Έβρος: Με 55.500 ευρώ χρηματοδοτεί η Περιφέρεια δυο Δήμους και 20 συγκεκριμένους Συλλόγους, για πολιτιστικές εκδηλώσεις

Την χρηματοδότηση με το ποσό των 55.500 ευρώ για πολιτιστικές και άλλες δράσεις  αυτό το καλοκαίρι, σε δυο Δήμους ιαι 20 συγκεκριμένους Συλλόγους του Έβρου, αποφάσισε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Την απόφαση αυτή της νέας Περιφερειακής αρχής του Χριστόδουλου Τοψίδη που αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου ενέκρινε ομόφωνα η Περιφερειακή Επιτροπή κατά την συνεδρίαση της στις 13 Ιουνίου. Σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, αφορά τους Δήμους Ορεστιάδας και Σουφλίου και 20 Συλλόγους. Η στήριξη αυτή, όπως αναφέρεται στην απόφαση,  αποσκοπεί στη διοργάνωση δράσεων για τη διάσωση της παραδοσιακής μουσικής κληρονομιάς του τόπου μας και της πολιτιστικής μας ταυτότητας εν γένει. Μέσω των πολιτιστικών συνδιοργανώσεων με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς στοχεύει στην ανάδειξη, στην αξιοποίηση και την προώθηση των πολιτιστικών και λαογραφικών δράσεων ώστε να συμβάλλει όσο γίνεται στην επιτυχημένη διοργάνωσή τους.

Την εισήγηση για τους Δήμους αλλά και τους 20 μόνο Συλλόγους που θα μοιραστούν τα 55.500 ευρώ, έκανε σύμφωνα με την απόφαση η Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Έβρου. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες φυσικά δεν θα μπορούσαν να αποφασίσουν μόνοι τους, χωρίς την ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Οικονομικών Φανής Μπαχαριδου. Σε ερώτηση μάλιστα στη διάρκεια της συνεδρίασης γιατί επιλέχθηκαν μόνο οι δυο Δήμοι Ορεστιάδας αι Σουφλίου και όχι οι άλλοι τρεις Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου και Σαμοθράκης και κυρίως γιατί είναι όνο οι συγκεκριμένοι 20 Σύλλογοι από τους δεκάδες που υπάρχουν στο νομό Έβρου, η απάντηση των υπηρεσιακών ήταν πως αυτοί υπέβαλλαν αιτήματα για χρηματοδότηση.

Σίγουρα είναι πολύ θετική ενέργεια, αφού έτσι οι σύλλογοι γλιτώνουν κάποια έξοδα για τις δράσεις τους αυτό το καλοκαίρι. Το ερώτημα βέβαια είναι αν το σκέφθηκαν μόνοι τους όσοι ζήτησαν χρηματοδότηση ή κάποιος τους προέτρεψε να υποβάλλουν αίτημα; Γιατί δεν… πήραν χαμπάρι και δεκάδες άλλοι Σύλλογοι που αυτό το καλοκαίρι διοργανώνουν παρόμοιες εκδηλώσεις; Για παράδειγμα πανηγύρια σε όλα τα χωριά γίνονται, να ζητήσουν και αυτοί κάποια ενίσχυση από την Περιφερειακή αρχή του κ.Τοψίδη. Σίγουρα η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης κ.Μπαχαρίδου, που λόγω… παρελθόντος συμμετοχής σε συλλόγους γνωρίζει καλύτερα το θέμα, έπαιξε ρόλο σε όλη αυτή την διαδικασία, οπότε μπορεί να δώσει και τις ανάλογες εξηγήσεις σε όποιον ενδιαφέρεται ή πιθανόν να έχει παράπονα.

Οι 55.500 ευρώ θα διατεθούν ως εξής:

Δήμος Ορεστιάδας 7.000+ 3.000 Σύνολο 10.000

Δήμος Σουφλίου 2.000+ 2.000    Σύνολο 4.000

Σύλλογος Άνθειας-Αρίστεινου  2.000

Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών “ΑΚΡΙΤΕΣ”    2.000

ΕΠΟΦΕ  2.000

Σύλλογος ΚΛΕΙΣΣΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ  3.000

Σύλλογος Οινόης “ΤΟ ΚΡΑΣΟΧΩΡΙ”   2.000

Εργαστήρι Πολιτισμού Ορεστιάδας «ΤΟ ΓΕΝΝΗΜΑ»  7.000

Ένωση Συλλόγων «Οι Γκαγκαβούζηδες»  2.000

Σύλλογος Ορμενίου «ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΣ»  1.000

Σύλλογος Γυναικών Αμπελακίων   1.500

Σύλλογος Μάνης Διδυμοτείχου  1.000

Σύλλογος Σιτοχωρίου Διδυμοτείχου    1.000

Σύλλογος Σαρακατσάνων Ν. Έβρου   3.000

Κέντρο Πολιτισμού «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»  3.000

Σύλλογος «ΟΡΦΕΑΣ» Κήπων    1.000

Πολιτιστικός Σύλλογος Κυπρίνου    2.000

Σύλλογος Απογόνων Μικρασιατών   2.000

Σύλλογος Παταγής Ορεστιάδας   1.000

Σύλλογος Απαλού «Ο ΦΑΡΟΣ»   2.000

Σύλλογος Πέπλου Αλεξανδρούπολης   2.000

Σύλλογος Γυναικών Κομάρων  1.000

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΧΡΥΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΒΡΟΥ