Καρυοφυλλιά Καραμπέτη: Διεθνή βραβεία και συνεχείς διακρίσεις για την συντοπίτισσα μας κορυφαία ηθοποιό

Τον γύρο του κόσμου αποσπώντας διεθνή βραβεία και διακρίσεις κάνει η ταινία της Εύας Νάθενα, «Φόνισσα» με πρωταγωνίστρια την κορυφαία Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον ρόλο της εμβληματικής «Φραγκογιαννούς».

Η σπουδαία συντοπίτισσα μας ηθοποιός (από την Δόξα Διδυμοτείχου), αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς κερδίζοντας μερικά από τα πιο σημαντικά βραβεία.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποσπώντας έξι βραβεία, ενώ η επίσημη πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 2023 στο Θέατρο «Παλλάς» στην Αθήνα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και πολλών ακόμα εξεχόντων προσωπικοτήτων.

Στο 21ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο, στις 23 Μαρτίου 2024, η «Φόνισσα» πήρε το Βραβείο Κοινού Άστρον.

Στο 18ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου, στις 6 Ιουνίου, η ταινία πήρε έξι βραβεία:
Καλύτερης Ταινίας

Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την Εύα Νάθενα

Καλύτερης Ενδυματολογίας για την Εύα Νάθενα

Καλύτερης Ηθοποιού για την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Καλύτερης Φωτογραφίας για τον Παναγιώτη Βασιλάκη

Καλύτερης Μουσικής για τον Δημήτρη Παπαδημητρίου

Το ειδικό αυτό βραβείο έχει απονεμηθεί μόνο δύο φορές σε Έλληνα κάτοικο της Ελλάδας και όχι της Αμερικής, την πρώτη φορά είχε απονεμηθεί στον Μίκη Θεοδωράκη και τη δεύτερη στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Παράλληλα, η σκηνοθέτης και η ερμηνεύτρια της «Φόνισσας» βραβεύτηκαν στα 3rd Greek TopWomen Awards 2024, που διοργάνωσαν στις 12 Ιουνίου οι ιστοσελίδες eirinika.gr και madeingreece.news, το ΕΒΕΑ και η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων υπό την εποπτεία της Ειρήνης Νικολοπούλου και της Σάγιας Τσαουσίδου.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν είκοσι δύο κορυφαίες Ελληνίδες στον πολιτισμό, το επιχειρείν και την κοινωνία, και τιμής ένεκεν επτά μητέρες δολοφονημένων ή κακοποιημένων γυναικών σε μια κινητοποίηση κατά της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.