήμουν έξω από την εποχή μου και δεν «μύρισα» και καλά την εποχή. Δηλαδή να θυμηθούμε ότι το ’99 ήμασταν με τα λεφτά και τα λοιπά οπότε μια ρομαντική ιστορία αγάπης ήταν κάτι εκτός εποχής. Έλα όμως που η μοίρα, γιατί πιστεύω στην μοίρα όπως και στην τύχη που είναι διαφορετικά πράγματα, είχε άλλα σχέδια για την ταινία αυτή. Όταν κυκλοφόρησε, έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες και θέλω να το πω αυτό για τους νέους δημιουργούς».

«Αυτό δεν μπορεί να μη σε επηρέασε στα επόμενα βήματα. Μπορεί να ήταν άλλη η διαδρομή σου εάν η ταινία αυτή είχε τύχει της υποδοχής που έπρεπε και αν οι κινηματογράφοι ήταν γεμάτοι» υπογράμμισε, τότε, ο οικοδεσπότης της εκπομπής για να επισημάνει, με τη σειρά του, ο Ρένος Χαραλαμπίδης το εξής. «Εδώ φταίει το κοινό αν και συνήθως το κοινό το χαϊδεύουμε. Γιατί πολλές φορές δέχθηκα κριτική για μετέπειτα δουλειές μου, το κοινό όμως δεν ήρθε».

«Το μήνυμα ήταν ότι αυτός ο κινηματογράφος δεν ενδιαφέρει και εγκατέλειψα τα σχέδιά μου. Έκανα πιο εμπορικό κινηματογράφο, όπως τα ”4 μαύρα κοστούμια” που ήταν μια μεγάλη εμπορική επιτυχία και την ”Καρδιά του κτήνους” σε ένα μυθιστόρημα του Πέτρου Τατσόπουλου, αλλά δεν ήταν τα ”Φτηνά Τσιγάρα”. Εγκατέλειψα τον κινηματογράφο αυτόν», συμπλήρωσε, ακόμα. ο Ρένος Χαραλαμπίδης στο βραδινό talk show του ΑΝΤ1.

Όπως είπε, μετάνιωσε που δεν έπαιξε σε σειρά, η οποία ήταν πολύ δημοφιλής. Δεν ήταν άλλη από το “Κωνσταντίνου και Ελένης”.

«Ένα από τα “όχι” που μετάνιωσα ήταν όταν ο υπέροχος Χάρης Ρώμας μου είχε προτείνει να παίξω στο “Κωνσταντίνου και Ελένης, αλλά τότε είχα τα όνειρα μου στον κινηματογράφο και δεν είχα χρόνο. Τον θαυμάζω πολύ τον Χάρη. Ήταν ωραία κωμωδία και η απόλυτα διαχρονική», είπε με ειλικρίνεια ο Ρένος Χαραλαμπίδης.