Την άμεση ανάγκη δημιουργίας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, επισημαίνει με ομόφωνο ψήφισμα του το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης
Συγκεκριμένα με την ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΙΘ. : 133 / 2024 ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 21 / 2024 ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ με ΘΕΜΑ : «Έκδοση ψηφίσματος για τη δημιουργία μονάδα εντατικής θεραπείας παίδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης» αναφέρεται:
Στην Αλεξανδρούπολη σήμερα την 11η Ιουνίου, του έτους 2024, ημέρα της εβδομάδας Τρίτη και ώρα 19:00 και στο Δημοτικό Κατάστημα, το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση, ύστερα από την με αριθ. πρωτ. 19047/7/06/2024 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου αυτού, η οποία έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα και την αριθμ. 98/8182/26.01.2024 εγκύκλιο του ΥΠ. ΕΣ.
Ήταν δε παρόντες, από τα μέλη του Δ.Σ., οι κ.κ. :
1) ΣΑΒΒΑΣ ΣΕΦΕΡΙΑΔΗΣ
2) ΗΛΙΑΣ ΔΑΣΤΕΡΙΔΗΣ
3) ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΑΪΤΙΔΗΣ
4) ΕΛΕΝΗ ΙΝΤΖΕΠΕΛΙΔΟΥ-ΣΥΤΜΑΛΙΔΟΥ
5) ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
6) ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜΙΔΗΣ
7) ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΛΓΙΩΝΗΣ
8) ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΕΤΟΠΟΥΛΟΣ
9) ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΟΥΡΔΟΛΗΣ
10) ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΕΛΚΟΣ
11) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
12) ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΤΜΑΝΙΔΗΣ
13) ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ
14) ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΡΘΕΝΙΑΔΗΣ
15) ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΥΓΚΟΥΛΑΚΗΣ
16) ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΖΑΡΛΙΩΤΗΣ
17) ΕΥΑΝΘΙΑ ΒΑΛΑΣΙΔΟΥ
18) ΠΕΤΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
19) ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΟΓΛΟΥ
20) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
21) ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΙΩΓΑΣ
22) ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
23) ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ
24) ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ
25) ΠΟΛΥΖΩΗΣ ΔΗΜΑΚΗΣ
26) ΣΑΒΒΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΣ
27) ΝΙΚΗ ΔΡΑΜΑΝΙΔΟΥ
και δεν προσήλθαν οι κ.κ. :
1) ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΪΣΑΣ
2) ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΒΛΑΣΤΙΜΙΔΗΣ
3) ΣΥΜΕΩΝ ΓΚΟΥΛΙΑΜΤΖΗΣ
4) ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΣΙΚΙΔΟΥ
5) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ
6) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΝΑΚΗΣ
7) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΟΤΣΗΣ
8) ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΤΑΜΙΔΗΣ
Παρόντες στη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης, κ. Βολτέζος Μαρίνος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φερών, κ. Κωνσταντινίδης Παναγιώτης και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Άβαντος, κ. Χατζηπαύλου Συμέων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού βρέθηκε σε νόμιμη απαρτία (σε σύνολο αριθμού συμβούλων 35 παρευρίσκονταν οι 27, αποτελούντες την απόλυτη πλειοψηφία αυτού) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 96, παράγραφος 2, του Ν.3463/8-6-2006 «Το συμβούλιο έχει απαρτία όταν είναι παρόν το ήμισυ πλέον ενός του αριθμού των μελών του», εισέρχεται στην συζήτηση των θεμάτων, παρόντος του Δημάρχου κ. Ιωάννη Ζαμπούκη.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γκουγκουλάκης Χρήστος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γκουγκουλάκης Χρήστος, εισηγούμενος το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης «Έκδοση ψηφίσματος για τη δημιουργία μονάδα εντατικής θεραπείας παίδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης» δίνει το λόγο στο Δήμαρχο, κ. Ζαμπούκη Ιωάννη, ο οποίος, ως εισηγητής του θέματος, λέει τα εξής:
“Κυρίες και Κύριοι Σύμβουλοι, πιστεύοντας, ακράδαντα, ότι η υγεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα όλων, ανεξαιρέτως, των πολιτών και δη των παιδιών και λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση της εταιρίας Gastrade A.E. να προβεί στη δωρεά για την τρέχουσα χρονιά δύο σύγχρονων εξοπλισμένων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, σας καλώ, ως σώμα, να εξετάσουμε τα ακόλουθα δεδομένα :
Επειδή:
H δημιουργία αμιγούς Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη με μεγαλύτερη από την υπάρχουσα ΜΕΘ Παίδων στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο δεν λύνει το σοβαρό πρόβλημα των διακομιδών βαρέως πασχόντων παιδιών από το Βόρειο Αιγαίο, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη – ακόμα και αν τα κρεβάτια ΜΕΘ Παίδων αυξηθούν στο νέο Παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης από το 2026, οι υψηλότατοι, για την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, κίνδυνοι μιας παιδιατρικής διακομιδής διάρκειας 3 και πλέον ωρών μέσω της Εγνατίας οδού παραμένουν.
Παρά τα αναφερόμενα στην απάντησή του κ. Υπουργού Υγείας μετά από σχετική επερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή στις 23.02.2024, περί πληρότητας μόλις 57% το 2023 για τη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αυτό που βιώνουμε στην Αλεξανδρούπολη επί δεκαετίες είναι η οριακή (στην καλύτερη περίπτωση ένα κρεβάτι) διαθεσιμότητα της ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου, γεγονός που επιβεβαίωσε δημόσια και ο πρώην υπουργός Υγείας, κ. Χρυσοχοΐδης σε επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη. Επιπλέον, η μέση ετήσια πληρότητα, ως δείκτης υπηρεσιών υγείας, αφορά μέρος μόνο της πραγματικότητας, καθώς για παράδειγμα, σε περίοδο έξαρσης αναπνευστικών λοιμώξεων, η πληρότητα της υπάρχουσας Παιδιατρικής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο είναι μηδενική, αναγκάζοντας την Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης να λειτουργεί ηρωικά, χορηγώντας ινότροπα φάρμακα και κάνοντας μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό σε παιδιατρικούς ασθενείς, που ξεκάθαρα χρήζουν νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Επιπλέον, πολύ πρόσφατα έγιναν δύο αεροδιακομιδές από το ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης σε ΜΕΘ Παίδων της Αθήνας, λόγω άρνησης της ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης να δεχθεί τα εν λόγω παιδιά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μόνο το κόστος των καυσίμων των πτητικών μέσων για τις εν λόγω διακομιδές πλησιάζει τον ετήσιο μισθό ενός Επιμελητή Β ΕΣΥ ΜΕΘ Παίδων!
Αναφορικά με τα πληθυσμιακά κριτήρια, επιτρέψτε μου να επισημάνω τα ακόλουθα: Ο πληθυσμός των παιδιών και εφήβων-με βάση την πιο πρόσφατη εθνική απογραφή του 2021-του Βορείου Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπερβαίνει τον αντίστοιχο πληθυσμό της Θεσσαλίας, στην οποία το υπουργείο Υγείας δέχθηκε το 2022 να ιδρύσει ΜΕΘ Παίδων 6 κλινών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, αξιοποιώντας, ορθά, την αξιέπαινη δωρεά της οικογένειας Καντώνια, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. Θυμίζω ότι, η Λάρισα βρίσκεται σε απόσταση 154 Km από τη Θεσσαλονίκη, ενώ η Αλεξανδρούπολη σε απόσταση 301 Km από τη Θεσσαλονίκη. Πώς είναι δυνατόν να προκρίνεται από το Υπουργείο Υγείας η ίδρυση ΜΕΘ Παίδων στη Λάρισα, από την ίδρυση ΜΕΘ Παίδων στην Αλεξανδρούπολη, όταν από τη Λάρισα η Θεσσαλονίκη είναι οδικώς σε απόσταση 95 λεπτών και η Αλεξανδρούπολη 180 λεπτών; Για να μην αναφερθώ και στην εύκολη οδική πρόσβαση στην Αθήνα από τη Λάρισα, ενώ η μεταφορά ασθενών από την Αλεξανδρούπολη στην Αθήνα γίνεται μόνο με αεροδιακομιδή. Επιπλέον, ο νομός Έβρου είναι ένας μεγάλου μήκους νομός, που μία διακομιδή από το βόρειο τμήμα του στην Αλεξανδρούπολη θέλει τουλάχιστον 90 λεπτά χρόνο που πρέπει να προστεθεί στο χρόνο που χρειάζεται για την περαιτέρω διακομιδή περιστατικών στη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα, υπάρχει η δέσμευση της εταιρείας Gastrade A.E. του ομίλου Κοπελούζου να προχωρήσει στη δωρεά δύο παιδιατρικών κλινών ΜΕΘ με την πρόθεση οι κλίνες να αυξηθούν σε 6 τα επόμενα δύο χρόνια. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια δωρεά που αφενός ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και αφετέρου απαλλάσσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου από τη δαπάνη που αφορά στην εξασφάλιση του ιατρικού εξοπλισμού για την ίδρυση και λειτουργία Παιδιατρικής ΜΕΘ σε υπάρχοντα χώρο του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης.
Τέλος, πέραν των ιατρικών προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, που να εξυπηρετεί την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς και τα νησιά Λέσβο, Άγιο Ευστράτιο, Λήμνο, Σαμοθράκη και Θάσο, υπάρχουν επιτακτικοί εθνικοί και γεωπολιτικοί λόγοι που επιβάλλουν την ίδρυση και λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή μας. Η ανάγκη ενίσχυσης και διασφάλισης του αισθήματος ασφαλείας δεν αφορά μόνο την οχύρωση της συνοριακής γραμμής και την αποτροπή οποιουδήποτε εξωτερικού κινδύνου. Αφορά επίσης, την ασφάλεια που οφείλουμε να διασφαλίσουμε στους μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες της περιφέρειά μας και των νησιών του ΒΑ Αιγαίου και αφορά την καθημερινότητα και τη δημόσια υγεία.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω δεδομένα, προτείνω στο σώμα την έκδοση ψηφίσματος για τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης”.
Ακολουθεί διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Κυρίων Συμβούλων, μετά το τέλος της οποίας, το Δημοτικό Συμβούλιο άκουσε την εισήγηση και τη συζήτηση, έλαβε υπόψη τα σχετικά έγγραφα και διατάξεις, όπως και την παρ. 10 του άρθρου 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Κατόπιν των ανωτέρω, το Σώμα σε σύνολο 27 ψηφισάντων,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Την έκδοση ψηφίσματος για τη διεκδίκηση της δημιουργίας και στελέχωσης Παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ Παίδων) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ).
Κρίθηκε, αποφασίσθηκε και υπογράφεται την ίδια μέρα.
Ο Πρόεδρος Τα μέλη
Ακολουθούν υπογραφές
Ακριβές απόσπασμα
Ο Πρόεδρος Δ.Σ.
Γκουγκουλάκης Χρήστος
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε Τακτική Συνεδρίασή του που έγινε την 11η Ιουνίου 2024, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η υγεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα όλων, ανεξαιρέτως των πολιτών, ιδιαίτερα δε των παιδιών, αποφάσισε ομόφωνα να διεκδικήσει τη δημιουργία και στελέχωση Παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ Παίδων) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ).
Η εν λόγω Μονάδα, η οποία, θα αφορά τον παιδιατρικό πληθυσμό της Αν. Μακεδονίας Θράκης και των νήσων του Βορείου Αιγαίου (Λέσβο, Άγιο Ευστράτιο, Λήμνο, Σαμοθράκη και Θάσο), θα εξυπηρετήσει πληθυσμιακά περιοχή αντίστοιχη, ίσως και μεγαλύτερη (απογραφή 2021) της Θεσσαλίας (υπό κατασκευή ΜΕΘ παίδων στο Νοσοκομείο Λάρισας).
Πέραν αυτού, η αναγκαιότητα της ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΑ, προκύπτει από τις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις (301 Km από Θεσσαλονίκη και αεροδιακομιδές προς Αθήνα). Στις αποστάσεις αυτές πρέπει να προστεθούν και οι γεωγραφικές ιδιομορφίες της περιοχής μας. Η λειτουργία ΜΕΘ παίδων στην περιοχή μας που εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου, χωρίς σιδηροδρομική διασύνδεση, με χιλιάδες κατοίκους σε απομακρυσμένους ορεινούς όγκους που δεν καλύπτονται ούτε με κέντρα υγείας, χιλιάδες κατοίκους στα νησιά της Σαμοθράκης και της Θάσου, δεν είναι πολυτέλεια αλλά βασική ανάγκη. Η αντιμετώπιση περιστατικών από παιδιατρική ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη μπορεί να σημαίνει πολύωρη και επικίνδυνη διακομιδή, ενώ ακόμα περισσότεροι είναι οι κίνδυνοι για τα περιστατικά από τα νησιά και λόγω απαγορευτικών απόπλου εξαιτίας της κακοκαιρίας τους χειμερινούς μήνες.
Εκτός από τις ιατρικές προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΑ, υπάρχουν επίσης επιτακτικοί εθνικοί και γεωπολιτικοί λόγοι που επιβάλλουν την εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή μας. Η ανάγκη ενίσχυσης του αισθήματος ασφαλείας δεν αφορά μόνο την οχύρωση της συνοριακής γραμμής και την αποτροπή οποιουδήποτε εξωτερικού κινδύνου, αλλά αφορά και την ασφάλεια που προκύπτει τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της περιοχής από την εξασφάλιση υψηλών, μέσω σύγχρονων υποδομών για τη δημόσια υγεία, μαζί με ανάλογο υψηλής εκπαίδευσης και ειδίκευσης προσωπικό.
Τέλος, λαμβάνοντας, υπόψη και τη δέσμευση της εταιρίας Gastrade A.E. να προβεί στη δωρεά για την τρέχουσα χρονιά δύο σύγχρονων εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΑ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης αποφάσισε ομόφωνα να διεκδικήσει ως επιτακτική ανάγκη την ίδρυση και τη λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, συντασσόμενο, σύσσωμο, στο αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων της Περιφέρειας ΑΜΘ.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΚΟΥΓΚΟΥΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ