Με φουντούκια απ’ τον Έβρο, τα φημισμένα ιταλικά σοκολατάκια Τζοκόντα και Ferrero Rocher (ΒΙΝΤΕΟ)

Με φουντούκια και από τον Έβρο παράγονται τα φημισμένα παγκοσμίως ιταλικά σοκολατάκια Τζοκόντα και Ferrero Rocher.

Τα τελευταία χρόνια κυρίως, αυξάνεται η καλλιέργεια φουντουκιού, κυρίως σε περιοχές του βορείου Έβρου, μετά από τα συμβόλαια 13ετίας, με προοπτική μάλιστα ανανέωσης για άλλα δέκα χρόνια, που έγιναν ανάμεσα σε αγρότες του Έβρου και της κορυφαίας ιταλικής εταιρείας Besana. Ο ιστορικός όμιλος, που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους «παίκτες» της ευρωπαϊκής αγοράς ξηρών καρπών , με πελάτες του γνωστές αλυσίδες στην Ιταλία και άλλες χώρες,  εκπροσωπείται από την ελληνική εταιρεία 1978 Foods. Μέσω αυτής λοιπόν παραγωγοί φουντουκιού στον Έβρο, συνήψαν συμφωνίες συμβολαιακής καλλιέργειας, οπότε έχουν εξασφαλισμένη την διάθεση του προϊόντος τους. Η Besana διαθέτει τα εβρίτικα φουντούκια στις εταιρείες που φτιάχνουν τα σοκολατάκια Τζοκόντα και Ferrero Rocher, αλλά και πραλίνα φουντουκιού που είναι επίσης περιζήτητη.

Η οικογένεια Μπαξεβανίδη στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, καλλιεργεί με πολύ μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια και φουντούκια, που τα διαθέτει μέσω του Έλληνα αντιπροσώπου στην κορυφαία ιταλική εταιρεία. Μάλιστα τα φουντούκια της περιοχής είναι άριστης ποιότητας, αφού έχουν περιέχουν λιγότερα έλαια, σε αντίθεση για παράδειγμα με τα τουρκικά που θεωρούνται κατώτερης ποιότητας επειδή έχουν πολύ λάδι. Το ΒΙΝΤΕΟ είναι από το κτήμα της οικογένειας Μπαξεβανίδη στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, με τις φουντουκιές…φορτωμένες με καρπό.

Στο Φυλάκιο Ορεστιάδας μπορεί να έγινε δυστυχώς γνωστό από τις παλιές δομές φιλοξενίας λαθρομεταναστών, ΚΥΤ και ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ και το νέο ΚΥΤ που κατασκευάστηκε πρόσφατα, αλλά διαθέτει παραγωγούς δυναμικών καλλιεργειών. Όπως η οικογένεια Μπαξεβανίδη, που παράγει και άριστης ποιότητας κεράσια, τα οποία διαθέτει εκτός από λιανική στην περιοχή, τις μεγαλύτερες ποσότητες σε μεγάλη ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Στο ίδιο χωριό υπάρχει και η οικογένεια του Τάσου Τοπαλίδη, που παράγει άριστης ποιότητας μπρόκολα και σπαράγγια και όχι μόνο.

Να τονίσουμε όσον αφορά την καλλιέργεια και παραγωγή φουντουκιού, ΄τι αυξάνονται συνέχεια οι αγρότες που αποφασίζουν να ασχοληθούν με την συγκεκριμένη δυναμική καλλιέργεια και σε άλλα χωριά της περιοχής Ορεστιάδας, αλλά και σε κάποια του δήμου Διδυμοτείχου. Περισσότερο στην πρώην Δημοτική Ενότητα Μεταξάδων(Μεταξάδες, Παλιούρι, Ασπρονέρι, Αλεποχώρι), το θετικό είναι πως νέοι άνθρωποι αποφασίζουν να ασχοληθούν με αυτό.