Αλεξανδρούπολη: “Η εικόνα στο Δάσος Δαδιάς είναι πολύ πιο αισιόδοξη ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά”

“Το Δάσος της Δαδιάς έχει μέλλον και η εικόνα είναι  πολύ πιο αισιόδοξη απ’ αυτήν που και εμείς οι ίδιοι την περιμέναμε ότι θα έχει, ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά”,  δήλωσε  στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Eυάγγελος Γκουντούφας  Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος.

Μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης «Έβρος ένας χρόνος μετά η προσπάθεια αποκατάστασης και ενίσχυσης του φυσικού Περιβάλλοντος» που διοργάνωσαν στην Αλεξανδρούπολη το ΥΠΕΝ και το ΤΑΙΠΕΔ, ο κ.Γκπυντούφας τόνισε «αμέσως μετά την πυρκαγιά επιδοθήκαμε σε έναν αγώνα δρόμου σε συνεργασία με τη Δασική υπηρεσία και όλους  τους εμπλεκόμενους φορείς και το wwf Ελλάς  το οποίο μας πρότεινε την ανάληψη αναδοχής προκειμένου να καλύψει την ολιστική αποκατάσταση του συνολικά καμένου δασικού οικοσυστήματος.»

Εξήγησε οτι, «αυτό που  έπρεπε αρχικά να κάνουμε  ήταν να προστατέψουμε τα εδάφη ώστε να εξασφαλίσουμε την φυσική αναγέννηση γι αυτό  τον λόγο με πολύ γρήγορους ρυθμούς συντάχτηκαν οι μελέτες αντιδιαβρωτικής προστασίας, εκτελέστηκαν το σύνολο των έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας των εδαφών σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ  που έκανε τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, υλοποιήθηκαν αυτά τα έργα και τώρα είμαστε στην 2η φάση υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων δηλαδή των φραγμάτων στις κοίτες των ρεμάτων. Ταυτόχρονα το wwf Ελλάς  έτρεξε την μελέτη ολιστικής  αποκατάστασης και διαχείρισης της καμένης έκτασης προκειμένου να προσδιορίσουμε τις άμεσες ενέργειες

Σύμφωνα με τον κ. Γκουντούνα, “τα αντιπλημμυρικά έργα  θα είναι έτοιμα τέλος 2025,η μελέτη αναδάσωσης και τα έργα αναδάσωσης που θα προτείνει το wwf  θα γίνουν άμεσα μέσα στις επόμενες φυτευτικές περιόδους ξεκινώντας από την φυτευτική περίοδο του Οκτωβρίου έτσι ώστε  να προλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον χρόνο να λειτουργήσει θετικά υπέρ μας

Ν. Γεωργιάδης «τα  πράγματα πάνε καλά και η φύση ανταποκρίνεται»

Στην εκπόνηση της μελέτης η οποία θα δει  συνολικά και ολιστικά όλη την καμένη έκταση και όχι μόνο το Εθνικό πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης –Σουφλίου, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο κ. Ν. Γεωργιάδης υπεύθυνος χερσαίου προγράμματος WWF.

«Το κύριο μέλημα της μελέτης ήταν να καθορίσει ποιες περιοχές θα χρειαστούν παρακολούθηση γιατί πιθανά μπορεί να χρειαστεί ανθρώπινη παρέμβαση στο μέλλον για την αποκατάσταση τους. Η μελέτη περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο σκέλος έρευνας και στο πεδίο και από την έρευνα αυτή βλέπουμε ότι για την ώρα  παρ΄ ότι η πυρκαγιά έχει ένα υψηλό βαθμό δριμύτητας σε πολλές εκτάσεις, φαίνεται ότι ακόμη και για αυτές σε πολλές εκτάσεις τα  πράγματα πάνε καλά και η φύση ανταποκρίνεται,» είπε ο κ. Νίκος Γεωργιάδης υπεύθυνος χερσαίου προγράμματος WWF  και πρόσθεσε ότι «βρέθηκαν και λίγες περιοχές τριπλοκαμένες  οι οποίες πρέπει άμεσα να μπουν  προς αναδάσωση . Δεν υπάρχει δηλαδή ίχνος βλάστησης  και για αυτές τις περιοχές ήδη έγινε μέσα στο πλαίσιο της μελέτης, τρείς διαφορετικές μελέτες αναδάσωσης για συνολική έκταση 3.500 στρ.»

«Αυτή η μελέτη αποτελεί ουσιαστικά ένα μπούσουλα για όλες τις υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν. Παρήγαγε όλο εκείνο το  απαραίτητο χαρτογραφικό υλικό πάνω από 100 χάρτες ,αλλά και έδωσε άμεσα και όλα τα διαχειριστικά μέσα για να μπορέσουν οι επόμενοι μελετητές που θα έρθουν να βρουν πρόσφορό έδαφος για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τα δασικά οικοσυστήματα  σε ολόκληρη την πληγείσα περιοχή το Έβρου», είπε.

Η  μελέτη κινείται σε τρείς άξονες. Ο πρώτος αφορά την  αποκατάσταση της βλάστησης, ο δεύτερος την πανίδα και κυρίως το προστατευτέο αντικείμενο που είναι τα αρπακτικά, ενώ  ο τρίτος τις παραγωγικές δραστηριότητες, ξυλοπαραγωγή, κτηνοτροφία, μελισσοκομία.

«Στο κομμάτι της κτηνοτροφίας μάλιστα για πρώτη φορά προτείνονται μέτρα που αφορούν την άρση πιθανότατα της απαγόρευσης πιο νωρίς από την πενταετία., εφ όσον η φυσική αναγέννηση πάει καλά και αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς η κτηνοτροφία στον Έβρο είναι απαραίτητη για τα δασικά οικοσυστήματα και τον άνθρωπο,» κατέληξε.

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας