-Πάνω από 20.000 ευρώ μικτά εισπράττουν κάθε μήνα για μισθό, επιδόματα και αποζημιώσεις η Ευρωβουλευτές
Ένα ποσό που ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ μικτά τον μήνα, θα εισπράττουν οι 21 νεοεκλεγέντες Έλληνες Ευρωβουλευτές.
Ανάμεσα τους και η 76χρονη Εβρίτισσα συνταξιούχος κρεοπώλισσα Γαλάτω Αλεξανδράκη που εκλέχθηκε με την “Ελληνική Λύση”, παίρνοντας πάνω από 51.000 ψήφους. Όπως και η επίσης Εβρίτισσα Αφροδίτη Λατινοπούλου.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο μηνιαίος καθαρός μισθός του ευρωβουλευτή ανέρχεται στις 7.853,89 ευρώ (μεικτά 10.075,18 ευρώ).
Και ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη υποχρεώνουν τους ευρωβουλευτές τους να πληρώνουν πρόσθετο εθνικό φόρο, με απόφαση του ΣτΕ, οι έλληνες ευρωβουλευτές δεν πληρώνουν ούτε φόρο εισοδήματος ούτε εισφορά αλληλεγγύης.
Ποια επιδόματα λαμβάνουν
Έξοδα μετακίνησης
Οι περισσότερες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξάγονται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο. Στους ευρωβουλευτές επιστρέφεται το πραγματικό αντίτιμο του εισιτηρίου για τη μετάβαση στον τόπο της συνεδρίασης, συνκατ’ αποκοπή αποζημίωσηβάσει της απόστασης και της διάρκειας του ταξιδιού που καλύπτει τις υπόλοιπες δαπάνες του ταξιδιού, όπως διόδια αυτοκινητοδρόμου, επιβάρυνση για υπέρβαρες αποσκευές ή τέλη κρατήσεων.
Για δραστηριότητες εκτός της χώρας εκλογής τους, οι ευρωβουλευτές μπορούν να τύχουν επιστροφής των εξόδων ταξιδίου και στέγασης καθώς και συναφών εξόδων έως και το ποσό των 4.950 ευρώ ετησίως.
Στα επιδόματα υπολογίζονται τα ιατρικά έξοδα (επιστροφή των 2/3 των ιατρικών τους εξόδων), η αποζημίωση λήξης θητείας (μεταβατική αποζημίωση ίση με τον μισθό τους, για έναν μήνα κάθε έτους της θητείας τους) και αλλα δικαιώματα όπως εξοπλισμένα γραφεία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο και την χρήση των επίσημων οχήματα του Κοινοβουλίου κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων όταν βρίσκονται σε μία εκ των δύο πόλεων.
Δικαιούνται και συνεργάτες που πληρώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Οι Ευρωβουλευτές δικαιούνται να προσλάβουν και συνεργάτες, τους οποίους πληρώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αμείβονται ανάλογα με τα καθήκοντά που έχουν.
Τι σύνταξη δικαιούνται και πότε
Οι ευρωβουλευτές έχουν το δικαίωμα σύνταξης γήρατος από την ηλικία των 63 ετών. Η σύνταξη ανέρχεται στο 3,5% του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης της θητείας και δεν υπερβαίνει το 70% του μισθού συνολικά. Το κόστος αυτών των συντάξεων καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το επικουρικό συνταξιοδοτικό καθεστώς που θεσπίστηκε για τους ευρωβουλευτές το 1989 έπαψε να δέχεται νέα μέλη του τον Ιούλιο του 2009 και εγκαταλείπεται σταδιακά.