“Είμαστε από… κάτω στην ανανέωση της Ελληνοβουλγαρικής συμφωνίας των νερών του Άρδα” – Εκπνέει αύριο (ΒΙΝΤΕΟ)

Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας για την παροχή υδάτων του ποταμού Άρδα, εκπνέει αύριο 9-7-2024 και από τις 10 Ιουλίου βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά .

 

Ένα πολύ μεγάλο μέρος της αγροτικής και όχι μόνο οικονομίας και της ανάπτυξης της περιοχής του Έβρου βασίζεται στην καλή θέληση των Βουλγάρων. Γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε ο αρμόδιος ενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Πέτρος Βαρελίδης μιλώντας στην ΕΡΤ: “Είμαστε στη δυσμενέστερη θέση γιατί είμαστε από κάτω και εξαρτιόμαστε από αυτούς που είναι από πάνω και έχουν το νερό, οι οποίοι εν προκειμένω είναι οι Βούλγαροι”.

Η διακρατική Ελληνοβουλγαρική συμφωνία που έγινε πριν από 60 χρόνια (Ν.Δ. 4393/64, ΦΕΚ 193/Α΄/4-11-64) για την παροχή υδάτων του ποταμού Άρδα και εκπνέει αύριο, θα έπρεπε να είχε ανανεωθεί πολύ πριν φτάσουμε σε οριακό σημείο και η Ελλάδα αλλά κυρίως οι αγρότες του Έβρου να είναι… έρμαιο στην καλή διάθεση των γειτόνων μας Βουλγάρων. Οι τελευταίες κυβερνήσεις όμως αδράνησαν και τώρα η δικαιολογία είναι πως η πολιτική κατάσταση είναι ρευστή στη γειτονική χώρα και δεν μπορεί να προχωρήσει η συμφωνία και πολύ περισσότερο να κυρωθεί από την Βουλή τους, μια κιαι πρόκειται για διακρατική συμφωνία.

 

Όπως είπε ο κ.Βαρελίδης στην ΕΡΤ, γύρω στον Μάρτιο οι δυο πλευρές είχαν φτάσει αρκετά κοντά σε συμφωνία, αλλά αυτή τελικά δεν επιτεύχθηκε και έτσι το πολύ σοβαρό για τους αγρότες κυρίως του βορείου Έβρου και όχι μόνο θέμα των νερών του Άρδα για την άρδευση των χωραφιών τους, εναπόκειται πλέον στην… καλή διάθεση των Βουλγάρων. Να συνεχίσουν δηλαδή για το καλοκαίρι να δίνουν  νερό στην χώρα μας, μέχρι να οριστικοποιηθεί η ανανέωση της συμφωνίας.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΕΝ