Καστανιές Ορεστιάδας: Εγκαίνια της μοναδικής Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας «Ευγένιος Ευγενίδης» (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα εγκαίνια της σημαντικής Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας «Ευγένιος Ευγενίδης», στο ανακαινισμένο πρώην Δημοτικό σχολείο Καστανεών, πραγματοποιήθηκαν χθες παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, δεν έκρυψε την συγκίνηση του για την ολοκλήρωση της δωρεάς και την έναρξη λειτουργίας της έκθεσης στο ακριτικό αυτό σημείο της χώρας και ευχαρίστησε όσους βοήθησαν να υλοποιηθεί. Με στόχο φυσικά, να αποτελέσει πόλο έλξης για τους μαθητές, αλλά και κέντρο διαπαιδαγώγησης και ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον και να το επισκεφθούν μαθητές, εκπαιδευτικοί και όχι μόνο από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παρόντες ήταν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.Δαμασκηνός και Αλεξανδρουπόλεως κ.Άνθιμος, οι βουλευτές Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης, Τάσος Δημοσχάκης, οι δήμαρχοι Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος και Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, Οι Αντιπεριφερειάρχες (δεν παρέστησαν στην τελετή ούτε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης, ούτε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Βαγγέλης Πουλιλιός) Στέλιος Κατσογριδάκης, Κώστας Βενετίδης, Φανή Μπαχαρίδου, ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος, ο Πρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης, Αντιδήμαρχοι, πρώην δήμαρχοι Ορεστιάδας κ.α.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροποιύλου από την πλευρά της, στην ομιλία της τόνισε:

“Τα σημερινά εγκαίνια της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας «Ευγένιος Ευγενίδης», στο μέχρι πρότινος εγκαταλειμμένο δημοτικό σχολείο Καστανεών, είναι ο ιδανικός επίλογος του ενδιαφέροντος και επίκαιρου διήμερου συνεδρίου που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 28 και 29 Ιουνίου υπό τον τίτλο «Κλιματική Ανθεκτικότητα και τοπική κοινωνία». Το απαιτητικό νεανικό κοινό, οι πολίτες που θα κληθούν αύριο να αντιμετωπίσουν όλες τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, έχουν πια στη διάθεσή τους έναν πρωτοποριακό χώρο που συνδυάζει μάθηση και ψυχαγωγία.

Μέσα από πραγματικές καταστάσεις πειραματισμού, σε ένα διαδραστικό περιβάλλον, μαθητές και φοιτητές μπορούν πλέον να εμβαθύνουν στην εκμάθηση των επιστημονικών νόμων και αρχών, να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά της ύλης, την αντοχή των υλικών, τον νέο γενναίο κόσμο της βιοτεχνολογίας. Ο πλούτος των εκθεμάτων, από τεχνολογικές συσκευές έως εργαλεία της καθημερινής ζωής, εισάγει τον επισκέπτη στις τεχνολογικές κατακτήσεις του ανθρώπου κατά τον 21ο αιώνα και τον καλεί να σκεφτεί τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει στο εγγύς μέλλον, όπως το μεγάλο άλμα της τεχνητής νοημοσύνης και των εφαρμογών της σε πρακτικό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ-Ορεστιάδα: Ανακήρυξή σε Επίτιμη Δημότη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο συμπατριώτης μας Ευγένιος Ευγενίδης δεν υπήρξε μόνο ένας επιτυχημένος και πολυτάλαντος επιχειρηματίας που, ξεκινώντας από την ταπεινή γενέθλια πόλη του, το Διδυμότειχο, κατόρθωσε να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες της εποχής του, χτίζοντας μια μικρή αυτοκρατορία από την Σουηδία και την Φινλανδία ως την Αργεντινή και τη Νότιο Αφρική. Υπήρξε, παράλληλα, και ένας φανατικός υποστηρικτής των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης, ένας πατριώτης, εθνικός ευεργέτης με ανυπολόγιστη προσφορά στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό κατά τα δίσεκτα χρόνια της πρόσφατης ιστορίας μας. Πολύτιμη κληρονομιά του είναι και το Ίδρυμα Ευγενίδη που οραματίστηκε ως χώρο εκπαίδευσης των νέων μας στο τεχνικό και επιστημονικό πεδίο. Η σημερινή διοίκηση του Ιδρύματος συνεχίζει επάξια το έργο του με ποικίλες δράσεις, όπως η δωρεά στον Δήμο Ορεστιάδας αυτής της μοναδικής έκθεσης που εγκαινιάζουμε σήμερα και που η στέγασή της στο ανακαινισμένο σχολείο Καστανεών δίνει νέα δημιουργική πνοή σε μια ακόμη ευαίσθητη ακριτική περιοχή της πατρίδας μας.

Με την ευχή η έκθεση να αποτελέσει πόλο έλξης για τους μαθητές, αλλά και κέντρο διαπαιδαγώγησης και ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον, θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσους συνετέλεσαν στην δημιουργία της, όπως και την διοίκηση του Ιδρύματος για την αφιλοκερδή δωρεά της’.

Ιδιαίτερη στιγμή από την χορωδία των μαθητών του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ορεστιάδας “Ευγένιος Ευγενίδης”, που με τη συνοδεία της δημοτικής ορχήστρας του Παναγιώτη Μπαρμπούδη, τραγούδησαν δυο πολύ γνωστά δημοτικά μας τραγούδια και καταχειροκροτήθηκαν.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ Evros-news.gr