FSRU Αλεξανδρούπολης: Πρόβλημα απ’ τον Turkish Stream, τον “Δούρειο ίππο” της Ρωσίας. 

Για τα καλά έχει φουντώσει τις τελευταίες εβδομάδες η συζήτηση γύρω από τα τιμολόγια ρεύματος, με τους καταναλωτές να αναζητούν την πιο συμφέρουσα λύση για την τσέπη τους εν όψει του καλοκαιριού.

Κι αυτό έχει σχέση με το φυσικό αέριο, με την συζήτηση φυσικά να στρέφεται και στην αναμενόμενη λειτουργία του FSRU της Αλεξανδρούπολης. Ο Μιχάλης Μαθιουλάκης Αναλυτής Ενεργειακής Στρατηγικής, Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Greek Energy Forum και Επιστημονικός Συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ μίλησε στο energymag.gr και εξήγησε πώς επηρεάστηκαν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και αν θα συνεχιστεί το ράλι ανόδου μέσα στο καλοκαίρι. Παράλληλα, αναφέρεται στις κινήσεις που θα έπρεπε να κάνει η χώρα μας με το βλέμμα στραμμένο στον Turkish Stream, τον “Δούρειο ίππο” της Ρωσίας.

-Επειδή μιλήσατε για LNG, με τον FSRU τι συμβαίνει; Έχει πάρει νέα αναβολή η εμπορική λειτουργία. Με την έναρξη πως θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις στην περιοχή και τους γύρω αγωγούς που είναι ήδη σε λειτουργία;

Έχουν τελειώσει τα περισσότερα τεχνικά κομμάτια και λογικά μέσα στον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η λειτουργία του. Να θυμίσω ότι για να φτάσει σε αυτό το σημείο η εγκατάσταση αυτή, έχουν γίνει ήδη δεσμεύσεις δυναμικότητας, δηλαδή έχουν ήδη γίνει παραγγελίες για αγορές. Το ζήτημά μας είναι ότι σε αυτή την περιοχή της Ευρώπης λειτουργεί ακόμα ο αγωγός

και ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου που φέρνει φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας στη Βουλγαρία και από εκεί στη Βουλγαρία. Δεν μένει το φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, πηγαίνει στην Ελλάδα και στα Δυτικά Βαλκάνια και φτάνει μέχρι και την Ουγγαρία.

Το πρόβλημα μας είναι ότι η Ρωσία εσκεμμένα όλο αυτό το διάστημα κρατάει τις τιμές πάρα πολύ χαμηλά με αποτέλεσμα να αρχίζει να βγάζει ασύμφορες – και αυτό σκοπεύει να κάνει η Ρωσία – όλες τις ανταγωνιστικές της υποδομές. Ανταγωνιστικές υποδομές σε αυτή την περίπτωση είναι και το LNG Terminal που έχουμε στη Ρεβυθούσα, που είναι ο κύριος φορέας εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα και πλέον η καινούργια υποδομή του αγωγού στην Αλεξανδρούπολη. Η Ρωσία λοιπόν κάνει αυτό που έκανε τόσα χρόνια. Ρίχνει τις τιμές φυσικού αερίου για να διαλύσει τον ανταγωνισμό. Εδώ πλέον ερχόμαστε σε μια ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντα και της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Και κάτι πρέπει να κάνουμε.

-Τι μπορεί να γίνει πάνω σε αυτό;
Πρώτα από όλα, μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να βγάλει κάποια μέτρα περιοριστικά έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου, που έρχεται από το συγκεκριμένο αγωγό. Εάν δεν θέλει να μπει σε αυτή την διαδικασία με , διοικητικά μέτρα, οφείλει να εξετάσει το λάθος που έχει κάνει με τον αγωγό Turkish Stream και τον έχει αφήσει να λειτουργήσει, ενώ δεν τηρεί το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Είναι μια μεγάλη συζήτηση αυτή με τον αγωγό, τον Τurkish stream και ο οποίος παίρνοντας τη Βουλγαρία έχει χρησιμοποιήσει κάποια τεχνικά κόλπα, έχει αλλάξει όνομα και ονομάζεται Balkan Stream και δεν θεωρείται ένας αγωγός διαμετακόμισης, γιατί αν θεωρούνταν ως τέτοιος, έπρεπε να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα το έκανε ασύμφορο για τη Ρωσία να το λειτουργήσει. Πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή Ελλάδα να κινηθεί νομικά. Στη Βουλγαρία ήδη υπάρχουν φωνές που το συζητάνε αυτό το κομμάτι προκειμένου να ρυθμιστεί σωστά η λειτουργία του ρωσικού αγωγού για να μην «κλέβει» τις δουλειές από τους Ευρωπαίους, από τα ευρωπαϊκά κράτη, από τις ευρωπαϊκές υποδομές.

Πηγή: energymag.gr