Ορεστιάδα: Επανεκκίνηση (REBOOT) του Φεστιβάλ Νέων Άρδας με τους ίδιους καλλιτέχνες και λάθη, γίνεται;

Απέχουμε περίπου έναν μήνα από την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων “Συνάντηση Νέων Άρδας” στις Καστανιές και η επανεκκίνηση, το… περίφημο REBOOT που υποσχέθηκε η νέα δημοτική αρχή του Διαμαντή Παπαδόπουλου, τουλάχιστον αυτή την στιγμή δεν φαίνεται.

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 24 Ιουλίου, σε έναν μήνα δηλαδή, αλλά όποιος μπει στην επίσημη σελίδα Ardas festival original page Συνάντηση Νέων Άρδας του άλλοτε κορυφαίου Φεστιβάλ, το μόνο που θα βρει είναι οι ημερομηνίες διεξαγωγής, με ένα μικρό βιντεάκι μάλιστα το πιο πρόσφατο και την φράση… REBOOT. Καμιά ενημέρωση για το πρόγραμμα, τους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν, τις παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις, τις τιμές των εισιτηρίων, ώστε κάποιοι να τα προμηθευτούν διαδικτυακά έγκαιρα και άλλες πληροφορίες, προκειμένου όσοι από την περιοχή και φυσικά οι επισκέπτες από άλλα μέρη θέλουν να βρεθούν στο Φεστιβάλ στις Καστανιές, να προγραμματίσουν το καλοκαιρινό τους πρόγραμμα.

Να δεχθούμε ότι είναι μια νέα δημοτική αρχή, η οποία πάντως ήδη συμπλήρωσε πάνω από 5,5 μήνες στην διοίκηση. Να δεχθούμε πως η κατάργηση τη; ΔΗΚΕΠΑΟ και η ένταξη των αρμοδιοτήτων στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού μπορεί να δημιουργεί κάποιες δυσλειτουργίες, όμως οι υπάλληλοι δεν άλλαξαν. Οι ίδιοι παραμένουν. Πως οι εκδηλώσεις για τα “Ορέστεια 2024” που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα για παράδειγμα, ετοιμάστηκαν έγκαιρα; Και κάτι ακόμα. Στις Γιορτές Νεολαίας Τυχερού, που τα προηγούμενα χρόνια διοργανώνονταν από εταιρεία εκ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Τυχερού, φέτος αποφασίστηκε πριν λίγο καιρό να μην συνεχιστεί η συνεργασία. Κι όμως, τα παιδιά του Τυχερού πολύ γρήγορα και πρόγραμμα “έκλεισαν” και ανακοινώσεις έκαναν και όλες τις λεπτομέρειες προχώρησαν.

Στην Ορεστιάδα τι έχουμε; Κάποια στιγμή, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ευαγγελία Μπραϊκούδη, με ανακοίνωση της προς τα ΜΜΕ, ζήτησε να δηλώσουν αν ενδιαφέρονται να γίνουν Χορηγοί Επικοινωνίας στο Φεστιβάλ “Συνάντηση Νέων Άρδας”. Την συνόδευε μάλιστα με ένα κείμενο, όπου αναφέρονταν τα καλλιτεχνικά σχήματα που θα εμφανιστούν και συγκεκριμένα, έγραφε:

“Στις εκδηλώσεις για την «28η Συνάντηση Νέων – Άρδας 2024», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν 24 – 28 Ιουλίου και θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι: Πυξ Λαξ, Πάνος Μουζουράκης, Ματούλα Ζαμάνη, Toquel, Ήβη Αδάμου, Marseaux, Μωρά στη φωτιά, Χίλια Χρόνια, γνωστοί Djs και πολλοί άλλοι”.

Το Evros-news.gr δημοσίευσε στις 6 Ιουνίου την συγκεκριμένη ανακοίνωση, θέλοντας να προβάλλει τα συγκεκριμένα ονόματα καλλιτεχνών και σχημάτων, ώστε να δημιουργηθεί ενδιαφέροντος από τον κόσμο για να βρεθεί στο φετινό Φεστιβάλ. Την άλλη ημέρα όμως, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Ορεστιάδας μας έστειλε νέα ανακοίνωση, ως ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ, όπου όμως ΔΕΝ ΥΠΡΧΑΝ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΏΝ. Τι είχε γίνει δεν γνωρίζουμε. Τους ανακοίνωσαν χωρίς να τους έχουν ακόμα “κλείσει” με συμβόλαια; Κι από τότε έως τώρα πέρασαν σχεδόν δυο εβδομάδες, αλλά ανακοίνωση των καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν, δεν είδαμε. Τουλάχιστον, για εκείνο το δημοσίευμα μας, ανακοίνωση-διάψευση από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού δεν υπήρξε. Όπως δηλαδή έκανε για το ρεπορτάζ μας την 1η Ιουνίου που ανέφερε ότι ο γνωστός παρουσιαστής και παραγωγός Νίκος Κοκλώνης προορίζεται για παρουσιαστής στη φετινή 28η Συνάντηση Νέων Άρδας.

Η κ.Μπραϊκούδη το διέψευσε με γραπτή ανακοίνωση της μετά από κάποιες ημέρες, την οποία φυσικά δημοσίευσε το Evros-news.gr. Εμείς πάντως επιμένουμε ότι έγιναν συζητήσεις και μάλιστα συγκεκριμένες με τον Κοκλώνη, μέσω φιλικού του προσώπου που τον εκπροσωπεί. Απλά επειδή υπήρξαν τεράστιες αντιδράσεις, με πάνω από 200 σχόλια κάτω από το ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε, αποφασίστηκε να… κάνουν πίσω και οι φετινές εκδηλώσεις στις Καστανές να μην έχουν τελικά κανέναν παρουσιαστή. Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Ορεστιάδας, δεν αρκέστηκε πάντως μόνο στην ξεκάθαρη γραπτή ανακοίνωση-διάψευση. Πήρε… σβάρνα τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και διέψευδε και προφορικά το ρεπορτάζ, μιλώντας για… fake news. Που να βρει μετά χρόνο για να συμφωνήσει με τους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στη φετινή Συνάντηση Νέων Άρδας και να ρυθμίσει τις άλλες λεπτομέρειες, ώστε να ανακοινώνονταν ήδη.

REBOOT με τους ίδιους καλλιτέχνες; Σίγουρα δεν

είναι αυτό που υπόσχονταν η νέα δημοτική αρχή

Πάμε τώρα και στην ουσία. Όλοι θυμόμαστε την κριτική που έκανε ως αντιπολίτευση η σημερινή δημοτική αρχή του Διαμαντή Παπαδόπουλου, στην προηγούμενη του Βασίλη Μαυρίδη. Την κατηγορούσε για… εμπορικές επιλογές, για… μπουζουκοποίηση του Φεστιβάλ, για μη ποιοτικές  παρουσίες καλλιτεχνών. Υπόσχονταν μάλιστα πως όλα αυτά θα αλλάξουν, το Φεστιβάλ θα ξαναβρεί τις… ρίζες του, με ποιοτικές επιλογές τραγουδιστών και συγκροτημάτων, με νέες παράλληλες εκδηλώσεις που θα προσελκύσουν και πάλι κόσμο από όλη την Ελλάδα και τις γειτονιές χώρες Βουλγαρία και Τουρκία. Μέχρι και ένα Φεστιβάλ στα πρότυπα του “Pukkelpop”, την μεγαλύτερη υπαίθρια εκδήλωση στο Βέλγιο που πραγματοποιείται έξω από το Hasselt και πρωτοξεκίνησε το 1985, υπόσχονταν.

Αντ’ αυτού τι είδαμε; Μαθαίνουμε ότι τα περισσότερα ονόματα των καλλιτεχνών που κατά λάθος μας στάλθηκαν με την ανακοίνωση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, ισχύουν. Έχει υπάρξει συμφωνία με τα γραφεία που τους εκπροσωπούν και θα ανακοινωθούν. Επανεκκίνηση όμως REBOOT που λένε και στα χωριά μας, με… τράπερ (Toquel), με την γλυκιά και αγαπημένη της νεολαίας Ήβη Αδάμου που εμανίστηκε και το 2022 στις Καστανιές, με την Ματούλα Ζαμάνη που πέρυσι οι Εβρίτες την είδαν στι Γιορτή Νεολαίας Τυχερού ή με τους Πυξ Λαξ που ήταν πρόπερσι εκεί και φέτος θα εμφανιστούν αι στο Φεστιβάλ Μαρώνειας, οπότε όποιος θέλει από την Αλεξανδρούπολη μπορεί να τους δει εκεί που είναι πιο κοντά και δεν θα έρθει στις Καστανιές 150 χιλιόμετρα, ΓΙΝΕΤΑΙ;

Μένει ο Πάνος Μουζουράκης, αλλά μόνο με αυτόν η… ποιοτική στροφή που υπόσχονταν η δημοτική αρχή Ορεστιάδας, δεν μπορεί φυσικά να υπάρξει. Και μην χρησιμοποιούν ως… άλλοθι τον ισχυρισμό ότι οι συγκεκριμένες επιλογές έγινε από το Συμβούλιο Νέων Ορεστιάδας, γιατί απ’ ότι γνωρίζουμε κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ας δουν η Αντιδήμαρχος Ευαγγελία Μπραϊκούδη και οι συνεργάτες της τι συμβαίνει σε άλλα φεστιβάλ. Όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα στο Φεστιβάλ του Εθνικού Πάρκου και Παγκοσμίου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού στα Καλάβρυτα, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται την Δευτέρα 24 Ιουνίου. Χθες μεγάλος πρωταγωνιστής ο Γιάννης Χαρούλης. Απόψε βασικός συντελεστής ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Αύριο Κυριακή η Ιουλία Καραπατάκη, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και την Δευτέρα Γιώργος και Νίκος Στρατάκης + Guests και Λεωνίδας Μπαλάφας. Γι αυτό με μόλις τρία χρόνια “ζωής” το συγκεκριμένο Φεστιβάλ συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμο, επισκέπτες (χθες είχε 11.000 θεατές) που μένουν στην περιοχή όλες τις ημέρες. 

REBOOT λοιπόν γίνεται με τέτοιους καλλιτέχνες, αν θέλεις να υλοποιήσεις στην πράξη αυτά που είχε υποσχεθεί ως μελλοντική δημοτική αρχή. Φέρνοντας Γιάννη Χαρούλη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Γλυκερία με την Τουρκάλα Ντιλέκ Κοτς για να κατακλυστούν οι Καστανιές από χιλιάδες Τούρκους επισκέπτες της γειτονικής Αδριανούπολης. Με Γιάννη Κότσιρα, με Μελίνα Ασλανίδου, που την φέρνει ο δήμος Αλεξανδρούπολης και μάλιστα δωρεάν για τον κόσμο. Με Νατάσα Μποφίλιου ή Ελεονώρα Ζουγανέλη και πολλούς ακόμα, που θα σηματοδοτούσαν αυτή την… ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ή το REBOOT όπως υποσχέθηκαν ο νέο δήμαρχος Διαμαντής Παπαδόπουλος, η αρμόδια Αντιδήμαρχος του Ευαγγελία Μπραϊκούδη.

Όσο για το επιχείρημα που θα μπορούσε να τεθεί πως οι καλλιτέχνες αυτοί θα κόστιζαν πολύ περισσότερα, υπάρχουν οι προεκλογικές δηλώσεις του εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου και Προέδρου της Δημοτικής Ραδιοτηλεόρασης Αθανάσιου Δόμπα, ότι αυτός θα έφερνε τους καλλιτέχνες που εμφανίζονταν τα προηγούμενα χρόνια στις Καστανιές, με πολύ λιγότερα χρήματα από την δημοτική αρχή Μαυρίδη. Αλλά όταν η αρμόδια Αντιδήμαρχος κ.Μπραϊκούδη ξοδεύει πολύτιμο χρόνο για να διαψεύδει τοπικά ΜΜΕ σε διάφορες ραδιοφωνικές εκπομπές αντί να… τρέχει για τις καλύτερες επιλογές στο Φεστιβάλ Νέων Άρδας 2024, αυτά θα έχουμε. Μακάρι, ειλικρινά, να διαψευσθούμε παταγωδώς, αλλά…